Sociaal? Nou, ik vind het een bijzondere familie

Ik ben al jarenlang dikke vriendinnen met de oudste dochter van het gezin. Facebook heet ze. Wij kunnen met elkaar lezen en schrijven. Ook met haar broertje WhatsApp kan ik prima door één deur. Maar haar zusje? Pffff… wij liggen voortdurend met elkaar in de clinch. Instagram luidt haar prinsessennaam. En ik heb een oordeel over haar. Niet handig, ik weet het.

Prinsessengedrag
Ik vind haar echt een prinsesje, met haar totaal eigen gebruiksaanwijzing. Ze wil graag mooi zijn, is enorm gericht op de buitenkant, introduceert de nieuwste trends, maar diepgang…. ho maar. Als ik haar vraag om een link te plaatsen naar een achtergrondartikel (voor meer diepgang), dan doet ze dat na lang zeuren en met heel veel pijn en moeite, maar heel vluchtig. In een ‘story’ – wat ik dus geen story vind, want een story vergt oprechte interesse in de ander. Een paar seconden zie je dan iets voorbij komen en FLOEP, het is weer weg. Dan baal ik echt als een stekker, want ik wilde op dat linkje klikken, ik wilde geïnteresseerd verder lezen. Ik ga dan zoeken en zoeken naar die link, naar die story. Maar nergens meer te vinden.

Wie leest er nou nog tegenwoordig?
Ik spreek Insta (zo mogen we haar noemen) erop aan en dan zegt ze: “Boeien! Dat vindt niemand interessant joh. Mensen willen alleen maar plaatjes en filmpjes kijken. Jij altijd met al je lange verhalen en je gedram over ‘ik wil gelezen worden’. Wie leest er nou nog tegenwoordig? Ga eens met je tijd mee.”

De vader van het gezin
Woest maakt ze me. Ze geeft me ook altijd het gevoel dat ik een oude taart ben. Onbegrijpelijk dat die drie dezelfde vader hebben. Mark heet hij, een commercieel hele slimme man en zijn kinderen hebben duidelijk veel van hem geleerd. Maar tjonge wat verschillen die drie van elkaar, wat in ieder gezin natuurlijk zo is, dat weet ik ook wel.

Sociaal?
En hoe sociaal zijn ze eigenlijk? Dit gezin beweert namelijk de grondlegger te zijn van social connecting. Dat vind ik interessant, maar ik ondek zo zoetjes aan bij mijzelf dat ik social connecting associeer met betrouwbaarheid, net zoals ik mijn vrienden vertrouw. Maar of die combinatie voor wat betreft deze familie klopt? Ik vrees van niet.

Een leuk broertje
Het broertje van mijn vriendin, Whatsapp heet hij, is echt een schatje. Hij geeft je een vertrouwd gevoel, wat waarschijnlijk niet zo is hoor, zijn vader kennende. Maar hij doet gewoon, normaal, niet zo ingewikkeld. Zelfs mijn bejaarde moeder en schoonmoeder zijn dol op hem. Dat vind ik knap, want dat zijn meerdere generatiekloven, toch begrijpen ze hem goed.

De oudste dochter
Over de oudste, Facebook, heb ik weinig klachten. Wij snappen elkaar over het algemeen. Ik kan alles met haar delen. Soms gaat ze naar de plastisch chirurg, dat kan ze zich permitteren met zo’n rijke vader, of ze doet een botox. En dan ben ik altijd even in de war. Dan moet ik even zoeken naar de verandering in haar gelaat. “Oh meid, wat heb je nu weer aangepast?” vraag ik haar dan. En meestal went het snel.

Wij spreken een andere taal
Wat heel lief bedoeld is van haar, is om haar zusje Insta te betrekken. Dan vertel ik mijn vriendin iets en dan vraagt ze: “wil je dit nu ook tegen Insta vertellen?” Nou nee, is dan vaak mijn eerste reactie. Ik vertrouw Insta namelijk niet zoals ik Facebook vertrouw. Bovendien spreken Insta en ik een andere taal, zo lijkt het. Maar goed, vorige week was ik klaar met het oordeel en de irritatie die ik jegens Insta heb. Ik sprak mezelf toe en zei: ‘geef haar een eerlijke kans Marije. Je kunt nog heel veel van haar leren, ze is een stuk jonger, hartstikke modern. Door haar netwerk ga je allemaal nieuwe, hippe mensen leren kennen.’

‘Vooruit, vertel ook maar tegen je zusje’
Deze keer zei ik ‘ja’ tegen mijn vriendin. ‘Vooruit, vertel ook maar tegen je zusje.’ Maar weet je wat ze toen deed? Haar zusje maakte mijn verhaal twee dagen eerder publiekelijk dan Facebook zelf! Terwijl ik altijd Facebook de primeur wil geven! Ik baalde er echt goed van en was enorm teleurgesteld. Facebook kan er niks aan doen hoor, het is haar vader die aan de knopen draait. Had ik dan expliciet de opdracht moeten geven aan Insta dat ze mijn verhaal op dezelfde dag mocht delen als haar grote zus? Nou, lekker sociaal zeg.

Ken je hun aangetrouwde neef?
Ik ben nu zelfs geneigd om closer te worden met hun aangetrouwde neef: LinkedIn. Ken je die? Hij komt wat stug en saai over, maar gaat wel lekker zijn eigen gang, dat vind ik leuk. Af en toe zoek ik hem op, maar ik val vaak in slaap. Toch wil ik hem wel wat beter leren kennen. Wie weet hebben LinkedIn en ik een goede klik als ik een beetje mijn best doe. En Insta? Ach, ik blijf wat experimenteren, maar vriendinnen zullen we nooit worden.

Hoe is dat voor jou?
Met welk familielid van Mark Zuckerberg ben jij close? Laat het me weten onder dit blog.

5 thoughts on “Sociaal? Nou, ik vind het een bijzondere familie”
  1. Haha Marije, wat een heerlijk verhaal! Eerlijk gezegd, suf of niet, geef mij maar LinkedIn. Dat snap ik tenminste.
    Het is een beetje als in een nieuwe buurt gaan wonen: ken ik nog niemand is er een meerdaags feest en dat is dan in elke buurt van het plaatsje waar ik woon. Daar komen alle buurtbewoners ’s avonds bij elkaar om de straat prachtig te versieren. Ik denk ze intussen bij naam en adres te kennen maar soms heb ik de neiging om de verkeerde mensen bij elkaar in één huis te bedenken….

    Tja, LinkedIn dus, dat is vertrouwd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: