De weg naar binnen en weer naar buiten

Geregeld wordt mij gevraagd wat Kailos betekent en waarom er een spiraal in mijn logo staat. De naam van mijn praktijk betekent dat je het juiste moment in de tijd opzoekt en bereikt. Zodat je elke keer weer op een dieper niveau komt in jezelf. De spiraal zet dit ook in gang. Een tocht waarbij je steeds verder, laag voor laag in jezelf afdaalt. Als een ui pel je telkens een laag af. Van buiten eerst naar binnen en uiteindelijk van binnen weer naar buiten.

Al jaren ben ik geboeid door spiralen, met name door het lopen ervan. Het lopen van een spiraal is als een reis naar binnen en daarna weer naar buiten. Andersom werkt dit ook zo. Dan loop je van het middelpunt weer steeds verder naar buiten, van het middelpunt af. Om de een of andere reden had ik er nog nooit een gelopen. Tot een zonnige middag aan het begin van de zomer.

Teken een spiraal
Na het zoeken naar een bepaald kruid vertelde ze me op welke manier ik het beste een spiraalvorm teken in het zand. De bedoeling: ‘Verdiep je in jezelf door het wandelen van een spiraal en ervaar wat het met je doet.’ Na een spiraal te hebben getekend in het zand, met behulp van een stok, trek ik mijn schoenen en sokken uit. De zon schijnt op mijn hoofd en ik voel de warmte van de stralen. Het zand voelt koel aan mijn tenen, wat vochtig hier en daar.

Spannend om te lopen
De spiraal is getekend en ik ervaar een soort spanning om te beginnen met lopen. Een aarzeling om te ervaren wat er te ervaren is. Begin ik in het middelpunt of aan de rand? Het eerste gevoel dat bij mij opkomt is om aan de rand te beginnen. Ik loop nog eens om de spiraal heen en bekijk haar. Kan dit iets toevoegen aan mijn zoektocht? vraag ik me af.

Een drempel waar je keer op keer tegenaan loopt
Voordat je de stap neemt om in beweging te komen, om iets aan te passen of te veranderen, heb je moed nodig. Veranderingen geven twijfel. Het voelt als veilig om te blijven waar je bent. Je weet wat je hebt en niet wat je krijgt. Toch is er een behoefte of verlangen naar verandering. Het mag anders. Vaak moet het anders omdat het zo niet verder kan. Vaak omdat je keer op keer iets tegenkomt dat je belemmert en tegenhoudt. Voelbaar als een drempel die is opgeworpen waar je keer op keer tegenaan blijft lopen. Zodat je niet zomaar in gang kan zetten waar behoefte aan is. Je hebt hinder van de drempel en voelt dat je aan de slag moet met wat daarachter ligt.

De spiraal ervaren
Laat ik het maar gaan ervaren, denk ik. Ik zet de eerste stap en richt me op mijn voeten. Voelen en laten gebeuren. Zo loop ik stap voor stap verder, de lijnen van de spiraal naar binnen volgend. Bij elke stap die ik zet, voel ik een last van mijn schouders vallen. Steeds meer en meer ben ik in staat om me te richten op het lopen. Ik zie en hoor verder niets meer om me heen. De tijd doet er niet meer toe; enkel waar ik mee bezig ben is belangrijk. Dit moment is wat er telt en wat ik eruit haal en voel.

Halverwege sta ik stil
Inmiddels ben ik halverwege de spiraal. Dan kijk ik op, het voelt alsof ik uitzoom en ineens weer alert word op de wereld om me heen. Ik kijk en zie hoe ver ik al ben, al op de helft. Ik zie de zon steeds meer gedeeltes van het zand beschijnen. In de verte aan de rand van de zandvlakte loopt het duin schuin omhoog. Ik draai mijn hoofd en zie wat bomen staan. Na dit moment van stilte en om me heen kijken besluit ik verder te lopen. De wereld die ik net heb bekeken voelt verder weg dan normaal. Net of ik haar van een afstandje bekijk.

Je eigen unieke kern
Een spiraal zit in onze kern. We kijken door onze eigen spiraal de wereld in. Alle cellen in ons lichaam hebben een celkern en in deze kern zit onze eigen unieke code. Deze code ligt daar in een spiraalvorm en bevat alles wat er in ons zit. Je ogen bestaan ook uit cellen en zo kijk je dus door je ogen de wereld in, via een spiraal. Deze spiraal is bij niemand hetzelfde en draagt alles wat er in jou zit bij zich. De basis van jouw leven en alle informatie die er later bij is gekomen. Je oogkleur en lichaamslengte, waar je aanleg voor hebt en je gedachtes.

Een gevoel van verdriet
Stap voor stap ga ik weer verder en richt me op mijn voeten en waar ik ze neerzet, op weg naar het middelpunt van de spiraal. De spanning is verdwenen en ik voel me steeds vrijer bij elke stap die ik zet. Bij een bocht slaat in één keer een gevoel van verdriet over me heen. Ik blijf er letterlijk bij stilstaan en ervaar wat het met me doet. Tot ik voel dat het goed is en ik verder mag lopen.

Op naar de volgende stap
Zodra ik verder loop, voel ik me lichter; ik heb het achter me gelaten en mag doorlopen, op naar de volgende stap. Bewust van waar ik vandaan kom, heen loop en waar ik heen wil. Ik mag ervaren wat er te ervaren is. Zo loop ik stap voor stap verder. Het middelpunt zie ik steeds dichterbij komen. Tot de laatste bocht, daar sta ik stil en voel me blij. Zo ver ben ik gekomen. Zo veel heb ik onderweg ervaren. Blijheid, vrijheid, verdriet, twijfel, zijn zoals ik ben. Het mag er allemaal zijn.

De weg van binnen weer naar buiten
Ik loop de laatste ronding van de spiraal binnen. Voetje voor voetje naar het midden. Daar blijf ik staan en kijk weer om me heen. De zon is gewoon verder gegaan met zijn wandeling over het zand. De schaduw is verdwenen van de zandvlakte. Weer voel ik de warmte op mijn hoofd. Nogmaals kijk ik om me heen. In alle rust en stilte zie ik mijn wereld weer groter worden en dichterbij komen. Ik draai me om en zie daar de bomen. Zo blijf ik staan tot ik geroepen word. “Natas, gaat het goed met je?” Mijn stem wil na zo’n lange stilte nog niet meewerken. Dus ik knik met mijn hoofd en slik een paar keer. Ik draai me om en begin de weg terug te lopen. Bij elke stap die ik zet merk ik dat ik weer meer terugloop de wereld in. Het gevoel dat ik weet wat me te doen staat en welke richting ik op wil, neem ik mee. Hoe? Dat weet ik nog niet. Eindelijk heb ik helder wat me te doen staat en welke kant ik op mag en wil gaan.

Zet die eerste stap
Heb je een drempel waar je constant tegenaan blijft lopen en kom je maar niet verder? Als jij de eerste stap zet dan help ik je weer verder op weg. Wil je meer weten? Neem dan contact op: kailosinzichten@gmail.com.

5 thoughts on “De weg naar binnen en weer naar buiten”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: