Ik weet wel wat ik kan, maar wat kan jij?

Jaren geleden werkte mijn man in een grote organisatie waar van alles mis was. De productiviteit was bedroevend laag, veel werknemers waren gefrustreerd omdat werkelijk niets vanzelf en makkelijk liep; er was altijd gedoe. Daarom werd er een interim-manager aangetrokken die flink orde op zaken zou stellen. Een dame met jarenlange ervaring, die bewezen had dat ze stevige klussen aankon. En toch werd haar komst met scepsis ontvangen – want het leek nagenoeg onmogelijk om beweging te krijgen in deze vastgeroeste organisatie; daar hadden al meer mensen hun tanden op stuk gebeten.

Ik stond naast deze dame op het moment dat een van de grootste criticasters haar vroeg hoe ze dit allemaal dacht te managen. Haar antwoord was kort en simpel: “Ik kan nog een potlood managen. Maar wat kan jij?”

Haar aandacht richten op de kwaliteiten van anderen
Binnen een paar maanden was die criticaster veranderd in haar grootste fan. Want wat deze dame deed, was briljant: ze ging zo totaal vanzelfsprekend uit van haar eigen kwaliteiten, dat ze haar aandacht vol kon richten op de kwaliteiten van anderen. En vervolgens liet ze die mensen ook zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun kwaliteiten. Een half jaar later herkende je die organisatie niet meer terug. Er werd snel, efficiënt en vooral met heel veel plezier gewerkt. Er zat weer licht en lucht in de organisatie, in plaats van stress en frustratie. Wat een wereld van verschil.

De onderscheidende kwaliteiten van mijn klanten
Nu ben ik geen manager, maar ik zie als geen ander de onderscheidende kwaliteiten van mijn klanten. Waarin zijn zij net even anders dan hun vakgenoten? Wat maakt nou dat je voor hen kiest en niet voor hun concurrent? En van daaruit gaan we verder, met het maken van video’s. Want als je te weinig klanten hebt terwijl je wel retegoed werk levert, dan kom je simpelweg te weinig in beeld.

De Visiegraaf
Ik ben Esther van Berk, de Visiegraaf. Ik maak socialmediavideo’s met ondernemers die de wereld een beetje beter en mooier willen maken. Korte, krachtige kennisvideo’s waarin jij als ondernemer anderen inspireert, motiveert en adviseert. Van 22 t/m 25 maart geef ik een gratis online training: Laat zien waar je voor staat! Info en aanmelden: https://www.devisiegraaf.nl/laat-zien-waar-je-voor-staat-in-4-dagen/

0 thoughts on “Ik weet wel wat ik kan, maar wat kan jij?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: