Hoe zorg je ervoor dat je in een functionele, gewenste stemming komt?

Misschien herken je het wel, dat je in de auto of de trein zit, onderweg naar een afspraak of naar je werk en je voelt je onrustig, sacherijnig, vermoeid, geïrriteerd, verdrietig of gestrest. Daar kunnen allerlei aanleidingen voor zijn, maar functioneel is het niet. Hoe zorg je ervoor dat je in een functionele, gewenste stemming komt?

Het vermogen je leven te besturen is het vermogen om je stemmingen te beheersen.– Anthony Robbins

Wat is een functionele stemming? Dat is afhankelijk van je doel: focus, blijdschap, (zelf)vertrouwen, kracht, concentratie, ontspanning, overzicht… Afhankelijk van waar je naar toe gaat, waar je bent en welk resultaat wenselijk is, kun jij je stemming zelf effectief beïnvloeden.

Hoe beheers en beïnvloed jij je eigen stemming?

Allereerst dien je je bewust te zijn van je stemming. Stel jezelf de vraag: Hoe voel ik me? Of: Welke (onrustige) gedachten heb ik? Als je hieruit concludeert dat dit niet functioneel is, dan kun jij je stemming op verschillende manieren beïnvloeden.

Je eigen lichaam
Neem een houding aan die past bij de gewenste stemming door je eigen lichaam (fysiologie) in te zetten:

  • kom in beweging
  • ga rechtop zitten
  • haal een paar keer diep adem (of pas de buikademhaling toe)
  • rek je lekker uit
  • trek jezelf denkbeeldig met een koortje 2 mm omhoog

Gedachtepatroon
Probeer je gedachtepatroon, je kwaliteit van denken aan te passen:

  • Richt je aandacht op wat WEL goed gaat en goed is.
  • Llaat je niet beïnvloeden door beperkende overtuigingen; ontwikkel zo veel mogelijk versterkende overtuigingen.
  • Zeg hardop tegen jezelf: “Ik ben niet mijn denken”. En vervolgens vraag je jezelf af: “Zijn deze gedachten waar?”
  • Focus je gedachten op iets positiefs zoals liefde, blijdschap, dankbaarheid, trots.

Interne voorstelling
Raadpleeg een interne voorstelling, visualisatie door in gedachten naar het moment terug te gaan waarop jij succesvol was of ontspannen of intens gelukkig…

Ankeren
Een anker is een externe prikkel die steeds dezelfde specifieke interne ervaring of reactie op gang brengt. Ooit is die prikkel neurologisch gekoppeld aan een stemming. Door te ankeren kun je heel bewust een externe prikkel (iets dat je ziet, ruikt, hoort, voelt of proeft) koppelen aan een gewenste stemming. Luister bijvoorbeeld naar een bepaald liedje waarvan je weet dat je er vrolijk van wordt. Of bestel je favoriete koffie, als cadeautje aan jezelf, omdat je weet dat je je dan beter kunt concentreren.

Het effect
Je merkt direct dat je je anders voelt: energieker, gefocust, rustiger, vrolijker, enzovoort. Het inzetten van je fysiologie is heel eenvoudig, want je hebt je lijf altijd bij je. Hiermee kun je snel resultaat boeken. Ook ankeren is een makkelijke manier om in de juiste stemming te komen.

In Spanje
Als ik nog druk ben in mijn hoofd en heel graag wil slapen, visualiseer ik altijd een vakantie van jaren geleden. Ik sluit mijn ogen en no time ben ik daar weer, op mijn strandbedje in Spanje. Ik hoor het gekwebbel van de Spaanse vrouwen achter ons, ik geniet van mijn gebruinde, ontspannen man naast me, ik ruik de zee vermengd met zonnebrand en ik geniet intens van de rust. Zzzzzzzzz. En weg ben ik.

0 thoughts on “Hoe zorg je ervoor dat je in een functionele, gewenste stemming komt?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: