Hartmama gaat van drukproef naar proefdruk, van Spanje naar Vlissingen

Begin april ga ik samen met mijn lief op vakantie naar Spanje en Hartmama reist mee in de koffer. Als een drukproef, op grote vellen ter correctie. De eerste dagen in Sevilla laat ik de map in de koffer zitten. Als we verhuizen naar de Costa de la Luz komt de print uit mijn koffer. Het is een paar dagen minder mooi weer en dat geeft me precies de gelegenheid om opnieuw minutieus door mijn verhaal te gaan. Ik zoek de stilte op, drink veel water en af en toe koffie en duik in mijn verhaal. Ik ben echt vertrokken, diepe concentratie en focus. Ontroerd ook, bij vlagen. Sommige zinnen zijn zo mooi dat het net lijkt of ik ze niet geschreven maar gekregen heb, als fluisteringen van de overkant. 

Via email en WhatsApp heb ik contact met Marije, mijn eindredacteur. Ook zij gaat er nog een keer helemaal doorheen. Na twee dagdelen stuur ik alles naar Anne, de vormgever. De grote vellen gaan weer in de map, de map in de koffer.

Waar het over gaat? 
Als ik twee dagen thuis ben ga ik weer naar yoga. Na afloop van de les vraagt mijn yogajuf naar de boekpresentatie van Hartmama. Twee medecursisten vangen iets op van het gesprek en vragen naar mijn boek. Waar het over gaat? “Over liefde en dood” zeg ik, “over hoe jij je leven kunt omarmen als je als jong kind een ouder bent verloren aan de dood.” Wonderlijk genoeg hebben deze twee vrouwen elk op een eigen manier te maken gehad met jong ouderverlies. Zelf of in hun nabije omgeving. Ze vertellen erover en ze stellen me vragen. “Ben jij dan niet heel nieuwsgierig naar hoe je moeder was?”

‘Don’t you worry child’ 
Ik loop naar mijn auto als ik het ineens hoor. Uit de Oostkerk klinkt orgelmuziek. Het is al laat, er is geen concert zo te zien. Misschien oefent een organist zijn spel voor de paasdienst. Orgelmuziek is voor mij verbonden met mijn mama, ze kon heel goed orgelspelen. Dat talent heeft mijn broer van haar geërfd. Ik blijf even staan om te luisteren naar de indrukwekkende klanken. Ik denk terug aan een aantal jaren geleden toen ik op de autoradio ineens een orgelbewerking hoorde van een nummer van Swedish House Mafia. ‘Don’t you worry child’ – met thema’s van Bach. Ik was met mijn opleiding tot coach bezig en zat middenin mijn proces van verlate rouw. Op weg naar de supermarkt en met dikke tranen achter het stuur. Thuis zocht ik de tekst van deze song op. ‘Don’t you worry, don’t you worry child – see heaven’s got a plan for you.’ Ja, zo is het, lieve mama. Dat plan is zich nu aan het ontvouwen. Mijn boek Hartmama mag de wereld in.

Eindelijk vastpakken
De rest van de week gaat voorbij met nog twee correctierondes van Hartmama, een gesprek met de uitgever over publiciteit, het in ontvangst nemen van een proefboek en het bericht dat het manuscript nu toch echt naar de drukker gaat. Het moment dat ik het proefboek zie liggen op de tafel van de vormgever en het eindelijk kan vastpakken, zouden mijn dochters een ‘emo-momentje’ noemen. Het boek dat ik al mijn hele leven wil schrijven is er nu echt.

Boekpresentatie Hartmama
Op 11 mei is de boekpresentatie van Hartmama bij Boekhandel ’t Spui in Vlissingen. Wil jij erbij zijn? Stuur dan een mail naar susan@susanvanderbeek.nl en je ontvangt een persoonlijke uitnodiging voor de feestelijke presentatie.

‘Don’t you worry child’ van Jelle de Jong: https://www.youtube.com/watch?v=VXtA7_klIUM

8 thoughts on “Hartmama gaat van drukproef naar proefdruk, van Spanje naar Vlissingen”
  1. Geweldig Susan, jou droom is uitgekomen. Een mooi voorbeeld en je. Dromen durven doen!
    En jouw boek heb ik al besteld. Ik kijk ernaar uit.

  2. Waauw wat een ontroerend mooi blog. Ik wil graag bij je boekpresentatie zijn, maar weet niet of het me gaat lukken ivm mijn burn out. Het boek wil ik zeker kopen.

    Liefs Mandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: