Hoe waarden je de weg wijzen

Ik kan me niet herinneren dat we thuis ooit een gesprek hebben gevoerd met mijn ouders of mijn broer, over wat echt belangrijk is in het leven, over onze waarden. Nou is dat iets dat misschien voor een kind te ver gaat, maar zelfs in latere gesprekken is dat geen onderwerp geweest. Wat ik me wel kan herinneren, is dat ik thuis altijd gestimuleerd werd om beter te worden. Goed zijn in iets, of nog hoger te reiken. Diploma’s en betere banen (de buitenkant ervan) werden toegejuicht, maar over de kernwaarden in ons leven zwegen wij. Vreemd eigenlijk, nu ik erover nadenk.

Spelkaarten met kernwaarden
De kernwaarden kwamen pas in mijn beeld in 2011, toen ik voor het eerst overspannen thuis zat. Ik was toen 34 en tot die tijd had ik mijn volwassen leven rond integratie in Nederland, werk en mijn professionele identiteit, studeren en carrièreplannen ingericht. Van status, macht, competitie en geld werd ik kriebelig, maar ik wilde wel zo goed mogelijk zijn in wat ik deed en zo goed mogelijke zorg leveren aan iedereen die het nodig had. Dus vooral gericht op nog meer weten, kunnen en mezelf verbeteren voor anderen. Dat nekte mij destijds, en had ik hulp nodig. De coach van toen bracht kernwaarden ter sprake tijdens één van de sessies, maar de kaarten met kernwaarden erop brachten me destijds nog niet veel, omdat ik nog veel te vast in mijn hoofd en denken zat.

Hard nadenken en hard vastlopen
In 2013 kreeg ik dezelfde kaarten voor mijn neus, toen ik met het 30’ers-dilemma en het geworstel over mijn toekomst bij een andere coach kwam. Ook toen stond vooral mijn hoofd aan, ik was goed in hard nadenken en even zo hard vastlopen. Nicole kwam met een opdracht: Kies hieruit de voor jou belangrijkste waarden, maximaal vijf. Vijf? Het was lastig; ik weet niet meer welke kaarten ik aanwees, maar vrijheid was er één van. Vrij voelde ik me toen nog niet in alle opzichten, maar ik het verlangen om vrijer te zijn, was er duidelijk wel. Ik zat gevangen in mijn hoofd en in de wereld van wetenschap, carrièrekeuzes en verwachtingen. Ik stond nog onvoldoende stil bij mijn eigen kleur: mijn waarden, ware interesses, talenten en vermogens, die later samen mijn kompas zouden vormen.

De waarden achter mijn bedrijf
Toen ik al voor mezelf begonnen was en een andere website wilde, begon het eindelijk te dagen. Ondertussen was ik 39 en meerdere illusies, dromen en verwachtingen lichter – en wat keuzes verder. Voor de branding van mijn bedrijf was het nodig om te omschrijven wie ik echt ben als mens, wat ik doe en vooral ook waarom en daarvoor moest ik mijn kernwaarden kiezen. Eindelijk voelde ik de betekenis van de opdracht. Vanuit mijn hart koos ik voor:
– vrijheid
– verbinding
– authenticiteit
– transformatie & groei
– avontuur
En natuurlijk hoort gezondheid er ook bij, maar vijf is vijf en géén zes hè… en ik kan nu eenmaal lastig kiezen.

Het doel achter het doel
Ik stond midden in een oefening tijdens de NLP- opleiding. De waarden kwamen weer op mijn pad, maar nu in de vorm van doelen. We stellen allemaal doelen om iets of onszelf te veranderen, verbeteren, iets te leren, bereiken of op te lossen. Maar waarom? Waarom is het doel zo belangrijk (de weg is trouwens minstens zo belangrijk)? Wat zit erachter, wat is het drijfveer achter het gestelde doel? Het gaat om iets diepers, dat niet altijd direct te vangen valt, maar vanuit ons onderbewuste komt het antwoord. We willen iets bereiken omdat het heel belangrijk voor ons is. Het doel achter het doel is vaak een waarde.

Een innerlijke spagaat
Als jij en ik niet leven vanuit onze meest diepliggende behoeftes en onze eigen kleur, gaat het eerder of later wringen. Strijd en geworstel volgen, en de innerlijke spagaat leidt vroeg of laat tot minder passende keuzes, toename van spanning, verharding en stress. En dat wenst natuurlijk niemand zichzelf toe.

Het ware kompas
Leven in harmonie met je kernwaarden is niet altijd eenvoudig, omdat het vraagt dat je eerlijk bent naar jezelf: wie je in wezen bent, hoe je wilt leven, wat jij de moeite waard en het meest belangrijk vindt in jouw leven. Pas als je je bewust bent van je waarden en deze erkent en ze ruimte geeft, kunnen de waarden jouw kompas zijn in je leven, keuzes, plannen, je werk en relaties. Ze zijn zelfs indirect medebepalend voor hoe je met jezelf, je tijd en energie omgaat en hoe goed je voor je vitaliteit en veerkracht zorgt. Waarden maken het mogelijk om je hart te openen en je hart je te laten leiden.

Zin in een waardevolle winterse stilte-wandeling?
Als je nog geen helder beeld of top 5 hebt van je kernwaarden en het leuk en belangrijk vindt om deze te bepalen voor jezelf, kun je hier met je waarden aan de slag. Heb je al je eigen waarden top 5? Dan kun je een moment nemen om stil te staan bij hoe deze in je leven geïntegreerd en zichtbaar zijn in je leven. De winter en het stille, witte landschap zijn heel geschikt om stil te staan bij jouw waarden. Dat kun je in alle rust doen tijdens een ‘Zin in Stilte -wandeling’ buiten. Vraag de compleet verzorgde stiltewandeling hier aan en je kunt al vanaf de volgende dag op stap – alleen, met je kernwaarden. Ik wens je een waardevolle ervaring toe.

0 thoughts on “Hoe waarden je de weg wijzen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: