Hoe jij met jouw verhaal liefde kunt verspreiden

Het is een boek uit 2018 en ik was vergeten dat ik het had gekocht. Omdat quarantaine meer leestijd betekent, ging ik eens door mijn goedgevulde boekenkast. Ineens hield ik het in mijn handen: Het verhaal van je leven van Mieke Bouma. Een glanzend zwarte kaft met een rode draad die kronkelt door de titel. Ik vermoed dat ik het destijds vooral heb gekozen vanwege de ondertitel: Storytelling en de zoektocht naar een zinvol bestaan. Actueler dan ooit, in tijden van corona.

Feest van herkenning
Het weer is inmiddels omgeslagen, dus ik duik een aantal avonden achter elkaar met dit boek op de bank. De hoofdstuktitels maken me al nieuwsgierig en de opbouw van het boek is mooi. Het eerste deel gaat over het leven als verhaal. In het tweede deel komen de archetypen in je verhaal aan bod. Deel 3, tenslotte, heet van lot naar plot. Miekes uitgangspunt is dat mensen hun eigen werkelijkheid creëren. We schrijven als het ware ons eigen script en zijn de held of heldin in ons eigen verhaal. Het leven zelf geeft ons precies wat we nodig hebben om te ontdekken dat alles wat we nodig hebben in ons leeft: kracht, vreugde, creativiteit, liefde en wijsheid.

Je kiest je eigen levensopdracht
Mieke maakt gebruik van oeroude verhalen en meer eigentijdse vertellingen. Ook zijn er psychologische inzichten en prachtige gedichten verweven in de tekst. Zoals een gedicht van Robert Frost, Trial by Existence. Hierin suggereert Frost dat wij als zielen voor onze geboorte op een bergtop bijeen worden geroepen door een Schepper. We horen daar hoe onze levensloop eruit zal zien. Geen enkele ziel staat te trappelen om naar de aarde te gaan. De Schepper legt uit dat er één helpende gedachte meegaat: dat je dit leven zelf gekozen hebt. Als je eenmaal geboren bent, ben je dat vergeten. Het duurt een leven lang om dit wezenlijke inzicht terug te vinden. Als ze dit horen, zijn de zielen stil.

Archetypen: hoeveel ikken ben ik?
Verhalen hebben een begin, een midden en een einde. Dat geldt ook voor onze levensverhalen. We worden geboren, we leven en we keren terug naar huis. Tijdens deze laatste fase passen we toe wat we onderweg hebben geleerd en delen we onze wijsheid. De archetypen worden beschreven in deel 2. Het zijn het Onbevangen Kind, het Weeskind, de Voedster, de Strijder, de Gelukzoeker, de Provocateur, de Geliefde, de Kunstenaar, de Koning, de Wijze, de Magiër en de Nar. Elk archetype krijgt kenmerkende woorden mee en er worden voorbeelden gegeven van archetypes in bekende verhalen. Als voorbeeld: bij de Voedster horen woorden als zorgzaamheid, generositeit en empathie. De voedster is de moeder, de verzorger, de juf, de verpleegster, degene die zegt: “ik ben er voor jou, jij bent net als ik, ik zorg voor je.” De plotvraag van de Voedster is: zal het lukken net zo goed voor jezelf te zorgen als voor anderen?

Ben jij je oude verhaal ontgroeid?
Alle helden en heldinnen krijgen in hun verhaal het nodige voor hun kiezen. Vertaald naar nu: de pandemie is een crisis die veel van ons vraagt. Van ons allemaal iets anders overigens, afhankelijk van de situatie waarin we zitten. Je merkt misschien dat je in de actie schiet of juist helemaal stilvalt omdat de onzekerheid te groot is. Wellicht gaat je bedrijf failliet of komt er een einde aan je huwelijk van 25 jaar.

Een crisis betekent op zichzelf niets, maar kan wel aanleiding zijn om je levensscript te onderzoeken. Daarvoor biedt het derde deel van het boek aanknopingspunten. Het beschrijft hoe je scènes uit je leven zin geeft, je drijfveren ontdekt en stappen zet in je nieuwe verhaal. En ja, de overgang van het oude naar het nieuwe verhaal leidt tot innerlijke conflicten, twijfel, onrust, gepieker en misschien wel slapeloze nachten. Om daadwerkelijk je nieuwe verhaal te gaan leven, is het nodig om bewust nieuw gedrag in de wereld te zetten en dat gedrag ook te oefenen en te herhalen. Mieke besluit haar verhaal met een mooie wens. “Vernieuwen, loslaten, balans hervinden als kernbeweging om van je lot een plot te maken en te bouwen aan een collectieve, humane, verbindende mythologie, waar iedereen telt en de aarde gerespecteerd wordt. Dat gun ik jou en de mensen om je heen.”

Wil jij dit boek ook lezen?
Je kunt het boek bij de auteur zelf bestellen: https://miekebouma.nl/het-verhaal-van-je-leven/

4 thoughts on “Hoe jij met jouw verhaal liefde kunt verspreiden”
  1. Tjee zo mooi, de reis van de ziel met alle lessen op je pad. Ze brengen je tot inzicht met welke reden of talent je verder mag. Zodra je op de goede weg bent voel je in je hart dat het klopt. Terwijl het ego tegenstribbelt….

    Bedankt lieve Susan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: