Ik leef maar half

Ik weet niet waar ik het zoeken moet. In mijn dromen loop ik langs het strand en ben op zoek. Naar wat, geen idee. Er is een intens verlangen diep in mij. Ik houd van synchroniciteit, wanneer ik een kandelaar koop dan neem ik er automatisch twee. Anders klopt het voor mijn gevoel niet. Zelfs wanneer ik een mooie sjaal koop, neem ik er voor de zekerheid één bij. Stel je voor dat ik hem verlies. Dit is voor mij zo gewoon dat ik er nooit bij stil heb gestaan. Tot dat ene moment dat ik bij een therapeut kwam.

De insteek was dat ik iets fundamenteels mis in mijn leven. Ik heb heel hard aan allerlei thema’s gewerkt. Dit heeft me heel veel gebracht, maar er blijft een gemis en dit knaagt aan mij.

De periode voor mijn geboorte
Ik maak een afspraak bij Joop, een energetisch therapeut. Hij neemt me mee in een visualisatie en ziet hoe mijn lijf reageert. Ik kom al snel terug in de periode voor mijn geboorte. Ik probeer me hiervoor af te sluiten, ik heb er geen zin in om dit te voelen. Mijn hoofd probeer ik de hoofdrol te laten spelen, maar dit dondert als een kaartenhuis in elkaar. 

Niet alleen in de baarmoeder
Ik kan er niet meer omheen; ik voel me eenzaam en verlaten in de baarmoeder. Ik trek me terug en voel mijn levenszin verdwijnen. Mijn lichaam maakt zich zo klein mogelijk, ik wil maar één ding en dat is terug naar waar ik vandaan kom.

Door de begeleiding van Joop word ik mij ervan bewust dat ik niet alleen in de baarmoeder ben. Er is een broertje waar ik zielsveel van houd. Samen in één ruimte, samen één. Mijn broertje beweegt niet meer, het wordt steeds stiller in mij. Er is geen interactie meer, ik reik uit en vind niets. Het is kil, ik hoor zijn hartje niet meer. Het enige wat ik kan, is voelen.

Nooit eenheid vinden
Deze ervaring heeft veel gevolgen voor mij. Ik blijf zoeken in mijn leven, maar weet niet naar wat. Ik vind nooit de eenheid of alomvattende liefde in een partner. Ik leef op halve kracht, mijn rechterbeen doet zeer, omdat mijn bloedsomloop niet goed is. Iedere nacht moet ik er wel een keer uit om even te lopen, anders is het te pijnlijk om te slapen. Ik snap niet waar dit allemaal vandaan komt. Tot dit confronterende moment. Mijn lichaam reageert, oude opgeslagen pijn komt naar boven. Ik wilde dit nooit meer voelen, nooit meer ervaren en heb het diep weggestopt. Grote eenzaamheid komt als een golf over me heen. Na het uiten van mijn verdriet, voel ik opluchting. Net alsof er meer ruimte is voor mijzelf.  

Kwartjes vallen
De dieren waar ik mijn hele leven al een innige band mee heb vullen een leegte in mij. Ze geven mij onvoorwaardelijke liefde, een balsem voor mijn ziel. Mijn partner waar ik tot in den treuren voor blijf zorgen, zodat hij zich goed voelt. Mijn eindeloze inspanning om relaties goed te houden. Dat dit ten koste gaat van mijzelf is niet belangrijk.

Er volgen nog twee sessies met Joop, de pijn in mijn been is nagenoeg verdwenen. Ik kan weer op twee benen staan, de balans is terug in mijn lijf. En de droom dat ik aan het zoeken ben, heb ik nooit meer gehad. Inmiddels is dit 18 jaar geleden.

Eenzaamheid is de rode draad in haar leven
Na een aantal sessies komt het naar boven, de rode draad in haar leven is eenzaamheid en niet begrepen worden. Ik moedig Roos aan om nog één keer de innige verbinding met haar zusje te voelen. Heel langzaam kan ze het verdriet dat ze haar verloren heeft een plek geven. We doen een ritueel om haar los te laten. De verbinding komt op een andere manier tot stand, energie gaat nooit verloren. Zo ook met dit zusje. Roos noemt haar nu een beschermengel die op haar schouder meereist.

Bewustwording in de baarmoeder
Wat zich in de baarmoeder afspeelt is een ramp voor de achterblijver. Er blijft een leeg gevoel en soms ook een schuldgevoel. Wat heb ik fout gedaan? We weten inmiddels hoeveel een baby in de baarmoeder bewust ervaart. De bewustwording is er al wanneer de zaad- en eicel samensmelten. De ervaringen worden opgeslagen in de cellen.

De gevolgen als je er één van twee bent
Eenzaamheid, paniekaanvallen, bindingsangst of schuldgevoelens… Wanneer Roos ontdekt dat ze er één van twee is, komen deze gevoelens omhoog. Haar cellen herinneren zich weer deze diepe liefde voor haar zusje. De shock van het verlies heeft als het ware gezorgd voor bevriezing. Tijdens de sessie gaat dit langzaam ontdooien en het gevoel komt terug. Een pijnlijke ervaring; haar hart doet zeer en zelfs het ademhalen is pijnlijk. De wond is blootgelegd, de scheiding wordt bewust ervaren. Pas nu kan ze zich opnieuw verbinden met zichzelf. Haar ruimte innemen, ze begrijpt dat ze met veel dingen enthousiast begint in haar leven, maar nooit iets afmaakt. 

Nieuw bewustzijn
Roos is bij me terecht gekomen met een burn-out, ze heeft heel hard gewerkt. De behoeftes van haar collega’s zijn altijd belangrijker dan die van haar. Zij gooit er nog een schepje bovenop, als de ander het maar redt. Nu weet ze waar het vandaan komt. Met dit nieuwe bewustzijn kan ze andere keuzes maken in haar leven.

Ze vertelt me dat ze iedere dag even bij haar moeder op bezoek gaat. Dit was een innerlijke drijfveer, ze realiseert zich dat ze bij haar moeder iets zoekt wat er niet is. Vaak gaat ze dan ook teleurgesteld weer naar huis, ze eet er koekjes die ze thuis nooit eet. Het lijkt een zoektocht naar liefde en éénheid. Haar moeder is gezond en heeft al diverse malen aangegeven dat ze heus niet elke dag hoeft te komen. Nu kan ze erom lachen, het helingsproces is in gang gezet.

Haar hondje is haar alles, ze eten samen en slapen samen. Hele gesprekken voert ze met het dier. Nu snapt ze ook waar dit vandaan komt. Ik maak er haar bewust van dat een dier het fijn vindt om als dier behandeld te worden en niet als plaatsvervangende partner. Dit besef geeft ruimte voor beiden.

Geboorteproces
Voel je vrij om contact met me op te nemen wanneer je vragen hebt over het bovenstaande verhaal. Dit kunnen vragen zijn over jezelf, maar ook over je kinderen. Het geboorteproces blijft me fascineren, er zijn zoveel facetten die tot uitdrukking kunnen komen in je dagelijks leven.

Ik ben klaar voor een gratis gesprek met jou van 30 minuten. Mail me voor een afspraak: annatouw@gmail.com.

4 thoughts on “Ik leef maar half”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: