Hoe kun je kracht halen uit de natuur?

Als jong kind ben ik gaan geloven dat mensen niet te vertrouwen zijn. Als pleegkind in een vreemd gezin voelde ik mij niet verbonden met mijzelf en mijn omgeving. Vanaf mijn geboorte is er met me gesold; eerst de kille start in een kindertehuis en later de wereld van de schone schijn in een pleeggezin. Ik zocht mijn toevlucht in de natuur, knuffelde met de pony in de wei en vertelde aan de hond over datgene wat er gebeurde achter gesloten deuren.

Op een dag kwam hij aanvliegen en ging in de boom naast me zitten. Een kauwtje die zijn eigen naam noemde: Gerrit. Verrast keek ik op.  Sindsdien waren we een hele periode onafscheidelijk. Hij zat op mijn schouder en het leek alsof hij me wilde beschermen. Ik voelde een diepe verbondenheid met dit dier. Wijze kraaloogjes keken me aan zonder oordeel. Wanneer ik hem in gedachten riep, verscheen hij. Dit kauwtje gaf me het gevoel dat ik ertoe deed.

De cirkel van het leven
Ik heb diverse malen ervaren dat er dieren op mijn pad kwamen wanneer ik het moeilijk had. De eekhoorn die uit mijn hand kwam eten en verscheen in mijn dromen. Het maakte dat ik weer terug kon keren naar mijzelf. De ree die haar beide jongen aan mij toe vertrouwde en zo heb ik heel wat verhalen te vertellen. Dieren zijn altijd om mij heen, geven mij signalen en vertellen hun verhalen.

Wat is nu belangrijk?
Veel mensen zijn op zoek naar de diepere betekenis van hun leven. Naar zingeving, de spirituele waarheid en vrijheid. We zijn op zoek naar nieuwe inzichten. Hier gebruiken we allerlei middelen voor: dromenvangers, veren, trommels, schelpen met salie en edelstenen. Maar voelen we het ook, begrijpen we onze dromen? Weten we nog de kracht van de cirkel, hoe belangrijk het is om de verbinding met de natuur en onszelf te herstellen? Vanuit oeroude tradities kennen wij de kracht van het medicijnwiel, maar doen we hier iets mee? Onbewust slepen wij tradities mee die ons verzwaren, in plaats van verlichting te geven.

We zijn in slaap gevallen
Veelal gaan we afgestompt door het leven. We volgen de trend en datgene wat er moet gebeuren. Zo zetten wij ons gevangen in onze eigen vicieuze cirkel. Vermoeidheid speelt op, een burn-out ligt op de loer. We voelen ons lijf niet meer en de behoeftes die daarbij horen. Zelfs onze ademhaling stagneert, het denken heeft ons overgenomen. We slepen ons van de ene na de andere vakantie.

De kinderen herinneren ons eraan
Ze raken overprikkeld en laten ons het gedrag zien wat daarbij hoort. We noemen dat moeilijke kinderen, het zijn slechts kinderen die het moeilijk hebben. Wanneer je kunt kijken door de ogen van een kind, kun je zijn in het moment. Kijk naar die ene vogel, volg het spoor van de slak. Ga naar het bos en laat je omhullen door de energie van de bomen. Weet je dat de bomen jouw overprikkeling neutraliseren? Hierdoor voel je jezelf beter en energieker.

Tijd voor klimaatverandering
Het altijd maar doorgaan zorgt ervoor dat we onszelf uithollen. Om dit weer aan te vullen kan de natuur een medicijn zijn. Ik voel me diep verbonden met de aarde en heb een enorm besef dat alles met elkaar verbonden is. 

Bijna iedereen is in zijn persoonlijke geschiedenis beschadigd; emotioneel, fysiek, mentaal of spiritueel. In het moment van bewustwording ligt heling. Vastgezette tranen komen los en voorkomen depressies. Je persoonlijke geschiedenis kun je opschonen, zodat je meer contact kan maken met je eigen kern. Je kunt het klimaat in je leven ten goede veranderen. In de eerste plaats voor jezelf, maar wees je bewust dat wat jij aan ballast loslaat, dat dit direct van invloed is op je kinderen en je omgeving. Het geeft je weer je oorspronkelijke levensenergie en vreugde.  De natuur schept rust en ruimte, het geeft je de kans om te zijn wie je werkelijk bent.

De helende kracht van het medicijnwiel
Ik geef op 11 mei een workshop over de helende kracht van het medicijnwiel. Je komt in contact met hulpbronnen uit de natuur. Het is een kans om de verbinding met de aarde en alles wat leeft te herstellen. Iedere deelnemer krijgt een boodschap die van tevoren meestal door middel van een droom naar mij toekomt. Ik neem je graag mee in een wereld van verbinding, compassie en respect.

5 thoughts on “Hoe kun je kracht halen uit de natuur?”
  1. Prachtig Anna, hoe je door jouw woorden ons weer terugbrengt naar onze natuur. Je manier van schrijven roept een verlangen bij me op, een gevoel van verantwoording van zorg dragen. Dankjewel

        1. Dank je Joke, het geeft me zo’n waardevolle toevoeging in mijn leven. Voor het wiel ga ik weer een nieuwe datum prikken.

          1. en dan ben ik ook benieuwd naar de datum van het Wiel. Want ik ben weer geïnspireerd en al lezende weer een stukje meer verbonden met mezelf en het geheel. Dank je Anna.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: