Welke kleur heeft het coronavirus?

Geschokt volg ik dagelijks het nieuws, ik lees en hoor net als jij zoveel verschillende scenario’s. Een grote opgave; je hebt de over­tuiging om constant in beweging te zijn, zo veel invloeden van social media, je verplaatsen van A naar B, je werk, je gezin, de boodschappen. Alles waar je aan gewend bent, lijkt opeens verleden tijd. In de rust en de overtuiging hoop ik  dat de wereld deze crisis nodig heeft om te kunnen veranderen.

Terwijl ik ook zo voel hoe de onrust in mij of over mij heen komt. Het besef dat zoveel  mensen ervaren wat het is als je gedwongen bent om stil te staan. Een pas op de plaats maken omdat iets of iemand anders dat nu van je verlangt. Een enorme onzichtbare kracht die groter is dan jou en de hele wereld. De controle loslaten en in vertrouwen zonder angst jezelf vertellen dat het goedkomt. 

De winkel was klaar voor de lente
Welke kleur heeft het coronavirus? Ik vraag het mij deze week meerdere keren af. In mijn winkel waren we ons gereed aan het maken voor de lente. Met de nieuwe collectie, veel kleur, een zaterdag met modeflitsen, de jaarlijkse voorjaarsmarkt.

Wit?
Het jaar 2020 zou bijzonder worden, ik voelde het aan alles. Een frisse start van een nieuw jaar. Blanco, wit van een nieuwe bladzijde. Overzicht, helder, schoon en fris. De start van een nieuw hoofdstuk dat compleet anders zou zijn. Maar het wit waar ik nu deze week aan denk is meer het wit dat besmettelijk is.  Het wit van een vloedgolf van bacteriën die je met het blote oog niet kan zien. Het wit van intrigerend, het wit van waar en hoe je moet weten waar je aan toe bent. Het wit van besluiteloos, het niet meer weten welke keuze je moet maken. 

Een onzichtbaar gordijn
Voor mij voelt het wit deze keer negatief ; een coronavirus in het wit als een onzichtbaar gordijn waar we nu eerst doorheen mogen. Met veel onzekerheden die angstgevoelens creëren en voor stress zorgen. Iets wat je stilletjes bekruipt, iets wat je niet wilt en waar je toch aan moet geloven. 

Wat heb ik nodig om veerkrachtig te zijn?
Door de media, mijn omgeving, de verwarring heb ik tijd nodig om te voelen. Wat is fijn? Wat heb ik nodig om veerkrachtig en niet neerslachtig te zijn? Hoe kan ik vertrouwen in het grotere of hogere plan dat het universum voor ons in petto heeft. Wat is het dat de mensheid wereldwijd stil mag staan? Hoe voelt het stilstaan? Hoe is het om te buigen van vaste patronen naar omdenken en improviseren?

Mijn ondernemershart huilt
Het gaat mij eerst goed af, totdat ik mijzelf betrap op een korte adem­haling, vermoeidheid en angst, omdat er een lockdown in de lucht hangt. Mijn moeder van bijna 80, nog gezond en vitaal, maar die toch al een week binnen blijft en geen visite wil. Opeens voelt het anders en sta ik in de spagaatstand naar mijn leven en mijn werk in de winkel te kijken. De modeshow, de modellen, de voorjaarsmarkt… alles wordt afgezegd. Mijn ondernemershart huilt. Hoe zorg ik voor de klanten, mijn personeel, de financiële verlichtingen? Het zijn op dat moment alle factoren bij elkaar die  mij doen wankelen.

Nietig
En ik voel me nietig ten opzichte van de werkelijke problemen: mensen die doodgaan, de beelden op televisie uit Italië, de wanhoop in de ziekenhuizen en al die mensen die keihard werken om onze maatschappij toch te laten draaien. Hoe nu verder?

Stilstaan opent nieuwe wegen
Door stil te staan en te beseffen wat er nu gebeurt, zie ik dat alles een reden heeft. En dat er zoveel mensen op aarde zijn die nog niet bewust zijn waarom ze hier zijn. Voorbij gevlogen zijn de jaren van kleine kinderen in te grote klassen, te weinig leerkrachten, de medische zorg, het snelle leven,  minder aandacht voor elkaar en de natuur om ons heen. De wereld waarin contact met elkaar zo belangrijk is, waar onze mobiel ons middel is waarmee we communiceren, de stralingen waaraan we ons blootstellen, het dierenleed. We appen, mailen, bestellen… de grote massaconsumptie maatschappij. Wij hebben dit gecreëerd en we zijn vergeten om stil te staan bij simpele dingen. We vergeten de aarde waarop we bestaan.

Verandering brengt groei
De laatste jaren ben ik  het leven zelf steeds meer gaan waarderen en ben ik door een ingrijpende verandering juist gegroeid. Op dit soort momenten herinner ik mij weer dat het belangrijk is om opnieuw te vertrouwen. Dat na alle ellende er weer ruimte komt voor ontwikkeling. Dat je deze periode door moet komen, zodat je weer kan groeien. Je merkt dat je door de groei weer oplaadt en meer in harmonie bent. Daarom verwacht ik na deze grote crisis dat er weer samensmelting is. Dat er gezondheid, genezing en balans is. 

Groen
En dan heb ik een droom. Over een groene deur waar wij met z’n allen door mogen lopen, een grote poort, een nieuwe weg naar ons hart. Het groen van mijn droom opent deuren van mensenharten. Dat de frisse kleur groen voor veel mensen symbool staat voor het nieuwe leven. Dat we lopen door de groene poort. Dat we elkaar steunen en helpen, ongeacht afkomst, religie. Dat we samenwerken met elkaar. Een grote transitie naar de veiligheid, want het frisse groen staat voor duurzaam en veiligheid.

Kleurconsult via Skype
Kleuren zijn voor mij een taal, kleuren zeggen zoveel over hoe je je voelt, je emotie kunt tonen, onbewust of bewust. Wil jij ook meer weten over jouw patronen of hoe kleur jou kan helpen in deze zware tijden? Maak gerust een afspraak, dan spreken wij elkaar via Skype voor jouw eerste kleurconsult.  

6 thoughts on “Welke kleur heeft het coronavirus?”
  1. Monique wat een wijsheid weer daar kunnen we veel van leren het hebt mij bij dr hand genomen en vanaf vandaag ga ik me minder angstig voelen ik doe wat ik moet doen en me aan de regels houden (dat deed ik al hoor) maar nu met meer overtuiging dat er een groene poort op ons wacht! liefs mamaxxxxxx

    1. Fijn mam als ik uw angst wat mag wegnemen, hoe meer angst hoe groter of zwaarder het is. Geloof en vertrouwen zijn veel fijner en zal ook u wat rust geven. Minder stress …denk maar aan mooie en fijne zomers xxx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: