Sjamanisme als manipulatie

Wat mij deze week het meeste raakte in mijn praktijk is het verhaal van Irene. Ze vertelt me dat ze een sjamanistische opleiding heeft gevolgd vanuit de traditie van de Inca’s. Een prachtige opleiding om je weer in verbinding te brengen met oude kennis en rituelen. Ze is voortijdig gestopt. Vrouwen die massaal gemanipuleerd worden, aldus haar verhaal.

Destructieve invloed van leermeesters
Ik vind het schokkend dat ik hoor dat er misbruik wordt gemaakt van de goedgelovigheid en de gevoeligheid van de deelnemers. Irene is ten prooi gevallen aan de destructieve invloed van deze zogenaamde leermeesters. Tijdens deze opleiding is het ‘gewoon’ om seks te hebben met deze mannen. Spiritueel misbruik waarbij jouw persoonlijke grenzen worden overschreden. Dit is een verhaal dat niet op zichzelf staat. Over deze mensen is dit het derde verhaal op rij. Het maakt me diep verdrietig en tegelijkertijd verontwaardigd. Het gaat over ego, macht en bezit. Jij bent nodig voor geld, macht, energie en seks. Zelf kan ik er niet over oordelen, ik ben er niet bij geweest. Toch wil ik Irene en andere eventuele slachtoffers een stem geven.

In harmonie met de schepping
Vanuit de sjamanistische vormen kom je juist in harmonie met de schepping. Er wordt niet gemanipuleerd en over grenzen gegaan. Een sjamaan is een wijze man of vrouw die kennis deelt vanuit een groot bewustzijn dat alles met elkaar verbonden is. Vanuit de verschillende invalshoeken heb ik geleerd van de verschillende sjamanistische richtingen. Zowel van de Inca’s, de Maori, de Siberische, de Noord-Amerikaanse, de Azteken en nog een aantal andere helers heb ik inwijdingen mogen ontvangen. Vele van deze sjamanen heb ik geassisteerd bij hun lessen in Nederland. Vriendschapsbanden voor het leven zijn opgebouwd. Juist deze mensen dragen hun liefde uit voor de schepping. Op basis van gelijkwaardigheid in het mannelijke en vrouwelijke deel ontstaat er harmonie met en in de schepping.  

Geschonden vertrouwen
Het is lastig wanneer je het gevoel gegeven wordt dat dit soort zaken heel gewoon zijn. En dat medestudenten er ook niets over durven te zeggen. Irene vertelt dat haar intuïtie alarmbellen deed afgaan. Ze kreeg een onderbuikgevoel dat er iets niet klopte tijdens deze opleiding. Ze kon er niet de vinger opleggen, totdat deze ‘rituelen’ naar voren kwamen. Geschokt heeft ze gereageerd en is gestopt met de opleiding. Haar vertrouwen is geschonden. Een pijnlijke ervaring die nu de nodige aandacht vraagt en geheeld wil worden zover als dit mogelijk is.

Het aangepaste kind
Vaak gaan we in de aanpassing omdat we bang zijn afgewezen te worden met als gevolg dat je er niet bijhoort. Je valt buiten de groep wanneer je tegengas geeft. Het is als een snoepje waar je wel wat voor moet doen. Dit is in de geschiedenis zo vaak voorgekomen. We kennen allemaal de verhalen vanuit verschillende stromingen, die gebaseerd zijn op ego, macht en bezit. Vanuit schaamte wordt er niet over gesproken. Alsof jij hier iets fout hebt gedaan. Dit is het spel van manipulatie. Het misbruik van spiritualiteit.

Terug naar de bron
Wanneer je kunt transformeren  naar een zelfbewust en krachtige persoon die verbonden is met zijn eigen bron, ben je geen aas meer voor dit soort parasieten. De bron van je intuïtie zit in jezelf. Luister naar je intuïtie en wanneer er alarmbellen afgaan, durf hierop te vertrouwen. Ga terug naar jezelf en omarm jouw spirit van binnenuit. Daar ligt je ware aard, je ware bron van wijsheid. In alle ervaringen die je meemaakt, zit ook een boodschap voor jezelf. In het geval van Irene is het vooral de liefde voor zichzelf die ze mag omarmen. Haar intuïtie werkt uitstekend, ze kan vertrouwen op haar innerlijk weten. Na het vloeien van tranen voelt ze zich opgelucht en is ze blij dat ze de moed heeft gehad om de opleiding los te laten.

Wat kun je doen?
Wanneer je ervaringen hebt gehad waarin je bent gemanipuleerd en misbruikt op wat voor manier ook, praat erover. Neem iemand in vertrouwen en lucht je hart. Zorg dat je weer goed in je eigen energie komt. De oneindige bron van licht zit in jezelf. En wat belangrijk is om je te realiseren: de meeste mensen deugen.

Ik wens je veel wijsheid en verbinding toe. Mocht je nog wat hulp kunnen gebruiken om bij je ware zelf te komen, neem dan gerust contact met me op. Ik bied je een gratis inzichtgesprek aan.

0 thoughts on “Sjamanisme als manipulatie”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: