Jouw hart als herberg

Wat herbergt jouw hart? Een vraag die we ons mogen stellen in deze dagen voor kerst. Hoe is het met je hart? Wie laat je toe en wie niet? Heb je misschien een pantser opgebouwd om jezelf te beschermen tegen de boze buitenwereld? Heb je ruimte in je hart voor anderen? Misschien is zelfs de vraag aan de orde of je ruimte in je hart hebt voor jezelf.

Alle kerstballen hoog
Rondom deze dagen zijn we vaak gestrest, er moet zo veel gebeuren. Afronding van school, feestjes, kerstontbijt, functioneringsgesprekken. Het houdt niet op, we rennen en vliegen van het één naar het ander. Het huis in orde, kerstboom optuigen. Help, wat eten we met kerst? Er is veel wat onze aandacht vraagt. Dat ons hart reageert op al de stress realiseren we ons niet. We verliezen het contact met ons hart, voelen ons gejaagd. Wanneer je gehaast in de rij voor de kassa staat in de supermarkt, dan adem je niet ontspannen. Je adem is dan hoog en oppervlakkig. Dit bevordert de stress, er komen steeds meer stresshormonen vrij. 

Hartslag
Je hartslag wordt chaotisch en je voelt de chaos groeien in jezelf. Wat moet ik allemaal nog doen, wat wordt er van mij verwacht? Weg is je energie en vaak reageer je vanuit onmacht en emotie op je omgeving. Je raakt snel geïrriteerd of wordt boos. Dit is niet wat je wilt, maar je hebt er geen grip meer op. 

Wat kun je hieraan doen?
Wanneer je voelt dat je in je emotie schiet, concentreer je dan op je ademhaling. Je voelt meteen dat je dan rustiger wordt. Je bent meer verbonden met jezelf. Ieder mens is verschillend, niet één mens reageert hetzelfde. We hebben gemeen dat we allemaal een hart hebben dat reageert op hoe jij je voelt. Een hart dat reageert op emoties en al de muizenissen in je hoofd. Dus weer rustig doorademen en contact maken met je lijf.

Hier en nu
Dit zorgt ervoor dat je meer in het hier en nu bent. Je hebt meer gevoel voor jezelf en je omgeving. Je bent bewust aanwezig. Dan kun je dus ook bewust contact maken met anderen; een glimlacht of een begroeting kan wonderen doen. Oog hebben voor elkaar, ook al is het maar voor een kort moment in de rij bij de supermarkt. Het verandert jezelf en dit heeft meteen effect op je omgeving.

Veranderen van innerlijke staat
Wanneer je in staat bent om van innerlijke staat te veranderen, krijg je meer zeggenschap over jezelf en je leven. Je acties worden minder impulsief wanneer je gedachten rustiger worden. Emoties en gedachten hebben effect op je lichaam. Je reageert niet vanuit een reflex, maar vanuit een bewust aanwezig zijn. Dit is ook belangrijk binnen een therapeutische setting. Bij het verwerken van pijnlijke ervaringen uit het verleden is het belangrijk om te kunnen veranderen van innerlijke staat. Zo kun je de emotionele lading afhalen van nare herinneringen. De angst voor deze herinneringen verdwijnt en je hoeft ze dus niet meer weg te stoppen. Het mag er zijn en je kunt er op een andere manier naar kijken om vervolgens los te laten.

Reorganisatie
Zo komt er als het ware een reorganisatie op gang in jezelf. Dit heeft een positief effect op je gezondheid. Je bent verbonden met je hart en je gevoel. Zo kun je voelen dat het klopt. Een warm gevoel ontstaat, oordelen vallen weg. Een gevoel van vrede of liefde maakt meer deel uit van je zijn. Zo kom je thuis bij jezelf en kun je je hart voor de ander openen en de ander verwelkomen.

De herberg van je hart is warm en je kunt ontvangen wie je wilt. Er is plek genoeg, je laat niemand en vooral  jezelf niet in de kou staan. Wanneer liefde zich vermenigvuldigt wordt het steeds grootser. Iedere druppel  van liefde in de oceaan heeft effect.

Ik wens je een fijne en verbonden tijd toe, in verbinding met jezelf en met je omgeving. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit blog, dan nodig ik je van harte uit voor een gratis inzichtgesprek.

0 thoughts on “Jouw hart als herberg”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: