Hoe eerlijk is jouw communicatie?

Je voelt het meteen wanneer iemand niet helemaal eerlijk is. Afhankelijk van hoe het met je gaat en welke verbinding je met diegene hebt, kan dit je meer of minder raken. Eerlijkheid is iets wat we met zijn allen ontzettend belangrijk vinden. En tegelijkertijd is het een van de moeilijkste dingen, want echt eerlijk zijn vraagt best iets van je. Om echt eerlijk te zijn, heb je lef nodig. Eerlijk zijn naar de ander is al niet gemakkelijk, maar eerlijk zijn naar jezelf gaat nog een stapje verder. 

Het vraagt om te stoppen met aanpassen. Je stopt met dingen in stand te houden die eigenlijk voor niemand nog werken; je stopt met lief zijn, stopt met iemand zijn die je eigenlijk niet bent. Dat betekent dat je je angsten mag gaan loslaten en dat je moet gaan voelen wat je eigenlijk al die tijd deed. Het betekent dat je moet durven zien wat je jezelf en de ander aandeed. En dat is nu net iets wat we vaak niet willen zien, omdat we het zo graag goed willen doen. Voelen dat je de ander iets aandoet, dat je fouten maakt, brengt je al snel in een eenzaamheid die pijnlijk is. Daar willen we liever vandaan blijven en niet helemaal eerlijk zijn, er net even een andere draai aan geven is dan de makkelijkste weg. 

Een ultieme vorm van zelfliefde
Ik heb altijd gedacht dat ‘eerlijk zijn’ hetzelfde was als ‘niet liegen’, deze overtuiging heeft me overigens wel wat moeilijkheden opgeleverd. De eerlijkheid waar ik het hier over heb, gaat verder. Dat gaat over aanwezig zijn in elke verbinding zonder ruis, met acceptatie van alles wat er is en steeds kiezen voor het juiste. Om daar te komen, heb ik een hele weg afgelegd. Ik ervaar het nu als mijn missie om anderen hierbij op weg te helpen, door mijn verhaal te vertellen, mijn kennis te delen en mijn wijsheid, want wat een bevrijding kun je toch ervaren wanneer je zuiver communiceert. Eerlijk zijn naar de ander gaat over zuivere liefde, eerlijk zijn naar jezelf is een ultieme vorm van zelfliefde.

Dichterbij mezelf
De weg die ik heb afgelegd was een weg vol met obstakels en uitdagingen. Het heeft lang geduurd voor ik doorhad wat ik deed, voordat ik durfde te voelen en zien wat ik anderen aandeed, dat ik manipuleerde omdat ik bang was voor verlies, maar me ook niet meer kon aanpassen aan de verwachtingen van de ander. Uiteindelijk is het me gelukt om alles te ontrafelen en met alles wat me meer helder werd, kwam ik dichterbij mezelf.

Zuiver communiceren
Om tot een zuivere communicatie met de ander te komen, is het dus nodig dat je zuiver communiceert met jezelf. Daarvoor heb je 5 belangrijke stappen te zetten.  

1. Stop met aanpassen en ga je eigen weg
Zolang je je blijft aanpassen aan wat er van je wordt verwacht en aan de wensen van de ander, en het voelt niet goed, ben je niet eerlijk naar jezelf en naar de ander. Je leeft een leven dat je niet wilt, je weet diep van binnen dat je zo niet bent. Ik paste me altijd aan de ander aan, omdat ik bang was voor afwijzing en om niet lief gevonden te worden. Uiteindelijk ontdekte ik dat dit te maken had met angst voor verlies, angst om alleen te zijn. 

2. Wees niet meer bang voor verlies, maar durf alleen te zijn
Mijn grootste uitdaging lag in het loslaten van verwachtingen, nee durven zeggen en verbindingen los te durven laten die me dierbaar waren. Maar wat was dat eng, het idee dat je de ander kwijt zou raken (in mijn geval ging het om mijn ouders, in dit interview kun je mijn hele verhaal luisteren over dit proces). En toch is dat hetgeen dat je te doen hebt. Echt eerlijk naar jezelf zijn betekent ook aankijken wat je voelt, waar je bang voor bent en zien wat je creëert. Want vanuit de angst voor verlies creëer je vaak een eigen constructie waarin je vastraakt, waarin je kunt voelen dat je geen kant op kunt. Je eigen ding doen betekent de ander kwijtraken, althans dat roept je angst je steeds toe. En blijven aanpassen aan de ander maakt dat je steeds meer ervaart dat je jezelf kwijtraakt. Er ontstaat een spagaat tussen jezelf en de ander die op een gegeven moment niet meer te doen is. Het geeft zo ontzettend veel ruimte in jezelf (en ook voor de ander) wanneer je durft te voelen dat je in je eentje aankunt wat er op je af komt, dat je alleen kunt zijn en niet afhankelijk meer bent van de erkenning en het gezelschap van de ander. 

3. Durf nee te zeggen tegen een toekomst met de ander en ja tegen jezelf
En dan deze, tja, dit is een pittige. Niet meer bang zijn voor verlies 2.0. Echt nee durven zeggen tegen een toekomst met de ander, dat je dus een verbinding durft te verbreken zonder dat je weet of het goedkomt, of er nog wel een toekomst in zit, maakt dat er een nieuwe en zuivere ja kan gaan ontstaan. Maar zonder de nee en het doorvoelen van alles wat daarbij hoort, komt er geen ja. Het is dus niet even een trucje dat je zomaar kunt inzetten. Wanneer je dit kunt en durft, omdat je voelt dat de verbinding waar je in zit met de ander niet goed is voor jezelf en daarmee dus ook niet voor de ander, dan doe je wat juist is voor jezelf. En dat is de ja tegen jezelf: wat heb ik nodig, wat dient me, wat werkt goed voor me? En daarmee ook voor de ander. Het is dienstbaar zijn aan het grotere geheel en niet je eigen belang, vaak gestuurd van de eenzaamheid en de angst om alleen te zijn. 

4. Stop met lief zijn en doe wat echt nodig is
Het juiste doen is meestal niet het leukste, althans in het begin. Lief blijven en aanwezig blijven is niet hetgeen dat er nodig is en kost jezelf uiteindelijk echt te veel, mij in ieder geval wel. En ik heb heel wat moeten overwinnen om dat te durven. Ik ontdekte dat lief willen zijn, lief gevonden willen worden door de ander alles te maken had met onvoldoende zelfliefde. Niet lief zijn voelde hetzelfde als echt iets fout doen, anderen in de steek laten, anderen iets aandoen. Uiteindelijk leerde ik dat het precies andersom was, dat juist het steeds lief willen zijn hetgeen was dat niet oké was. Er ontstaat ruis, niet zuiver handelen en spreken, je kunt niet meer eerlijk zijn als je voelt dat je klem zit tussen je verlangen en de verwachtingen van de ander.

Wanneer een verbinding ongezond is of pijnlijk voor een of beide partijen, dan is het nodig dat er iets verandert. Of dit nu gaat over je relatie met je partner, ouders, een vriendschap, werkrelatie. Elke verbinding is de moeite waard om zuiver te houden, omdat jij het waard bent. 

5. Stop met alles goed willen doen en durf te zien wat je de ander aandoet
Zuivere communicatie gaat over eerlijkheid, durven zien wat er echt is. Daar bedoel ik mee dat je kunt kijken en spreken zonder ruis, zonder belemmerende overtuigingen, dat je kunt accepteren wat er is, zonder oordeel. Maar ook dat je de dingen durft te zien die je eigenlijk niet wilt zien, waar je normaal met een boog omheen loopt, of die je maar weglacht of waarbij je je best doet om de lieve vrede te bewaren. Dat is niet altijd gemakkelijk, want dat betekent dus ook dat je moet durven zien wat er misgaat, pijn doet, wat je verkeerd doet, de ander aandoet. En juist als je moeite hebt met stoppen met aanpassen, zal je veel bezig zijn met alles goed willen doen.

Ik, manipuleren?
Het werd mij op een gegeven moment helder toen ik ontdekte dat ik ging manipuleren, terwijl dit echt mijn grootste allergie is naar de ander. Ik, manipuleren? Eerst begreep ik het niet, ik deed toch altijd zo mijn best om alles goed te doen, het iedereen naar zijn zin te maken? Maar wat ik dus eerder nog niet zo goed doorhad, was dat ik steeds minder eigen ruimte voelde, het steeds benauwder kreeg en eigenlijk helemaal niet meer wilde voldoen aan de verwachtingen van de ander. Maar ik durfde ook niet weg. Voor mij was dus de enige oplossing om de situatie naar mijn hand te gaan zetten, te controleren, de ander te controleren. Dat heeft heel wat ruzie opgeleverd kan ik je wel vertellen. Doordat ik durfde te zien wat ik deed, zag ik ook dat het niet aan de ander lag. Ik was het zelf die de situatie tot iets moeilijks maakte, want ik durfde niet eerlijk te zijn, ik durfde niet weg, te bang om alles kwijt te raken. Ik durfde niet echt te zeggen wat ik voelde, dacht en wilde.

Vanaf het moment dat ik besefte dat ik ook weg kon, kon ik de ander in zijn of haar waarde laten. Daardoor kon ik oprecht en eerlijk zijn, in mijn handelen en spreken. Ik kwam weer dichtbij mezelf en daardoor bleef er ruimte voor verbinding. 

Zuivere communicatie leidt tot zuivere verbinding en zelfliefde
Hoe meer open en zuiver je durft te zijn en te spreken, hoe fijner de verbinding met jezelf en de ander. Eerlijkheid duurt het langst, ook als je een verbinding kwijtraakt, want wanneer je blijft hangen in wat echt niet werkt voor jezelf, dan doe je jezelf zo ontzettend tekort en dat kost je veel meer. Ik kon uiteindelijk voelen dat ik niets anders meer wil dan eerlijk zijn, hoe moeilijk soms ook. Uiteindelijk is het zo bevrijdend en zie je echt jezelf, want je bent nu eenmaal alles, niet alleen het goede, je hebt ook donkere kanten. Accepteer volledig alles wat er is, om je heen, wat je meemaakt, jezelf en spreek de zuivere waarheid. Het maakt je tot een mooi mens, je unieke jij zoals je bedoeld bent te zijn. Het opent je hart en je komt tegen op je pad wat voor jou de bedoeling is.  

Wil je zicht krijgen op jouw communicatie?
Zicht krijgen op je eigen communicatie is heel helpend om te weten wat de stappen zijn die jij hebt te zetten om tot een zuivere communicatie te komen. Je krijgt zicht op je communicatie door te ontdekken welke strategieën je hebt opgebouwd in je leven. En deze zijn te zien in je gezicht, in je non-verbale signalen. Een video-analyse geeft je de meest zuivere informatie over jezelf, welke ruis en nog in jou zit. Kijken naar jezelf op deze manier is echt zien wat er is. Er ontstaat compassie voor jezelf en zelfliefde.

1 thought on “Hoe eerlijk is jouw communicatie?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: