Het gaat erom dat je het leven kunt (en durft te) leven op jouw manier

Ons leven is vol. Vol spullen en verlangens. Vol aanbiedingen, keuzes en verwachtingen. Vol informatie, actie en teleurstellingen. Veel mensen weten niet goed wat ze (echt) willen en doen daardoor van alles (tegelijk), en verzamelen nog meer. Ik trapte daar ook jarenlang in toen ik niet voldoende uit mijn werk haalde en dacht dat er meer moest zijn. Er was zeker meer, maar daar werd ik niet gelukkiger van. Integendeel: burn-out. Wat ik miste was niet groter, flitsender of belangrijker, maar eenvoudiger. Drie banen tegelijk, hoger proberen te komen en steeds meer willen bereiken moest ik eerst leren loslaten. 

Wat dan wel? Veel dichter bij mezelf, mijn kernwaarden en talenten blijven en daar mijn energie, passie en drive uithalen. Dat bracht me de ervaring van innerlijke rust. Maar de reis naar wie ik echt als mens ben en mag zijn, is nog lang niet afgelopen. Iedere dag ontdek ik nieuwe lagen, zie ik dingen helderder of begrijp ik mezelf beter. En ja, soms is er ook dikke mist, of het gewoonweg niet weten.

Ligt het geluk buiten of binnen?
Ik zie en hoor veel mensen zoeken. En zo vaak buiten zichzelf. In materieel gewin, in goedkope vluchten, weer een grotere auto of geobsedeerd door schoonheidsidealen, perfectie of de laatste voedingshype. Terwijl we allemaal diep van binnen weten dat we van deze dingen niet gelukkig(er) worden. Geluk gaat samen met een innerlijke rust, wijsheid en dankbaarheid. Het gaat erom dat je het leven kunt (en durft te) leven op jouw manier, doen waar je blij van wordt, met mensen met wie je je verbonden voelt en bijdragen aan het wel-zijn van anderen. 

Als je niet weet niet wat je wilt of niet durft te kiezen, komt de onrust in beeld. Het wringt en sloopt je vanbinnen. Je blijft constant (druk) bezig in actie, zodat je de onrust kunt dempen. Steeds meer mensen zoeken de weg naar binnen, maar weten niet goed waar de ingang is. Mindfulness(training) biedt de ingang – of startpunt – voor die reis.

Mindfulness is geen bestemming
Eerder een startpunt
of een voertuig
tijdens een levenslange reis 
die nergens naartoe gaat
Alleen naar wie je echt bent

Het komt door het weer
Als het tegenzit of we hebben ergens last van, geven we graag het weer, de derde maandag van januari, de omgeving, andere mensen en situaties buiten ons de schuld. Maar als het nu aan het weer lag dat je een slechte dag hebt, zou dat heel treurig zijn. Waarom? Omdat het weer een van de weinige dingen is waar je geen enkele invloed op hebt. Wel heb je invloed op hoe jij in het leven staat.

De gewoonte om onze ervaring te controleren,
categoriseren en beoordelen
zet ons vast in automatische reacties.

Wie is de bestuurder van jouw bus?
Mensen die buiten zichzelf en in de omstandigheden naar de schuldige zoeken, doen dat ook als het gaat om de oplossingen. Dat wordt ook wel de ‘externe locus of control’ genoemd. Dat betekent dat iemand het gevoel heeft geen controle te hebben over wat hem of haar gebeurt, daar zijn andere mensen en de omgeving verantwoordelijk voor. Dan geef je je wel-zijn in de handen van anderen, altijd met een ‘ja, maar…’

Anders zit het bij mensen die van nature pro-actief zijn en een interne drive hebben – interne locus of control – die overigens ook wel kan doorslaan, maar dat is weer een ander verhaal. Een interne vlam zorgt voor motivatie en bereidheid om zelf in actie te komen, inzet om iets te bereiken (ook al kost het veel moeite en tijd), veranderen en daadwerkelijk gebruik te maken van eigen regelmogelijkheden. Zij zitten zelf achter het stuur, zoeken hun eigen oplossingen en zijn vaak bereid om langere afstanden te overbruggen. Bij welke groep hoor jij, denk je?

Niet zoals je graag wilt zijn,
maar zoals je werkelijk bent.

Wat zou er kunnen gebeuren…
Stel je voor dat je mindfulness een kans zou geven, om:

  • vanuit nieuwsgierigheid jezelf beter te leren kennen
  • anderen beter te begrijpen en mee te communiceren
  • milder en makkelijker te kunnen omgaan met tegenslag en de bochten in je leven
  • met minder stress en opgejaagd gevoel te leven en meer innerlijke rust te ervaren
  • meer vanuit vertrouwen te leven in plaats van met zorgen, angst of beperkingen
  • je meer verbonden te voelen met andere mensen
  • het leven beter te begrijpen, intenser te ervaren en te waarderen

Stel je voor dat je je leven meer zou gaan waarderen in plaats van vanzelfsprekend vinden en steeds meer en meer te verzamelen en je eigen dromen serieus zou nemen. Hoe zou je leven dan over een paar maanden, of na deze zomer eruit kunnen zien? Als je uit je automatische reacties en patronen zou stappen, wat zou dat mogelijk maken? Wil je met mij hierover sparren? Ik spreek je graag om samen te kijken of een individueel mindfulness traject – of juist het verdiepend vervolg daaraan – bij jou past. The journey continues… https://prezentmindfulness.nl/contact/

0 thoughts on “Het gaat erom dat je het leven kunt (en durft te) leven op jouw manier”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: