De spagaat tussen jezelf en de ander

Ervaar jij steeds vaker de spagaat tussen jezelf en de ander? Voel je dat je steeds meer jezelf wilt zijn? Maar hoe vaak lukt je dat al? Te weinig naar je zin? Jezelf zijn vraagt om te stoppen met aanpassen, niet meer bang te zijn voor verlies. Voor mij was het best een hele weg om bij mezelf uit te komen. Een weg die me elke stap waard is geweest en ik nog steeds heel graag bewandel. Ik deel graag een stukje van mijn reis met je, zodat je mijn inzichten mee kunt nemen.  

Kiezen voor jezelf
De wijze waarop ik in het leven sta, is een manier van altijd willen ontwikkelen en verantwoording nemen voor wat ik doe, zodat ik kan groeien. Ik ga de dingen aan en hoe zuiverder je in het leven staat, hoe meer je op je pad krijgt. 2019 stond voor mij in het teken van volledig stoppen met aanpassen, niet meer meegaan met dingen die niet goed voelen, die echt tegen mijn gevoel in gaan. Dat betekende dat ik moest doorpakken toen ik eenmaal zag wat er werkelijk gebeurde en ik in al mijn cellen voelde dat ik het niet meer wilde. Ik moest keuzes maken die echt niet gemakkelijk waren, verdrietig soms.

Kiezen voor jezelf doe je vaak niet omdat je bang bent voor verlies, het levert je op om langer bij iemand te blijven dan misschien werkelijk goed is voor je. Maar wanneer je eenmaal voelt niet langer bang te zijn voor verlies, kun je gaan. Dan kun je jezelf zijn en doen vanuit je hart wat echt goed is voor jezelf. 

Dienstbaar zijn is niet hetzelfde als lief zijn
Ik heb best lang gewacht met echt volledig mezelf zijn omdat ik niet egocentrisch wilde zijn, ik wil namelijk ook dienstbaar zijn. Maar nu begrijp ik wat dienstbaar zijn echt betekent. Ik dacht dat dienstbaar zijn betekende dat je er moest zijn voor de ander, lief zijn, je verantwoordelijk voelen voor een ander. Dit begon steeds meer te knellen en te schuren. Ik was al zo verantwoordelijk voor alles en iedereen om me heen. 

Wat ik heb ervaren is dat dienstbaar zijn juist gaat over het juiste doen voor de ander. Iemand echt een dienst bewijzen. Echt dienstbaar zijn betekent dat je je zuiver kunt verbinden met de ander en durft te doen wat de ander, een situatie nodig heeft, zodat de ander ook weer verder kan. 

Dienstbaar zijn is doen wat nodig is
Hoe dichter je bij jezelf bent, hoe meer dienstbaar je kunt zijn voor een ander, op een zuivere en pure manier. Want doe dichter je bij jezelf bent, hoe minder bang je bent voor verlies. Je hebt niks meer te verliezen als je echt werkelijk verbonden bent met jezelf.  En het mooie is, dat wanneer je zuiver dienstbaar bent aan de ander, je weer steeds dichter bij jezelf uitkomt. Als een soort positieve spiraal, omdat je steeds beter gaat voelen wat jij zelf, de ander of een situatie nodig heeft. 

Alle stappen die ik hiervoor heb gezet, brachten me op dit punt, waardoor ik de tekst kon schrijven die vervolgens uit mijn hart kwam:

Ik ben niet lief, ik ben mezelf!

Er was eens een kind.
Een ster in lief zijn,
goed in opruimen, gehoorzamen.
Niemand tot last.

Het liefste kind van de klas.
Er was eens een kind.
Een ster in verdwijnen.

Lief van buiten
leeg van binnen.

Er was eens een man, een vrouw.
Een ster in grenzen stellen
zich niet meer aanpassen.

Er was eens een man, een vrouw.
Niet meer zo geliefd,
maar volledig zichzelf.
 

Dichterbij jezelf
Ik voel me veel dichterbij mezelf, verbindingen met anderen zijn puur, eerlijk. Ik krijg terug dat ik zachter, rustiger en krachtiger ben dan ooit. Het is niet meer de vraag of ik ga staan voor mezelf, ik doe het. En daarmee dus ook voor anderen, mijn kind, partner, dierbare vrienden.
En voor jou, als jij voelt dat ik degene ben met wie jij wilt samenwerken om jezelf te zijn, als vrouw, man, partner, vader of moeder. Want jij kunt dit ook!

Je kunt hier lezen hoe jij dat ook kunt doen. Ik wil niet zeggen dat me dit al 24/7 lukt, maar jeetje wat een verschil sinds ik definitief en volledige deze keuze heb gemaakt. Het blijft een oneindig proces omdat ik van mening ben dat je jezelf elke keer weer wat meer kunt leren kennen. We zijn niet zomaar uitgegroeid of uitgeleerd. 

Wat ga je doen in 2020?
Wat wordt het voor jezelf dit jaar?
Wie wil jij gaan zijn?
Degene die ze verwachten dat je bent?
Of ga je volledig jezelf zijn?

Zodat je weer wordt zoals je bedoeld bent te zijn.
Zodat je weer kunt verbinden met je partner, je kind, andere mensen om je heen.

Weet je niet hoe? Of wil je het gewoon niet alleen doen? Neem dan eens vrijblijvend contact met me op.

0 thoughts on “De spagaat tussen jezelf en de ander”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: