Schrijf jouw ideale klant tot leven

Aan wie wil jij het liefst verkopen? Neem een persoon in gedachten en schrijf een ‘persona’ van jouw ideale klant. Geef hem/haar een naam. Wat doet jouw ideale klant in het dagelijks leven of qua werk? Indien jij focust op particulieren: Hoe is zijn privésituatie? Wat doet jouw ideale klant in zijn vrije tijd? Waar geeft hij geld aan uit? Indien jij focust op bedrijven: Waar staat het bedrijf voor? Wat is het voor soort bedrijf?

Interessant en bijzonder nuttig om over na te denken. Op deze manier komt jouw ideale klant tot leven. Je maakt er een ‘persona’ van. Voor de een kan het helpen om plaatjes te knippen uit tijdschriften en je persona te visualiseren. Voor de ander is een verhaaltje op papier al voldoende. Het belangrijkste is dat je de belevingswereld van jouw ideale klant volgt, begrijpt en tot in je vezels voelt.

Verbinden met jouw ideale klant
Als je jouw ideale klant hebt gepersonifieerd krijg je ook inzicht in de schrijfstijl, hoe jij jouw ideale klant aanspreekt, op welke toon. Dit is zeer belangrijk om te kunnen verbinden met jouw klanten. En misschien wil je op je website wel heel duidelijk communiceren aan wie jij precies je producten of diensten aanbiedt.

De ‘pijn’ van jouw ideale klant
Tot slot beschrijf je de ‘pijn’ (het probleem) van jouw ideale klant. En daarop volgend zijn/haar verlangen (de wens of hulpvraag). Zodra je dat hebt opgeschreven en terugleest, snap je ineens heel duidelijk wat jij jouw ideale klant kunt bieden: welke oplossing bied jij voor het probleem van jouw klant of welke antwoorden heb je op zijn/haar vragen?

Even voorstellen
Graag stel ik je voor aan Annelotte, mijn ideale klant. Ze is 43 jaar, moeder van Vincent (9 jaar), ze heeft een co-ouderschap met de vader van Vincent en woont in een sfeervol jaren ’30 huis in een klein dorpje onder de rook van Utrecht. Annelotte heeft al acht jaar haar eigen coachpraktijk, aan huis. In 2003 liet ze een website bouwen die volgens haar eigen zeggen niet meer voldoet. Ze schaamt zich zelfs voor dit digitale visitekaartje. Annelotte staat inmiddels anders in het leven, haar dienstenaanbod is gewijzigd en haar website is beslist niet 3.0. Ze wil iets nieuws; een website die helemaal past bij wie ze is, lekkere frisse kleuren en ze durft nu zelf meer zichtbaar te zijn. Dus goede portretfoto’s en openhartige blogs wil ze ook op haar nieuwe website. En hoe werkt het met nieuwsbrieven? Dat wil ze graag weten, want ze voelt een sterke behoefte om meer te verbinden met haar klanten. Annelotte doet allang niet meer alles zelf als ondernemer. Haar financiële administratie heeft ze uitbesteed en haar website wil ze ook geen omkijken naar hebben.

Wij zijn de oplossing
Wij zijn de oplossing voor Annelottes probleem. Want purewebsites.nl bouwt een site die qua vorm, inhoud, beeld en kleurstelling helemaal klopt. Wij luisteren naar Annelottes verhaal. Wij inventariseren haar wensen, dromen, verlangens. En wij voelen perfect aan wat zij wil. Want dat is onze kracht. Wij bouwen websites die een verhaal vertellen. En dat doen wij in vier tot zes weken tijd. Doordat we tekst, beeld, vormgeving en techniek combineren en optimaal beheersen: Single Point of Contact. Een prachtige fotoshoot volgt en we helpen haar met het herschrijven van haar websiteteksten en herschikken van haar dienstenaanbod. Een hele fijne, efficiënte samenwerking. Iedereen is tevreden en Annelotte betaalt netjes de factuur binnen 14 dagen na oplevering van haar gloednieuwe website.

Meerdere ideale klanten
Begrijp je waarom Annelotte onze ideale klant is? Maar niet alleen zij; ook Josefien, Toos en Marja zijn onze ideale klanten. Josefien start haar eigen mindfulness praktijk en heeft nog geen kaas gegeten van het ondernemerschap; ze weet wel precies wat ze wil. Toos runt samen haar man een boetiekje. Omdat steeds meer klanten erom vragen, besluit Toos dat er nu maar eens een website moet komen. Marja heeft net haar opleiding voor voedingsconsulent afgerond en wil rustig haar eigen praktijk starten, naast haar vaste baan in loondienst.

Allemaal verschillende persona’s, met een ander type ‘pijn’ of hulpvraag. Maar Annelotte, Josefien, Toos en Marja hebben in ieder geval vier dingen met elkaar gemeen:

  1. Ze zijn of worden zelfstandig ondernemer
  2. Het zijn zelfbewuste vrouwen die goed weten wat ze willen
  3. Ze durven zichzelf en hun bedrijf te etaleren
  4. Ze willen een professionele website laten bouwen die klopt

Dát zijn onze ideale klanten. Wat is jouw ideale klant? Zet het op papier! Dat geeft je zo ontzettend veel inzichten en het helpt om jouw aanbod perfect af te stemmen op de behoeften en verlangens van jouw klant.

Jouw webteksten op papier
Kun jij wel wat hulp gebruiken met je webteksten? Volg dan de training Webteksten schrijven of de training Schrijf de Over mij pagina. Je hoeft het niet alleen te doen.

0 thoughts on “Schrijf jouw ideale klant tot leven”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: