Hoe kun je ego-gedrag doorzien en veranderen?

Ik weet niet hoe dat voor jou is, maar jarenlang ben ik niet zo goed bevriend geweest met mijn ego. Mijn ego dat wordt vertegenwoordigd door dat innerlijke stemmetje dat me regelmatig vertelde dat ik beter mijn best moest doen, dat ik me goed moest voorbereiden, dat ik maar beter even kon afwachten om iets te zeggen, dat ik me aan moest passen, dat ik voor de ander moest zorgen, dat ik moest volhouden, regelen, doorzetten, me sterk houden. 

De aanjager, beschermer, leraar en mentor
Het stemmetje was een soort aanjager, beschermer, leraar en mentor geworden. Soms streng, soms angstig, soms verdrietig, soms zoekend en altijd wel bezig om me op een bepaalde manier te beschermen. Beschermen tegen pijn uit het verleden of angst voor de toekomst. Alleen niet altijd op een meest handige manier. Wat ik me de laatste tijd steeds meer realiseer is dat die innerlijke stem ‘de vertegenwoordiger’ van mijn ego is. Ik realiseer me ook dat mijn ego op steeds diepere lagen weer even de kop opsteekt. 

Als je een onbewust patroon herkent dat niet handig is, dan zit daar hoogst waarschijnlijk het ego achter die vergelijkt, meer wil, gelijk wil hebben, wil bezitten, wil vechten of iets te persoonlijk opvat.

Er vielen heel veel kwartjes
Ik ben al heel wat jaren bezig met het bewust worden van onbewuste patronen en processen. En toch was de hernieuwde kennismaking met mijn ego een prachtige verdiepingsslag en een heerlijke eye-opener. Iets meer dan een jaar geleden kwam het werk van Eckhart Tolle weer mijn leven binnen, omdat ik een online training van Vrouwen met LEF deed over het werk van Tolle. Zijn visie over het ego kon ik veertien jaar geleden, toen ik zijn boek ‘Een Nieuwe Aarde’ voor het eerst las, nog niet zo goed grijpen. Maar door de praktische, nuchtere en heldere uitleg van Esmeralda vielen er ineens ontzettend veel kwartjes. 

Het ego is niet goed of kwaad, het is slechts onbewust
Tolle geeft een andere, uitgebreide betekenis aan het ego. Het ego is niet goed of kwaad, het is slechts onbewust. Het doet vreselijk zijn best om ons te beschermen tegen oude pijn, teleurstelling, schuld, schaamte, angst, verdriet, eenzaamheid enz. Alleen is de manier waarop niet altijd meer even handig, om het maar mild uit te drukken. Dus telkens als ik even die oude onzekerheid, angst, frustratie of gepastheid ervaar, weet ik dat mijn ego weer iets te hard voor me aan het werk is. 

Maakt jouw ego soms ook nog overuren?
In de volgende gevallen is het ego waarschijnlijk iets te hard voor je bezig:

  • Als je zenuwen, onzekerheid of blokkades ervaart  bij het spreken voor groepen of tijdens vergaderingen.
  • Als je de terugkerende gedachte hebt dat je alles alleen moet doen, of dat niemand je helpt en dat iedereen maar zijn eigen gang gaat. 
  • Als je je niet gewaardeerd voelt als je van alles geregeld en gedaan hebt om een ander te steunen of te helpen.
  • Als je je schuldig voelt naar je kinderen toe, omdat je denkt dat je ze door je eigen werkzaamheden te weinig aandacht geeft.
  • Als je een soort boosheid of frustratie ervaart, omdat je ervan baalt dat je 24 uur per dag oproepbaar bent en door je lieve spruitjes gezien wordt als persoonlijke assistent, taxi-chauffeur, kok, huishoudster en pin-automaat. 
  • Als je lastige klussen of gesprekken uitstelt en vooruitschuift.

Als jij iets van bovenstaande valkuilen of patronen herkent bij jezelf, of bij je cliënten of collega’s, dan kan een (hernieuwde) kennismaking met Tolle’s werk en zijn visie op het ego voor jou wellicht ook heerlijk zijn. Het heeft mij in ieder geval heel veel praktische handvatten gegeven om mezelf en mijn cursisten concreter en treffender te helpen en te steunen. 

Waar liefde is, is geen angst
Hoe mooi zou het nu zijn als je díe momenten kunt aangrijpen om aan je persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn te werken? Want juist op het moment dat je in die niet-fijne gemoedstoestand of emotie zit, is het moment waarop je heel veel kunt leren, het ego kunt ‘neutraliseren’ en veel bewustere keuzes kunt maken om dichter bij jezelf te komen. 

De helpende kernvraag is dan: Wat zou liefde NU denken of doen?

Ik heb wel vaker in trainingen en coaching geroepen: “Waar liefde is, is geen angst, en andersom.” Dus waar kies jij voor? Het leren doorzien van je ego is hierbij een super mooie stap en ik ben er heel enthousiast over. Dat is dan ook de reden waarom Esmeralda en ik hier verder mee aan de slag zijn gegaan en wij de eendaagse open training ‘De essentie van Tolle in één dag’ hebben ontwikkeld. Zeker als je al flink wat stappen in jouw ontwikkeling hebt gezet, is dit als een soort ‘kers op de taart’.

De essentie van Tolle in één dag
Wil jij meer weten over deze training of wil jij je inschrijven, kijk dan op www.tolletraining.nu. Dan kun jij ook op een praktische manier aan de slag met de wijsheid van Tolle. 
Naast de eendaagse training krijg je ook toegang tot de 6 modules van de online Tolle-training. Zodat je in je eigen tempo nog meer inzichten en leermomenten kunt verzamelen om je jezelf en je cliënten en collega’s te helpen om vrijer en krachtiger te leven en te werken in het NU.

2 thoughts on “Hoe kun je ego-gedrag doorzien en veranderen?”
  1. Mooi dat je zegt dat ego niet goed of kwaad is. Ik wil dat nog wel eens vergeten als ik mopper op mijn ego. En ik op dat moment niet zie dat het iets goeds voor me doet, ook al is het misschien niet meer zo nodig.

    Prachtig voor jou dat je Tolle nu wel kan omarmen!

  2. Mooi geschreven Ingrid. Ik stuur mijn ego met liefde af en toe op vakantie. Fijn wanneer ik het kan gebruiken op zijn tijd. Het is echter niet mijn waakhond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: