Het lot van veel hoogsensitieve vrouwen

‘Weet je, misschien moet je het gewoon loslaten.’ Dit is een advies dat regelmatig wordt gegeven en waar je op moeilijke momenten niet zo veel mee kunt. Natuurlijk zit er een kern van waarheid in, maar het is een advies waar je meestal niet op zit te wachten. Want eerlijk is eerlijk: dat weet je zélf ook wel. Je weet alleen niet hoe.

‘Pfffff…’ Ze slaakt een diepe zucht. Ze kijkt me vragend aan en zegt: ‘Ik weet echt niet hoe ik dat moet doen.’ Ze is een hardwerkende vrouw van 47 en loopt vast op het werk en in haar gezinsleven. Ze voelt dat haar lichaam protesteert. Ze is al langere tijd moe en weet dat ze het nu echt anders moet gaan doen. Maar hoe? ‘Want’ zegt ze, ‘als ík het niet doe, doet niemand anders het.’ ‘Precies’, zeg ik. ‘Dus als jij het laat liggen gaat het fout!?’ ‘Ja, dus ik moet het wel doen…’ 

De keerzijde van verantwoordelijkheid
Mensen doen in eerste instantie de meeste dingen voor zichzelf. Ja, ook de helpers, de uitvoerders en de verantwoordelijken onder ons. Dat is misschien niet meteen duidelijk, omdat je ook echt voelt en wilt dat het anders gaat. Maar hé, Jij doet het. Jij gaat door. Je neemt het op je. 

Dragen wat niet van jou is
Als jong en sensitief kind was je gevoelig voor signalen in je omgeving. Als jouw ouders bijvoorbeeld zorgen hadden, ben jij door je voelsprieten de last mee gaan dragen. Onbewust en onbedoeld ben je gaan dragen wat niet van jou is. Het onderscheid kon je zo jong nog niet maken. Je voelde vooral dat je iets te doen had. Extra lief zijn bijvoorbeeld, om niet tot last te zijn. Helpen waar geholpen kon worden. Je aanpassen aan wat nodig was om de sfeer goed te houden. Het hoeft niet persé een groot drama te zijn geweest. En het was echt niet de intentie van je ouders. 

Het lot van veel hoogsensitieve vrouwen
Een van de uitingen kan het volgende zijn: je werd waarschijnlijk erkend en bevestigd in het gemakkelijk, lief en betrokken zijn. Dat was jouw bijdrage. Daar was je goed in. Dapper vervulde jij je rol. Je sensitiviteit maakte dat je de signalen van anderen goed oppikte, dus daar op aansluiten was je héél goed in. Het lot van veel hoogsensitieve vrouwen van boven de 40. De generatie en waarden voor meisjes en je hoogsensitiviteit versterkten deze ontwikkeling. Tot het moment in je leven dat het je tegen gaat werken. Je kwaliteit is een valkuil geworden. Want wat je zelf wilt, is ondergeschikt geraakt aan anderen. Je ik-besef kan minder goed ontwikkeld zijn. 

De snelle route 
Aan wie vragen we het eerst of iemand wil invallen als er een gat is het rooster ontstaat, of een taak wil overnemen? Natuurlijk. Iedereen kiest de gemakkelijke weg. Ik noem dit vaak als voorbeeld omdat je zelf ook weet dat het zo werkt. In je gezin precies hetzelfde. Welke ouder wordt gevraagd? Juist, degene met de meeste kans van slagen. Iedereen zoekt en doet een appèl op degenen waar je het gevoel hebt dat je verzoek wordt ingewilligd. Heerlijk, die mensen die je aankijkt en het al begrijpen. Je geeft een opdracht en ze zijn al aan het uitvoeren. Er is een probleem en het wordt zonder moeite opgepakt. Er valt een gat in het rooster en het wordt opgelost. 

Grenzen stellen 
Je kunt pas grenzen stellen als je bewust bent van je grenzen. Ontdekken en ervaren hoe ‘grenzeloos’ je kunt zijn als je sensitief bent. Bewust worden dat je niet goed kunt voelen wat van jou is of van de ander. Dat maakt dat leren begrenzen je juist meer vrijheid kan opleveren. Beter weten wat van jezelf is helpt om het ook duidelijker te kunnen verwoorden aan een ander. Te laten wat niet van jou is. En concrete vaardigheden inzetten om het op een effectieve niet oordelende manier uit te spreken. 

Vrijheid in zicht
Je zou zeggen, appeltje-eitje, toch? Vrijheid in zicht. Toch blijkt dat het oude patroon op basis van groot verantwoordelijkheidsgevoel het enorm lastig te maken voor hoogsensitieve vrouwen om grenzen te stellen. Want áls je dan je grenzen stelt, staat niet iedereen te juichen. Je partner baalt omdat je meer tijd voor jezelf nodig hebt. Je kind moppert omdat hij nu ineens meer zelf moet doen. Je collega baalt duidelijk omdat jij deze keer niet op de barricade sprigt. 

Naast concrete communicatievaardigheden die je versterken, is het zinvol om te kijken wat er bij jou innerlijk gebeurt als jij je verantwoordelijkheid afbakent en het effect heeft voor de ander.

Schuld 
Daar zijn ze dan: de duiveltjes van emoties die het je moeilijk maken, je in patronen zuigen en zorgen dat je uit frustratie maar weer bijstelt, aanpast en doet wat je altijd doet. Allereerst de emotie schuld. Je voelt je gelijk aangesproken door de reactie op jouw grens. De blik, de woorden, de reactie triggeren bij jou de emotie schuldgevoel. Het is jouw schuld dat de ander zich naar voelt. Het is jouw schuld dat de ander niet kan doen wat hij wil doen. Het is jouw schuld dat de ander last heeft van jou.

Schaamte
Ook de emotie schaamte kan een rol spelen. Hé, jij kon toch alles zelf? Je was toch sterk? Jij kon toch alles in je eentje oplossen? Je was toch niet tot last? Gedachten als ’je bent egoïstisch en je bent niet flink genoeg’ helpen je niet om vrijheid te voelen. Je bent in een vicieuze cirkel beland. 

‘Jezelf egoïstisch voelen
vertelt je dat het tijd is
om meer aan jezelf te denken
en vanuit jezelf te leven’ 

Doorbreken, die vicieuze cirkel
Allereerst is hulp vragen een goede eerste stap. Iemand die naar je kan luisteren, je begrijpt én de blinde vlekken kan aanwijzen, helpt je om te zien waar jij weer terugvalt in oude patronen. De combinatie tussen inzichten in hoogsensitiviteit, emoties, attitude en inzichten helpen om je te ondersteunen in jouw ontwikkelproces. Kies iemand die meer zegt dan de dooddoener ‘je moet het loslaten’. Je bent slim genoeg om dát te weten. Het vraagt alleen moed om oude patronen en verhalen aan te kijken. Daar ligt de sleutel. 

Vrijheid in keuze
Veranderen begint altijd bij jezelf. Het leren verdragen van de emoties schuld en schaamte, zonder direct te gaan handelen om het op te lossen, is zó essentieel. Ik help je graag om deze patronen inzichtelijk te maken. Eigen patronen en verhalen herkennen en kiezen wat er vervolgens mee te doen. Binnenkort geef ik de workshop ‘Meer vrijheid door grenzen stellen’. Je kunt je hier aanmelden.

0 thoughts on “Het lot van veel hoogsensitieve vrouwen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: