Schouderklopjes geven in je hoofd

Niemand spreekt er openlijk over. Je zou anders nog wel eens als raar, gek schizofreen of anderszins afwijkend kunnen worden bestempeld. Maar de realiteit is dat bijna iedereen stemmen heeft in zijn hoofd. Deze stem was (als kind) eerst van iemand buiten je hoofd en vaak werd de boodschap die verteld werd keer op keer herhaald. Door de herhaling heeft je brein dit uiteindelijk opgeslagen en juist daardoor is het uiteindelijk een stem in je hoofd geworden.

Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik het opmerkte; als een soort toeschouwer ervoer ik de stem die in mijn hoofd klonk en ik besefte: ‘hé dit is geen stem van mezelf.’ Waarna er direct een vraag oppopte: ‘maar van wie is de stem dan wel?’ Op dat moment, ergens aan het begin van de pubertijd, wilde ik helemaal niet als raar of afwijkend worden gezien door mijn omgeving. Daarom hield ik mijn mond en parkeerde de vraag.

Zijn stemmen in je hoofd normaal?
Jaren later realiseerde ik me dat dit de stem van mijn moeder is. Wat ik me al die tijd bleef afvragen, was: zijn stemmen in je hoofd normaal? Inmiddels heb ik ontdekt dat ik meerdere stemmen in mijn hoofd heb. Klinkt dit eng of denk je dat gek ben? Wees eens heel eerlijk. Jij hebt toch ook een stem of meerdere stemmen in je hoofd? Eentje die zegt dat je vooral zo moet doorgaan of dat je toch echt nog even kan doorzetten. Die je als het ware schouderklopjes geeft in je hoofd. De stem die je opbeurt en vertelt om niet op te geven en vooral door te gaan en het leven van de positieve kant te bekijken. Het is een welkome gast in je hoofd. Deze helpt je om door te zetten en geeft je een fijn en positief gevoel over jezelf. Juist deze aardige, vriendelijke en niet pushende stemmen zijn de beste. Ze vertellen ons waarop we kunnen bouwen en laten ons zelfvertrouwen groeien. Wel is duidelijk dat het hier dan niet om onze eigen innerlijke stem gaat. Die klinkt anders.

Het is vaak de stem van een ouder
De stemmen in je hoofd kunnen van iedereen afkomstig zijn zolang deze een bepaalde impact op je heeft gehad. Waarbij is gebleken dat het heel vaak de stem van een ouder is. Daarnaast duikt geregeld de stem van een leraar, vriend of klasgenoot op. Je hebt de logica van de stembezitter geaccepteerd en zo heb je, wat gezegd werd, aangenomen als ‘de waarheid’. Ze hebben een plaatsje in je hoofd ingenomen en zijn als oké en toepasbaar opgenomen in je hoofd.

De stem van mijn moeder
Lange tijd heeft de stem van mijn moeder een grote rol gespeeld. Als ik nu terugkijk, zie ik duidelijk dat dit een kritische en vaak afkeurende stem was. Wat helemaal niets zegt over de intentie waarmee ze haar boodschap ooit aan me heeft willen overbrengen. Ze wilde het beste voor me en blijkbaar heb ik dit van haar opgepikt en is dit onderdeel gaan uitmaken van mijn waarheid. Ze heeft gedaan wat in haar macht lag om het goed te doen. Dat haar stem in mijn hoofd me niet hielp en het tegenovergestelde in werking zette, is mij later pas duidelijk geworden. 

Wat als het zeurende, kritische, verwijtende stemmen zijn?
Een heel ander verhaal wordt het als deze geen positieve invloed blijkt te hebben, maar een kritische, zeurende en verwijtende stem blijkt te zijn. Een stem die je kleineert of je uitscheldt. En dus helemaal niet aardig is. Er worden dingen gezegd als: ‘je kan ook helemaal nooit iets goed doen.’ Of: ‘dat kan je toch zeker wel?’ Er hebben zich dan donkere wolken in je hoofd gevormd die er vanuit gaan dat je niet in staat bent om het juiste te doen en het tot een goed einde te brengen. Juist dan is het nodig om tot stilstand te komen, jezelf de tijd en rust te gunnen. Zodat je de kans krijgt herinnerd te worden aan de kracht die je in je hebt. Deze zit er. Dat is zeker. Alleen is ze nog niet altijd goed zichtbaar. Ze zit verscholen achter de donkere wolken in je hoofd.

Zelfvertrouwen herstellen
Nadat ik jaren aan mezelf heb gewerkt, is me duidelijk geworden dat ik goed ben zoals ik ben. Net als ieder mens. Dat heb ik jarenlang niet echt geloofd. Niet tot in het diepste van mijn zijn gevoeld. Tot ik me in hypnotherapie ging bekwamen. Hierdoor werkte ik aan mijn zelfbeeld en mijn zelfvertrouwen herstelde zich naar haar oorspronkelijke vorm. Ik besefte dat ik liefde en respect verdien. En niet eerst iets heel goed hoef te kunnen of te doen om het te mogen ervaren. Dat ik geen succesvol iemand hoef te zijn en de hele wereld hoef aan te kunnen.

Praktisch onmogelijk dat het jou goed wordt aangeleerd
Deze hang naar succes komt vaak bij de eigenaar van de stem vandaan en is onbewust opgepikt door je hoofd. En wel zo dat je het bent gaan geloven. Het is ‘de waarheid’ geworden. Geregeld is het zo dat een ouder geen geloof heeft in zichzelf. Deze voedt jou op naar beste kunnen. Om van jou een mooi, gezonde en capabele volwassene te maken. Daar zal deze ouder veelal niet toe in staat zijn geweest. Als ze geen geloof hebben in zichzelf en niet durven te vertrouwen op hun eigen kunde, dan wordt het heel lastig. Ook wel praktisch onmogelijk dat het jou goed wordt aangeleerd. Ze willen het beste voor jou. Alleen zijn niet in staat om dat ook te bieden.

De uitweg
Juist nu mogen we leren dat wat je bereikt in de wereld niets te maken heeft met liefde. Liefde mag er altijd zijn. Onbeperkt en zeker niet gekleurd doordat iets wel of niet tot een goed einde is gebracht. Je bent het waard en daar hoeft geen waardekaartje of oordeel aan gehangen te worden. Liefde zonder voorwaarde voor jezelf is een groot goed. Daarnaast is het een goed idee om je te focussen op de stemmen die je juist helpen en de juiste, positieve weg wijzen. Ze beuren je op en helpen opstaan als je weer eens gevallen bent. Letterlijk en figuurlijk. Juist deze helpende stemmen die ons optillen en de hand toesteken om te helpen, zijn de uitweg.

Ik ervaar nu rust in mijn hoofd
Ondertussen ben ik er van overtuigd dat de stemmen in mijn hoofd oké zijn. Na mijn hypnotherapie-opleiding duurde het even voor ik het doorhad, want na jarenlang een kritische stem te hebben gehoord – die vaak, veel en duidelijk aanwezig was – is het stil. Ik ervaar rust in mijn hoofd en kan me goed ontspannen. Het vertrouwen in mezelf mag er zijn. Constant lamgelegd worden of ingeperkt, belemmerd en verwijtend toegesproken worden gebeurt nu niet meer. Wel ervaar ik dagelijks mijn eigen innerlijke stem. Bij uitdagingen komen daar mijn helpende stemmen bij.

Stemmen in je hoofd zijn normaal
Volgens mij zijn stemmen in je hoofd een normaal verschijnsel. Alleen spreken we hier nooit over. Terwijl ze zo’n grote invloed kunnen hebben op je leven en hoe je functioneert.

Nu is het aan jou
Nu is het aan jou om te leren de stemmen die je niet verder helpen uit te zetten, op te ruimen en te verwijderen. Zodat ze je niet langer beperken, vastleggen en belemmeren. Dat geeft zoveel rust en vertrouwen in jezelf en in je omgeving. Is het zo dat het je niet lukt om dit zelf te regelen? Dan geef ik je graag een zet in de juiste richting. Met hypnotherapie is het mogelijk om de stap te zetten die je voor ogen hebt.  Zodat je hoofd leert te ontspannen en te vertrouwen en je gaat zien dat er ook voor jou meer mogelijk is dan je denkt.

Meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor een inkijkje: kailosinzichten@gmail.com.

2 thoughts on “Schouderklopjes geven in je hoofd”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: