Een leven zo anders na jouw ongeval

Was jouw verdriet er lange tijd iedere dag? Was het trauma, het ongeval, die vervelende ziekte zo heftig dat je inmiddels ook je werk bent kwijtgeraakt? Je kan je oude leven niet meer oppakken, de motivatie heb je, maar je lijf functioneert niet meer. Hoe ga je hiermee om? En wie of wat kan jou helpen om je leven opnieuw richting te geven?

De eerste periode
In de eerste periode zijn de schok, de pijn en de enorme aanpassingen in je dagelijks routine te intensief om verder te denken dan de simpele dagindeling. Na de eerste periode, waarin je thuis je uiterste best doet op herstel, waarbij je vaak sneller wil dan je lichaam aan kan, is er frustratie alom. En na enige tijd zie je het somber in.

Je werk van ervoor
Je werk en fijne collega’s zijn eerst nog regelmatig betrokken bij jouw verhaal. Maar door jouw langdurige afwezigheid verliezen zij bijna ongemerkt de interesse. Zelfs je werkgever kijkt hoe verder met de functie binnen de afdeling van het bedrijf. Ook in de gesprekken met de arbo–arts bemerk je dat je na al die jaren trouwe dienst ‘gewoon’ een nummer bent. En ja, ze willen graag verder. Zodoende glipt je altijd zo drukke baan je door de vingers en zie je geen vooruitgang. 

Je relatie van weleer
Ook in de thuissituatie met manlief en kinderen veranderen door hun mantelzorg. De vertrouwde gewoontes – lange tijd zorgt de ander voor de boodschappen, de was, het eten en het totale huishouden – staan voor jouw gevoel op zijn kop. De liefdevolle partner is tot die tijd trots en draait op de survival modus, totdat hij na ruim een jaar is opgebrand. Zo verwijderd van zichzelf dat hij het niet meer trekt. Met de nodige lichamelijke klachten (vaak in de schouders en rug) beseft hij dat het zo niet langer gaat. Het gezin is totaal uit balans en de liefde tussen beide harten is volledig uitgeblust. 

Aanpassen van de vorm
Samen probeer je met gesprekken met wederzijds vertrouwen de liefde te bespreken, waar en hoe de moeilijke situatie nu is, hoe verder… Lange avonden met verdriet en helaas verwijten naar elkaar zorgen niet voor de oplossing. Zelf niet beseffend dat ieder voor zich eerst weer ruimte nodig heeft om te herstellen, ontspanning, weer luisteren naar persoonlijke hartsverlangens. Wanneer kon jij of hij iets zelfstandig ondernemen? De zorgfunctie van de één en het langdurige ziektebeeld van de ander hebben zoveel energie gekost waardoor er nu een breekpunt is.

Apart van elkaar
Om jezelf en je relatie nu te beschermen besluiten jullie tijdelijk apart te gaan wonen. De liefde is er nog, nu in een andere vorm. Ja, afwijkend van je kennissen, zeker niet volgens de verwachtingen van de familie en anderen. Het is een besluit van samen op basis van jullie persoonlijke verantwoording, jullie gezondheid en toekomst. Schijt hebben aan wat je omgeving ervan gaat vinden; het is de chaos die nu doorslaggevend is, zodat de kans op herstel en groei voor jou en jouw gezin het belangrijkste zijn.

Proces op afstand
Dit proces is zwaar en er is duidelijk moed en oerkracht voor nodig. Om de liefde, die nu als een kleine waakvlam die op de tocht staat, wat bescherming te bieden geven jullie elkaar rust en ruimte, zodat er positieve energie vrijkomt die bij ieder de batterij weer kan opladen. Vanuit de afstand naar de situatie kijken, je stapt werkelijk uit de vicieuze cirkel. Het verdriet, de pijn, irritaties, vermoeidheid, geldzorgen, angst en vele negatieve emoties even laten voor wat het is. Zonder oordeel vertragen, tijd voor jezelf, tijd voor stilte, tijd voor luisteren en voorzichtig nieuwsgierig zijn of je jouw leven anders kan vormgeven. 

Acceptatie en gezonde keuzes
Op dit cruciale punt is het vooral van belang dat je heel goed luistert, dat je bewust wordt van de wijsheid van je lichaam. Wat doe je goed voor je lijf, wat doe jij eraan om vooruit te komen? Eet je gezond? Beweeg je ook voor je ontspanning? En kijk je naar wat je nog wél kan? Of kijk je bewust waar de pijnprikkel zit en heb je acceptatie over de diagnose vanuit de medische wereld? Hoe je op dat moment een keuze maakt om niet meer te vechten, te strijden tegen alles wat tegen zit. Nee, in acceptatie te voelen en te kiezen. 

Liefde aan je lijf
Geef liefde aan je lijf en ledematen, met massages, yoga, meditaties en ademhalingstechnieken. Door te visualiseren dat je fit bent, iedere dag notities te maken, maak het helder voor jezelf. Wat wil je bereiken als mens? Los van je partner’s keuze? Jezelf weer pamperen als een baby, zodat je weer wat vitaler, krachtiger wordt. Hierdoor ontstaat er zelfvertrouwen. Hoe klein ook, het is een lichtpuntje om voorzichtig te koesteren, te omarmen, het blijven benoemen en te voeden met positiviteit.

Vernieuwde energie en meebewegen
Zoals een zaadje kan groeien, kan jij dat ook, met de vernieuwde energie, met dankbaarheid, eenvoud, geduld, compassie. Meebewegen hoe de ene dag wellicht beter gaat dan de andere dag. Jouw lichaam en geest samen laten werken vanuit een natuurlijke flow, zodat er meer balans ontstaat. 

Persoonlijke coaching met kleur
Om zo ver te komen om jouw levenspad bij te sturen, is het fijn om met een goede coach samen te werken. Iemand die je begrijpt uit eigen ervaring, die naar je luistert en jou graag wil motiveren dat alles mogelijk is als jij erin gelooft en met een duidelijke focus eraan wil werken. De coach die jou inzicht geeft in je vaste patronen, je conditionering tot nu toe en die jou werkelijk laat zien dat waar jij nu staat, dat punt van besef, dat het de uitkomst is van jouw keuzes tot nu toe. 

Opnieuw kiezen voor een gekleurd leven
Je bent klaar om in actie te komen. Om jezelf te resetten met nieuwe kennis kan je jouw leven optimaliseren met de huidige situatie. Geen excuses, geen belemmerende gedachten, nee nu vol vertrouwen met kleurcoaching open staan voor ondersteunende hulp. Je hebt nu de kans om je verantwoording te nemen en opnieuw te kiezen voor een gekleurd leven. Een leven zo anders dan voor jouw ongeval, ziekte of traumatische ervaring. 

Nieuw hoofdstuk
Het is niet meer hoe het was, het verleden is geweest, het is voorbij. Door er nieuwe input, een nieuwe richting aan te geven schrijf je zelf het nieuwe hoofdstuk. Jij kiest een nieuwe koers! 

Ik zeg absoluut niet dat het eenvoudig is, het kost kracht en doorzettingsvermogen, het is topzwaar, echt! Wees je bewust dat alleen jij kan zorgen dat het anders wordt. Dat jouw nieuwe leven beter te dragen is door er met oog voor kleur, het toepassen van kleur en de complete aanpak met jezelf een commitment aan te gaan. Alleen dan kan je het geluk en blijdschap weer ervaren. 

Ben jij er klaar voor?
Ben je toe aan een andere wijze van coaching? Ik help je graag met Kompas in kleur om je eerste stappen te zetten naar groei, positiviteit en kracht. Om op te stijgen vanuit je pijn, de ellende achter je te laten en te kiezen voor persoonlijk geluk. Met een eerste intake kijk ik wat ik voor jou kan betekenen, maken we een plan van aanpak, zodat jij kan werken aan jouw herstel. Ga naar de website en mail als jij nu voor verbetering kiest.

0 thoughts on “Een leven zo anders na jouw ongeval”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: