Delen is helen, schrijven is blijven

Op de middelbare school vroeg een docente wat ik later graag zou willen doen. ‘Een tijdschrift maken’ was mijn antwoord. Ik schrok er een beetje van, want het was voor mij ook nieuw. Ik had geen idee waar dit vandaan kwam. Het verraste me en het bleef nog lang in mijn hoofd en gedachten rondzingen. Het ebde wel naar de achtergrond maar bleef daar stil aanwezig.

Ik schrijf graag. Mijn verliefdheden, angsten en dromen uit mijn puberteit vertrouwde ik allemaal toe aan mijn dagboeken. Met een schrijfvriendin wisselde ik heel veel brieven uit die per post verstuurd werden. Het verlangen naar haar schrijfsels was er al vanaf het moment dat ik mijn brief postte totdat haar brief op de deurmat viel. Nu bijna 40 jaar later zijn we nog steeds bevriend. En ook nu schrijf ik nog graag over zaken die me bezighouden. Het schrijven is mijn gevoelens en gedachten delen met het geduldige papier, delen is helen!

Massageverhalen
Toen mijn bedrijf 10 bestond heb ik het Mazzazeboek geschreven, vol met massageverhalen. Interviews en gesprekken leidden tot prachtige, persoonlijke verhalen. Dit komt doordat massage veel meer is dan dat uurtje op tafel, het maakt veel los en het brengt veel. Thema’s zoals eenzaamheid, huidhonger en grenzen herkennen krijgen aandacht tijdens massages. Het zijn verhalen die gelezen mogen worden. Inmiddels zijn er weer meer verhalen en dient de tijd voor het volgende boek zich aan.

Bloggen 
Inmiddels ben ik  blogger. Als zelfstandig ondernemer schrijf ik over mijn vak, over mijn bedrijf en soms over persoonlijke zaken uit mijn leven. De blogs zijn te lezen op mijn website Mazzaze.nl, op VakantieAnders.nl, op het platform voor schrijvende ondernemers Blogzinnig.nl en op social media.

Het gesprek met mijn innerlijke criticus
Ik heb soms nog wel eens last van mijn innerlijke criticus: ‘Wie zit er nu te wachten op jouw blogs?’ vraagt die stem me. Of: ‘Ga iets nuttigers doen met je tijd.’ Ik kan er niet omheen, als ik hem negeer wordt de stem luider. Ik weet dat ik ermee in gesprek moet gaan, daar heb ik meer aan. Het gesprek levert me geen strijd op, negeren wel. Het gesprek brengt me inzichten waar ik naar mag kijken. Ik hoef niet mee te gaan in de angst, zeker niet! Ik mag geloven in mezelf en vertrouwen op mijn kwaliteiten. Dat mag en ben ik verplicht aan mezelf en de mensen om me heen. En, ook heel belangrijk, ik mag ervan genieten! Dat ik schrijven leuk vind om te doen, dat ik er plezier heb. Dat dat waardevol is en dat ik iets toevoeg aan de wereld.

AndersMagazine
Bij VakantieAnders zijn er ook veel verhalen. Van ervaringen van gasten, van het samen zijn, het alleen-ouder zijn, single zijn en zoektochten in het leven. Over seizoenen, vakanties en persoonlijke ontwikkelingen. Ontroerend mooie verhalen soms, of unieke ervaringen die me raken. Of over interessante onderwerpen die me verder helpen in het leven. Deze verhalen verzamelen we. Met ons blogteam maken we het AndersMagazine, een online tijdschrift dat elk seizoen uitkomt.

Verhalen die blijven
Het is heerlijk om het magazine samen met het team te maken, te brainstormen over het thema, verhalen te verzamelen, het bundelen op een manier die er ook nog mooi uitziet. Het geeft een boost aan energie! En we maken veel mensen blij hiermee. We krijgen mooie reacties die ons telkens weer nieuwe input geven om verder te gaan. De verhalen schrijven zorgt ervoor dat de verhalen blijven. Heel fijn dat ik daar mijn steentje aan bijdraag.

3 thoughts on “Delen is helen, schrijven is blijven”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: