Gewoontes die verschijnen kunnen verdwijnen

Mijn hoofd is dol op vaste patronen en speelt graag hetzelfde deuntje keer op keer af. Vertrouwd is veilig, bekend en goed. Het kost zo weinig energie en ik hoef niet na te denken wat ik ga doen. Ik doe het gewoon. Ik kan van bijna alles een vast patroon maken, zolang het me een keer heeft geholpen en mijn hersenen dat alles als nuttig, praktisch en werkend hebben aangemerkt. Alleen… resultaten uit het verleden zijn nooit een garantie voor de toekomst. 

Pepermuntjes en een frisse adem
Het op zekerheid inspelen van mijn hoofd is wat ervoor kan zorgen dat ik dol ben op pepermuntjes. Je weet wel die frisse, witte snoepjes die door de suiker- en muntcombinatie zorgen voor een gevoel van frisheid in je mond. Elke keer als ik een pepermuntje eet, krijg ik een gevoel van frisheid die ik erg prettig vind en die ervoor zorgt dat de knoflookwalm van mijn daarvoor genuttigde nasi, tijdelijk, wordt verhuld. En ja, ik schrijf expres verhuld; de lucht verdwijnt niet, maar is tijdelijk niet of minder goed waarneembaar. In ieder geval voor mezelf.

Ik heb nog nooit uitgeprobeerd of iemand anders na het eten van een pepermuntje nog wel een onwelriekende lucht bij mij waarnam. Wel weet ik dat, zodra het pepermuntje op is, de frisse smaak en lucht uit mijn mond verdwijnt, de lucht weer waarneembaar wordt voor mijzelf. Deze is zeker niet verdwenen en levert soms ook van die hele vieze boertjes op.

Een ongeschikte adem in veel intieme situaties
Geen adem die de situatie oproept dat je graag een intiem gesprek wilt met iemand, lekker dicht op elkaar met een kleine ruimte er tussen. Zeker ongeschikt voor een sollicitatie-, beoordelings- of functioneringsgesprek. Al helemaal ongeschikt voor intiem contact met je geliefde als deze niet dezelfde maaltijd heeft gegeten. Zeker ongeschikt als je net een nieuw vriendje hebt en deze je adem kan ruiken.

Een geschikte adem voor de huidige tijd
Uitermate geschikt voor de huidige tijd waarin we nu leven. Als iemand mijn adem dan ruikt, wil deze echt niet in mijn buurt komen, hoeveel pepermuntjes ik ook heb gegeten. Die ik trouwens het lekkerste vind per twee. Dan heb ik in elke wang een muntje die ik langzaam in mijn mond laat smelten. Als ik zelf iemand met deze adem zou ruiken, zou ik ook zeker alle behoefte hebben om te voldoen aan anderhalve meter ruimte tussen mij en die onwelriekende persoon.

Gewoontes aanleren
Elke keer als ik lekker gekruid heb getafeld, kan ik mezelf de gewoonte aanleren om daarna een paar pepermuntjes te eten, zodat mijn adem verhuld wordt en minder mensen in de gaten hebben dat ik zo lekker gekruid heb getafeld. Deze gewoonte creëer ik dan voor mezelf en uiteindelijk zal ik dan na praktisch elke maaltijd, bij de gedachte aan een pepermuntje, al beginnen met kwijlen. Bewust? Nou echt niet. Dat is toch zeker niet damesachtig, charmant en roept geen enkele positieve associatie op bij mij. Het is echter eerder aangeleerd dan afgeleerd.

Patronen aanleren en onbewust doen
Zo gaat het met de meeste patronen in ons hoofd; ze beginnen ergens, hebben succes en voor je het weet heb je er een gewoonte bij. Als volwassene heb je dit wat meer in de hand dan als kind en jongvolwassene, maar nog steeds kan het een hele toer zijn om uit de kwalijke gewoontes te blijven. Vooral wat als lekker wordt ervaren – eten, drinken, drugs en nog talloze andere zaken – kan ervoor zorgen dat er een patroon ontstaat in je hoofd. Dan denk je er niet meer over na, is het ingesleten en doe je het gewoon. Dat kan seks, drugs en rock and roll opleveren maar is in het gewone leven vaak een blok aan je been op de lange termijn.

Een gewoonte, een patroon afleren is vaak een stuk moeilijker dan het aanleren. Omdat je het gevoel hebt beloond te worden voor het aanleren en op korte termijn gestraft te worden voor het afleren. Zoek je hulp om je patroon te doorbreken, dan valt het veelal op dat de meeste reguliere therapievormen werken op deze manier. Terwijl het ook anders kan. 

Behoeftes afleren en vervangen
Behoeftes kan je afleren door deze te vervangen door iets anders. Als dit onbewust gebeurt, is de kans van slagen vele malen groter en voelt het zeker niet als een afstraffing. Een patroon wordt zo doorbroken en veranderd. Zo verdwijnt de regelmaat en het onbewust afdraaien van een vaststaande gewoonte. Nieuwe kansen en mogelijkheden om een ander patroon te gaan afdraaien dat beter voelt en meer resultaat heeft voor jou. Zodat je gaat doen wat je wel wilt en niet wat je niet (meer) wilt.

Zorg dat je patronen wenselijk zijn voor jou en dat ze opleveren wat voor jou belangrijk is. Stop je gevoelens niet weg onder gedrag of gewoontes.

Want elke dag dronken zijn is ook een regelmatig leven!
– Theun Kohlbeck van RAAAH & THE SEEDS

Neem dan maar een pepermuntje.

Meer weten over gewoontes doorbreken en wat ik daarin voor je kan betekenen? Neem dan contact op: kailosinzichten.nl/contact

1 thought on “Gewoontes die verschijnen kunnen verdwijnen”
  1. Mooi geschreven. Ik denk dat we allemaal wel een voorbeeld kunnen bedenken ala jou pepermuntje..dus heel herkenbaar. Ook het feit dat het afleren van een gewoonte veel moeilijker is. Ik ben er van overtuigd dat een sessie bij jou veel mensen zouden kunnen stimuleren om te werken aan hun eigen vastgeroeste patronen of emoties. Blijft wel een feit dat persoon in kwestie het vanuit zichzelf graag wil aanpakken. Want uiteindelijk ben jijzelf degene die de regie over zijn of haar leven mag behouden. Het verkrijgen van inzichten vanuit je onderbewuste kan hier echter heel helpend bij zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: