Er kwam eens een man bij de dokter

Thomas stapte de praktijk binnen, veegde sneeuwresten uit zijn schoenen en had zijn jas nog niet uit toen hij het nieuws als een bom liet vallen. “Ja, het is Alzheimer.” Ik kreeg nog geen woord uit mijn strot, keek alleen verbijsterd. Hoewel ik van veel en van alles getuige ben geweest in mijn loopbaan als fysiotherapeut, was ik met stomheid geslagen. Hij hing zijn jas op en ging verder: “De onderzoeken laten het duidelijk zien, met name de ruggenmergpunctie en MRI; er is geen twijfel over mogelijk.”

Niemand hield rekening met ongelooflijk dikke pech
Het kon niet waar zijn, maar hij maakte zeker geen grap. We hadden gedacht, net zoals een kleine groep mensen die Thomas had ingelicht over het onderzoek, dat zijn woordvindproblemen, haperende kortetermijngeheugen en afgenomen focus de kenmerkende symptomen van de burn-out waren, waarvoor Thomas bij mij voor coaching kwam. Wij en de artsen hadden geen rekening gehouden met een tweede diagnose, althans niet echt. Het onderzoek werd eerder gezien als het uitsluiten van het ergste, en daarna weer terug tot de orde van de dag. Als doorgewinterde therapeut, ervaren mindfulness trainer en coach zag ik het ook niet aankomen. Thomas is nog geen 55, heeft ongelooflijk dikke pech over zich heen voelen komen en ging ondanks dat door.

Het kan toch ook wel morgen?
Inmiddels bloeien de prunussen en lentebollen. Thomas is grotendeels hersteld van zijn langdurige stressklachten en burn-out dankzij het mindfulness-based coachtraject dat hij bij mij vorige week afrondde. Zijn focus en geheugen zijn aanzienlijk verbeterd, zijn humor is terug en hij lacht vaak. Zijn relaties zijn verbeterd en hij voelt zich veel meer verbonden met de mensen om hem heen. Hij is veel buiten, geniet van het sporten en voelt zich niet meer uitgeput en druk in zijn hoofd, vol met gedachten over wat allemaal nog moet en de berg van zorgen. ‘Het kan toch ook wel morgen?’ denkt en zegt hij steeds vaker. Thomas reageert milder en is geduldiger geworden. Hij is ook meer open, mede door de diagnose zegt hij, en deelt vaker wat hem bezighoudt, wat hij vindt of (niet) wil, hoe hij zich voelt en waar hij behoefte aan heeft. Hij gaat een gesprek aan in plaats van zich lusteloos en mokkend af te zonderen.

Glasheldere voordelen van meditatie
Mediteren doet hij al een paar maanden dagelijks één of twee keer plus als hij ergens mee zit. Dat helpt hem om afstand te nemen en helderheid te krijgen, negatieve patronen en gevoelens waar te nemen en oordelen los te laten. Hij wordt er rustig van in zijn hoofd en ontspannen in zijn lijf. Na twintig minuten zitten voelt hij zich als nieuw, vertelde hij mij laatst. Het zijn voordelen die volgens hem zo duidelijk zichtbaar en voelbaar zijn dat er geen twijfel over bestaat of hij het mediteren wil voortzetten. Ik geloof zijn groene ogen. 

Onbetaalbare tools voor het leven
Thomas is dankbaar voor de weg die hij heeft afgelegd samen met mij, en wat hij bereikt heeft in slechts drie maanden. Ik heb diepe bewondering voor hoe hij omgaat met zijn sombere diagnose, die hij keer op keer deelt met mensen die hem dierbaar zijn en dan nog zo positief in het leven staan. Samen hebben wij een waardevolle, wederzijds leerzame periode gedeeld, rijk aan nieuwe inzichten. Thomas heeft een goed gevulde, lichte rugzak met tools voor de rest van zijn leven, wat het hem ook gaat brengen. 

Is zo’n hoog stressniveau oké?
Er zijn veel mensen, managers en ondernemers die met de overtuiging leven dat hulp inschakelen een teken van falen is, zelfs als ze overduidelijk zijn vastgelopen. Als ze voelen dat het water tot de lippen reikt en ze krampen krijgen van het watertrappelen, gaat de knop pas om en zoeken ze iemand die ze op het droge helpt. Thomas dacht maanden – zelfs jaren – dat zijn hoge stressniveau oké was of in ieder geval niet abnormaal. Dat hij het nog wel kon redden, alles onder controle had en vooral niemand moest vertellen hoe bezorgd, somber en angstig hij zich was gaan voelen in de loop der tijd. Niemand mocht het weten, hij moest het zelf zien te redden. 

Overtuigingen kunnen snel veranderen
Hoe hij tot dit jaar over mindfulness had gedacht, vertelde Thomas mij pas vorige week: vaag, zweverig en zeker niet iets voor nuchtere managers zoals hij. Ondertussen is hij al wekenlang het wandelende, positieve resultaat van zijn traject en probeert hij anderen te overtuigen van de waarde. Betere ambassadeurs kan ik natuurlijk niet hebben. “De reacties zijn heel voorspelbaar” vertelde hij met een glimlach, “precies zoals die van mij een jaar geleden, wanneer iemand mij mindfulness aanbeval omdat ik overduidelijk veel te druk, gestrest en moe was. Bijzonder hoe snel overtuigingen kunnen veranderen. Zouden meer mensen mogen ontdekken.”

Herstel, persoonlijke ontwikkelingsvragen en groei
Terwijl ik dit blog typ, geniet ik van een goede espresso en een Italiaanse handgemaakte bonbon uit het doosje dat Thomas mij gaf. Buiten maakt een koppel Canadese ganzen zich ergens druk over voordat ze de lucht in gaan. Ik ben dankbaar dat ik dit waardevolle werk mag doen bij herstel, persoonlijke ontwikkelingsvragen en groei. Ik ben me ervan bewust dat ik als persoon, coach en gids werkelijk bijdraag aan de kwaliteit van het leven van mijn cliënten. Net als Thomas blijven de mensen vaak lang in mijn hart.

Ben of ken jij een gestreste ondernemer?
Ben jij zelf ondernemer, of ken je er één die al langer kampt met een hoog stressniveau en beperkte energie? Niet lekker in je vel en veel in je hoofd, of zelfs het watertrappelen moe? Het kan echt anders, en al binnen enkele maanden, net zoals bij de burn-out van Thomas. Natuurlijk in Evenwicht is een zorgvuldig samengesteld, persoonlijk mindfulness based coachtraject dat deze resultaten mogelijk maakt en keer op keer zijn waarde bewijst. Neem gerust contact met mij op voor een kosteloos Sign of Selflove- adviesgesprek, ik help je (of degene in kwestie) graag verder.

0 thoughts on “Er kwam eens een man bij de dokter”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: