Een nieuwe website: waar begin je?

“Als m’n logo en visitekaartjes klaar zijn, ga ik met m’n website aan de slag.” Dat hoor ik startende ondernemers vaak zeggen. Huh? Denk ik dan. Je website staat toch met stip op nummer 1? Een website is toch de beste presentatie van je bedrijf? Toch wordt dit vaak uitgesteld, het lijkt immers voor velen een hels karwei. 

Schrijven
Maar goed, als je dan uiteindelijk start met het bouwen van je website, waar begin je dan? Natuurlijk begin je met het schrijven van je teksten! Ik vind het vanzelfsprekend, maar veel ondernemers gaan eerst maandenlang op in het (laten) ontwerpen van een logo, een huisstijl en webdesign, fotoshoots, visitekaartjes… en dan staat er nog geen letter op papier. Oei, dan heb je beslist een uitdaging, want het schrijven van je webteksten blijkt dan nog een flinke kluif te zijn. En daar heb je geen zin meer in. Je hebt nu haast, want je websitebouwer wacht op de content, het design is al af, je hebt je ingeschreven bij de Kamer van koophandel… Nu kan het echte werk beginnen! Waarom dan nog je hersens pijnigen over de webteksten?

Een hels karwei
Je hersens pijnigen… dat is het voor velen. Alle wilde plannen voor je bedrijf staan verspreid in losse documenten, op memo’s en in kladblokken. Je weet zo ongeveer wel welke producten of diensten je wilt aanbieden. Je hebt natuurlijk al je bedrijfsnaam bedacht en een domeinnaam geclaimd. Maar oh jee, hoe ga je al die aantekeningen en wilde ideeën structureren? 

Wat komt waar?
Wat komt er op je homepage? Hoe hak je je dienstenaanbod in behapbare stukken? Krijgt iedere dienst een eigen pagina, of niet? Ga je op je website toelichten met welke methodieken je werkt, en wie je samenwerkingspartners zijn? Oh jee, je hebt nog geen portfolio en klantreferenties. Wat nu? En last but not least: de Over mij pagina. Die stel je sowieso nog even uit, gewoon niet aan denken.

Waarom starten met je websiteteksten?
Door te starten met het schrijven van je websiteteksten, dwing je jezelf om heel goed na te denken over je aanbod. Je gaat de chaos in je hoofd structureren op papier. En als je je aanbod eenmaal helder hebt, ontstaat er ook een elevator pitch. Zodat je in een paar regels kunt uitleggen wie je bent en waarvoor je toekomstige klanten bij jou terecht kunnen. Die elevator pitch is niet alleen belangrijk als entree op je homepage, maar ook perfect te gebruiken voor je social media profielen en tijdens netwerkbijeenkomsten. 
Het schrijven van je webteksten zorgt er ook voor dat je nadenkt over alle overige info, zoals je portfolio, werkmethoden, achtergrondinformatie, samenwerkingspartners. Je gaat keuzes maken: wat wil ik er wel en niet opzetten?

De taal van je klant
Vaak wordt vergeten om goed na te denken over jouw ideale klant. Wie is hij of zij? Geef je ideale klant een naam, een leeftijd, een woonomgeving. Maak er echte personen van. Dan komt je klant tot leven en kun jij de juiste toon en taal hanteren.

De etalage van je winkel
De meeste zzp’ers zijn een paar maanden zoet met het schrijven van hun websiteteksten. En dat is heel normaal, want het gaat erom dat je al je plannen en ideeën structureert. Toch heb ik ook klanten die maar blijven worstelen, niet tevreden zijn. Daardoor gaat hun website niet (misschien wel nooit) live. Perfectionisme en angst liggen op de loer. Terwijl een website niet perfect hoeft te zijn. Wat is eigenlijk een perfecte website? Ben jij perfect? Nee toch? Bovendien is een website geen statisch geheel, wat je een keer optuigt en waar je nooit meer naar omkijkt. Je website is de etalage van je winkel, die met regelmaat verandert en ontwikkelt. Je wilt toch dat je klanten zo nieuwsgierig zijn en zo van jou houden dat ze steeds weer terugkomen? Ik bezoek ook ieder seizoen mijn favoriete kledingwinkel, omdat ik benieuwd ben naar de nieuwe collectie.

Begin met de basis
Begin daarom op tijd met het schrijven van je websiteteksten, met de basis, het fundament. Dat is het allerbelangrijkste. Na livegang van je website ga je vanzelf aanpassingen doen, jij ontwikkelt je en doet steeds meer ervaring op, dus je website ontwikkelt mee. Begin met de basis, je hoeft niet meteen 10 soorten trainingen aan te bieden, begin met 1, 2 of 3 diensten. En zorg voor een goede presentatie van jezelf, je Over mij pagina. Daarover meer in een volgend blog.

Jouw webteksten op papier
Kun jij wel wat hulp gebruiken met je webteksten? Doe dan mee aan de online training Webteksten schrijven. Dan is het echt zo gepiept, want ik neem je stap voor stap mee.

0 thoughts on “Een nieuwe website: waar begin je?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: