Ben jij ook klaar met de ‘schone schijn’?

Verhalen over succes, over het geweldige leven. Over geweldige bedrijven, over geweldige relaties, over geweldige kinderen. Help, ben ik dan zo’n dummy? Het kan toch niet waar zijn? Elke relatie heeft zijn keerzijde of uitdagingen. Net zoals ieder mens dat heeft. Hoe ga je hiermee om? Erken je dit of verstop je je gevoelens?

Ze komen je neus uit
Je houdt van je partner en je kinderen, maar soms komen ze je neus uit en wil je maar één ding en dat is rust, geen gezeik aan je kop.

Dit lijk je niet te mogen zeggen, maar je voelt het wel. Waar blijf je zelf en je eigen verlangens? Wat is jouw beeld van de toekomst? Er kan een moment komen dat je denkt: en nu? Is dit het? Hoe ga je hiermee om? Waar is de verliefdheid, de magie in je relatie gebleven? Dit wil je liever niet voelen, je drukt het weg. Gewoon de schijn ophouden. 

Tot het moment komt dat je dit niet meer trekt. Je bent er helemaal klaar mee.

Perfecte relaties bestaan niet
Je landt met beide benen op de grond. Je ogen kun je niet meer sluiten. Durf je er dan voor te kiezen om het anders te gaan doen? Dit met alle mogelijke gevolgen van dien? Durf jij je hart te volgen, ook al heeft dit consequenties? Kies je voor de ‘schijn’, of erken je jezelf?

Dit laatste is iets dat wij niet leren, er rust zelfs een taboe op. Dit taboe zit diep in onze genen genesteld.

Wringen
Je hoort niet aan jezelf te denken; dit is egoïstisch. Er ligt een oordeel op. Voor je het weet ben je jezelf kwijt en ben je doodmoe. Er moet balans zijn in geven en nemen anders gaat het vroeg of laat wringen. De liefde verbleekt, jijzelf verbleekt. Vermoeidheid slaat toe. Onze kinderen zijn prachtige spiegels. Ze lijken juist dan nog meer van je te vragen. Eigenlijk is het een onbewust gebaar van liefde. Ze nodigen je uit om grenzen te stellen. Je eigen behoeftes te voelen en hier uiting aan te geven.

Doorbreken
Hoe doorbreek je nu deze patronen? Kijk eens in de spiegel, kijk jezelf in de ogen; wat zie je, wat voel je hierbij?
Neem eens een moment voor jezelf in de stilte en stel je jezelf de vraag: ben ik gelukkig? We weten het allemaal diep vanbinnen en in de stilte kun je luisteren naar de stem van je hart.

Vaak kun je het roer omgooien binnen je relatie, maar soms weet je dat het een doodlopend pad is voor jullie beide. 

Het is lastig om keuzes te maken, zeker wanneer je kinderen hebt. Je wilt het allerbeste voor iedereen. Er zijn heel wat ballen hoog te houden.

Ten koste van jezelf
Dit gebeurt vaak ten koste van jezelf en je relatie. Eerlijkheid en openheid over wat je voelt kan confronterend lijken. Ik hoor vrouwen zo vaak zeggen: ik doe het zelf wel. Hier worden ze niet gelukkig van en hun partner ook niet.

Dit is ook niet gelijkwaardig binnen je relatie, de ander kan geen gedachten lezen. Spreek je uit, dan kan de lucht opklaren en kun je weer in verbinding met elkaar zijn. Niemand is perfect, je mag fouten maken. Dit is voor je kinderen een belangrijk voorbeeld. Het leren omgaan met gevoelens en verwachtingen. Niet altijd gewenst gedrag vertonen en in de aanpassing gaan. Dit komt vaak uit het verleden waarin we in de aanpassing moesten. 

Invloed van het verleden
De invloeden van buitenaf en van het verleden worden groter naarmate je vermoeider raakt. Je vervalt in gedrag dat je niet wilt, het lijkt een reflex te worden. Het is belangrijk om diep in jezelf te blijven voelen waar het leven voor jou om gaat. Wanneer je oude gewoontes (die je verhinderen om jezelf te zijn) los kunt laten, krijg je meer energie.

Al de stemmetjes in je hoofd maken overuren. Ze zitten vol oordeel. Er moet hard gewerkt worden, geld verdienen en gewoon doorgaan. Kinderen moeten op tijd naar school, je moet er goed uitzien….

Wat is nu echt belangrijk in je leven, wat wil je de kinderen echt leren? Wanneer je jezelf dit in alle eerlijkheid afvraagt, dan valt er veel af. Het wordt simpeler, de taal van je hart gaat meer spreken.

Rust in jezelf
Hier word je gelukkiger van, je vindt de rust in jezelf terug. Dit straal je vervolgens uit naar je gezin en je omgeving. Zo kan iedereen een liefdevolle basis vinden in zichzelf en van daaruit naar buiten treden.

Soms is het lastig om zelf bij dit gevoel te komen. Mocht dit zo zijn, dan wil ik je graag een stapje verder helpen op het pad naar jezelf. Ik bied je een gratis gesprek aan van 30 minuten via telefoon of Skype om je tips te geven.

1 thought on “Ben jij ook klaar met de ‘schone schijn’?”
  1. Heel herkenbaar, zo was ik vroeger ook. Nu gelukkig al jaren niet meer. Ben nu eerlijk als iemand oprecht vraagt hoe gaat het met je. Mooie blog Anna

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: