Opschonen van social media geeft rust en focus

In mijn vorige blog Een grote online schoonmaak levert jou winst op kon je al lezen hoe je ervoor kunt zorgen dat je email en telefoon lekker zijn opgeschoond in dit nieuwe ondernemersjaar. Hetzelfde geldt natuurlijk voor social media. Ik geef je in dit blog allemaal praktische tips voor het slim en verstandig opschonen van Instagram, LinkedIn en Twitter. Dat brengt zo ontzettend veel rust in je hoofd en op je tijdlijn.

Instagram
Ga je met de bezem door Instagram zakelijk, start dan eenvoudig door je afbeeldingen, video’s, IGTV en reels onder de loep te nemen. Datgene wat niets heeft opgeleverd of niet meer klopt met je huidige aanbod, kun je verwijderen. 

Op Instagram volg je pagina’s, personen en hashtags. Ga eens na, zijn ze nog relevant? Geeft het nog inspiratie? Verwijder wat niet meer relevant voor jou en je bedrijf is. Dat geef minder meldingen, je ziet meer relevante beelden en berichten en dat geeft rust. Tegelijkertijd inspireren nieuwe posts die meer zichtbaar worden op jouw tijdlijn. Dat ruimt lekker op!

Loop eens door je statistieken heen. Welke berichten hebben goed gescoord? Hergebruik je oude materiaal, maak gebruik van de kracht van de herhaling. Check of de hashtags nog kloppen met nu en pas die aan. Zo kun je ook bestaande posts nieuw leven inblazen. En dat kan dan net weer die nieuwe volger opleveren, een potentiële nieuwe klant. Zeker als je een campagne of advertentie hebt lopen die je uit het archief hebt getrokken en hergebruikt. Dus hup, ook even je campagnes en advertenties van afgelopen jaar doornemen. Wat liep er goed en is herbruikbaar? Plan het vast in voor dit jaar. Dat levert je direct tijdwinst op en misschien wordt één van je trouwe volgers dan ook ineens een gewaardeerde klant!

Hoe zien jouw hoogtepunten eruit op Instagram? Zijn ze nog steeds van nu? Je kunt de hoogtepunten heel eenvoudig bewerken, weer passend maken en vervolgens weer delen. Yes! Weer tijd gewonnen. 

LinkedIn
Vergeet LinkedIn niet. Het loont soms om eens kritisch door de lijst heen te gaan van personen met wie je gelinkt bent of die je volgt. Wil je nog steeds verbonden zijn met al deze mensen? Ik geef je even bedenktijd. Op LinkedIn werkt het namelijk juist voor je om veel contacten te hebben. Waarom? Omdat dit allemaal potentiële ambassadeurs zijn om een bericht van jou met een like en/of een comment onder de aandacht te brengen van iemand in hun netwerk. Juist die ene waar jij nog geen connectie mee hebt, maar die zeer geïnteresseerd is in jouw aanbod. Wees dus kritisch, maar ook voorzichtig met het opschonen van contacten. Linken met veel contacten en het hebben van veel volgers is juist de kracht van LinkedIn.

Wat wel goed is om te doen? Checken of je profiel nog up-to-date is. Wijzig je profielfoto met een mooie recentere foto. Zijn jouw bijdragen en artikelen nog steeds relevant en wil je die nog op het platform hebben staan? Staan er nog uitnodigingen om te linken open? Neem er de tijd voor. 

Twitter
Bij Twitter is het – vind ik dan – wat gemakkelijker. Check je profiel, klopt die nog? Pas het zo nodig aan. Loop eens door je tweets heen om te kijken welke goed hebben gescoord en waarom. Neem dat mee voor dit jaar. Tweets die niets hebben toegevoegd, kun je eventueel verwijderen. 

Wil je minder meldingen van tweets? Bij jouw profiel kun je onderwerpen instellen die jij niet relevant vindt en waarvan je dan ook geen meldingen meer krijgt. Loop ook eens door je lijsten heen, zijn deze nog relevant voor jou en jouw bedrijf? Wees kritisch, minder meldingen geeft zoveel meer rust. 

Adverteer je regelmatig op Twitter? Nu is het moment om je campagnes en advertenties te evalueren. Kijk wat bruikbaar is voor het komend jaar. Heerlijk die tijdwinst!

Social media opschonen
In mijn volgende blog ga ik uitgebreid in op het opruimen van Facebook, want dat heeft nog wel wat voeten in aarde. Zorg ervoor dat je komende week in ieder geval Instagram, LinkedIn en Twitter hebt opgeschoond en geanalyseerd. Dan kun je in een moeite door met Facebook. 

Kan ik je ondersteunen?
Soms zie je door de bomen het bos niet meer en heb je even een klein zetje in de rug nodig om weer orde in de chaos te scheppen? Heb je door deze tips vragen waar je best een handje bij kunt gebruiken? Een eerste intakegesprek van 30 minuten met mij is geheel gratis, neem gerust contact met mij op

0 thoughts on “Opschonen van social media geeft rust en focus”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: