Sta jij in het centrum van het wiel van je onderneming?

Voor veel ondernemers is deze periode van het coronavirus een onzekere tijd. Onze gezondheid is kwetsbaar, de financiële markt is in elkaar geklapt, de economie draait op halve kracht. De media zaait naar mijn idee nog meer angst door het de hele dag te hebben over de impact van het virus op onze gezondheid en economie. De toekomst is voor velen onzekerder geworden. Niemand weet welke veranderingen er komen als we uit de lock down mogen. Hoe gaat de economie en ons leven eruit zien? 

Hoe reageer jij op de onzekerheid van deze tijd?
Er zijn ondernemers die in moeilijke tijden heel creatief worden en een nieuwe weg inslaan om zo het hoofd boven water te kunnen houden. Je ziet dat momenteel bij een heel aantal restaurants dat maaltijden bezorgt of waar je kunt afhalen. Coaches die het digitale coachen hebben ontdekt en zo zijn er veel voorbeelden te noemen. De creativiteit is niet te stoppen omdat je in een overlevingsstrategie zit. Maar er zijn ook ondernemers die in dit soort moeilijke tijden op slot schieten, zich laten leiden door angst en passiviteit. Ondernemers die het moeilijk vinden om een positieve mindset te creëren. En het kan ook een combinatie zijn van beide. 

Hoe werk je als ondernemer in een goede tijd?
In goede tijden kan het vaak niet op; dan zijn er zoveel opdrachten dat er vaak geen tijd of noodzaak is om na te denken over nieuwe ideeën of ontwikkelingen. Je wordt geleefd door het succes en er is werk genoeg. Vaak sluipt routinematig werken dan binnen het bedrijf; waarom zullen we veranderingen doorvoeren als alles zo goed gaat? Bij grote bedrijven zie je dat vooral, doordat het tijd kost om vernieuwingen door te voeren en er veel werknemers zijn die er al jaren werken en het moeilijk vinden om te veranderen. Ze zitten dus in de routinemodus. Als je op routine draait dan is er weinig aandacht en energie voor vernieuwingen, je onderneming is als het ware vastgeroest. 

Waar sta jij in het wiel van je onderneming?
Voor alles wat een wiel heeft, is het belangrijk dat de as van het wiel goed in het midden van het wiel is geplaatst, anders loopt het niet lekker of kan het voertuig van koers veranderen. Zo is het ook belangrijk dat jij als ondernemer in het midden van het wiel van je onderneming staat.

Waar je als ondernemer op dit moment ook zit, het is te allen tijde belangrijk dat je onderneming in balans is en vitaal. Dat de levensenergie van je bedrijf blijft stromen. Dat jij in het midden van het wiel staat en niet heen en weer geslingerd wordt als een lappenpop. 

Als je in het midden van het wiel van je onderneming staat, kun je makkelijk meebewegen in elke situatie en zie je mogelijkheden die op je pad komen. Je reageert dan niet vanuit angst, maar vanuit zekerheid en zelfvertrouwen. Jij staat aan het roer! Niet de wind, de zee, politiek, leveranciers of anderen in de buitenwereld bepalen welke koers jij gaat varen.

9 Tips wat je gelijk kan doen:

  1. Herinner weer waarom je ondernemer bent geworden en je met passie aan je bedrijf werkt.
  2. Bekijk of de doelen die je gesteld hebt aan het begin van het jaar nog wel kloppen, stel ze eventueel (tijdelijk) bij.
  3. Maak een aantal korte termijn doelen die te realiseren zijn.
  4. Zorg dat je een positieve mindset hebt. 
  5. Volg je eigen koers en heb vertrouwen dat dit de goede koers is om te volgen.
  6. Geniet van de natuur en de mooie dingen om je heen.
  7. Laat je creativiteit stromen.
  8. Maak elke dag tijd om te dagdromen.
  9. Maak tijd voor bezinning.

Hoe ga ik zelf om met deze tijd?
Alle emoties en gevoelens die ik voel mogen er van mij zijn. Het betekent niet dat ik me laat leiden door deze emoties. Ik probeer me niet mee te laten slepen door de media. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en het is belangrijk dat we er het beste van maken. Af en toe schiet ik in de angst, maar ik zie ook veel positieve veranderingen en kansen en daarmee ga ik aan de slag. Ook laat ik mijn creativiteit meer stromen en maak ik tijd voor bezinning. 

Begeleiding
Ik kan jou begeleiden om weer in het centrum van je wiel te staan van je onderneming. Wil je hier graag een keer een intake over hebben, dan kan ik je een gratis Skypegesprek aanbieden van 30 minuten. Neem gerust contact met me op.

0 thoughts on “Sta jij in het centrum van het wiel van je onderneming?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: