Hoe elfjes kunnen helpen bij rouw

De afgelopen weken mocht ik weer een aantal exemplaren van mijn boek Hartmama versturen. Het is voor mij een teken dat in tijden van crisis ook oud verdriet wordt aangeraakt. Daarom geef ik in dit blog een inkijkje in deel 2 van mijn boek, het deel waarin ook verwerkingsoefeningen zijn opgenomen.

Een dode mama hoort er nog steeds bij
In het westen van onze wereld is dood een beetje weggemoffeld. Leven en dood zijn geen vanzelfsprekende eenheid, maar worden als gescheiden ervaren. Praten erover is lastig, we zijn vaak onhandig in het uiten van onze gevoelens tegenover nabestaanden. Als volwassenen vinden we dat al ingewikkeld, laat staan tegenover kinderen. Waarschijnlijk heb jij ook ervaren dat praten over het overlijden van je moeder niet vanzelfsprekend is (geweest).

Hoe doe je dat?
Maakt je moeder nog steeds deel uit van je leven, ook al is ze niet meer hier? Kun jij over haar praten met je vader, je broers of zussen (als je die hebt), familieleden zoals ooms en tantes of misschien opa’s en oma’s als zij nog leven? Hoe doe je dat? Knoop je voorzichtig en terloops een gesprekje aan, of vertel je een herinnering om te kijken hoe ze erop reageren? Heb je een mooie foto of een andere herinnering een plek gegeven in jouw huis?

Je wortels kennen
Voor jou is het belangrijk om het verhaal over je moeder in kaart te brengen, dat helpt om je verbonden te blijven voelen met haar. Dat heb je nodig om je eigen leven vorm te geven. Weten wie je bent, je wortels kennen, onder ogen te zien waarom je de dingen doet zoals je ze doet.

‘Ik doe het wel alleen’
Als jij je moeders leven en haar dood in de schaduw zet, omdat het te pijnlijk voor je is, beperk je je eigen levensenergie. Je houdt als het ware iets achter. Het vraagt tijd en liefdevolle aandacht om te kijken naar het patroon van sterk zijn. Jij kent het zinnetje ‘ik doe het wel alleen’ heel goed. Sta jezelf toe om vragen te stellen over je moeders leven en betrek anderen daarbij.

Schrijfoefening
Schrijven is afdalen in je ziel en jezelf helen. Het schrijven van een poëtische tekst over je pijnlijke gevoelens werkt bevrijdend. Je koestert jezelf als het ware en de invloed van de pijnlijke ervaring op je leven wordt minder groot doordat je er licht op laat schijnen.

Stapeltjesverdriet
Je herkent het vast, dat bij een nieuw verlies in je leven ook oude pijn geraakt wordt, zodat het verdriet dat je al die tijd al bij je droeg groter en heviger lijkt. Sabine Noten noemt dat heel mooi ‘stapeltjesverdriet.’ Als je jong een ouder bent verloren, ben je daar gevoeliger voor dan andere mensen.

Naar jouw verhaal en verdriet luisteren
In tijden van nieuw verlies is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Dat je rust neemt, je eigen plek opzoekt om alleen te zijn. Het helpt om een strandwandeling te maken, aan zee is het gemakkelijker om je gedachten en je tranen de vrije loop te laten. Het is niet altijd makkelijk om ook in contact met anderen je verdriet te laten zien. Toch kan het wel helpen om gewoon uit te spreken dat je verdrietig bent en de ander te vragen naar je verhaal te luisteren of je even vast te houden.

Verdriet vraagt niet om grote woorden, het vraagt om stille aanwezigheid.

Elfjes schrijven
Een mooie manier om uiting te geven aan jouw verdriet is het schrijven van ‘elfjes’.  Een elfje is een gedicht van elf woorden, geschreven in vijf regels. – – De eerste regel één woord
– De tweede regel twee woorden
– De derde regel drie woorden
– De vierde regel vier woorden
– En de vijfde regel weer één woord

Het is een hele mooie vorm om een gedachte of gevoel kort neer te schrijven. Alles mag, je hoeft je niet bezig te houden met rijm. En als je ergens in een regel toch een extra woord nodig hebt, vooral doen! Wees niet te streng in het toepassen van de vorm, het gaat erom dat je wordt uitgenodigd uiting te geven aan je gevoel.

Een voorbeeld:

Elfje
Help me
Te schrijven over
Wat ik niet zeggen
Kan

Elfjes over jouw moeder
Schrijf één (of twee, of nog meer) elfjes over jouw moeder. Grote kans dat je woorden vindt voor jouw verdriet en dat je jezelf ermee verrast. Lees ze voor aan je partner of je kinderen, geef hen daarmee een inkijkje in jouw binnenwereld. Doe het op een betekenisvol moment (de geboorte- of sterfdag van je moeder bijvoorbeeld) of op een bijzondere plek.

Hartmama
Wil jij jouw eigen exemplaar van mijn boek Hartmama bestellen? Heel fijn als je dat bij mij wilt doen! Dat kan via www.susanvanderbeek.nl/boek. Als je naar aanleiding van het lezen van Hartmama behoefte hebt aan een gesprek, neem dan contact op via mijn website. Een eerste (kennismakings)gesprek is altijd kosteloos voor jou. Mocht je daarna begeleiding willen in jouw rouwproces, dan ben je van harte welkom. Zo lang de coronamaatregelen duren is dat een online coaching.

2 thoughts on “Hoe elfjes kunnen helpen bij rouw”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: