Ruim je eigen rommel op

Zonder daar verder inspraak in te hebben, erven we van alles van onze familie. Meekrijgen wat er normaal, gebruikelijk of gewoon is in een gezin of familie gaat praktisch automatisch. Bewust wat er gewenst en het beste is. Onbewust veelal gedragingen en patronen waar niet over gesproken wordt, weggestopt of die iemand heeft laten vallen. Ruim je eigen rommel op lijkt mij daarom een goede leidraad om aan te houden. Of zoals het Surinaamse spreekwoord zegt: ‘Als je de stenen op jouw levenspad niet opruimt zullen je kinderen erover struikelen.’

Meegekregen van mijn moeder
Goed kunnen koken is iets wat ik van mijn moeder heb meegekregen. Een bijna intuïtieve manier om smaken met elkaar te combineren zorgt ervoor dat ik vrijwel altijd iets eet waarbij mijn smaakpapillen vertroeteld worden. Alhoewel ik nooit uitgebreid kookles heb gekregen, heeft mijn moeder zeker invloed gehad op mijn manier van koken. Van niets iets maken en zo naar ieders tand een smakelijke hap op tafel zetten is iets waar mijn moeder in uitblinkt. Al vroeg keek ik met haar mee in de keuken en heb mij dit zonder al teveel moeite eigengemaakt. 

Bewust en gewenst
Zo nemen we bewust en onbewust van alles over van ouders en familie. Bewust willen ouders vaak het beste voor hun kind. Wat meespeelt in de keuzes die ze maken. Genoeg te eten, drinken en een dak boven het hoofd vormen de basis. Daarnaast naar school gaan en sport, maar ook minder essentiële zaken zoals een spelcomputer of laptop. De mogelijkheden worden ingewilligd wat het hartje ook begeerd. Zo ver de financiële kar het dragen kan. Dit lijkt tevens de grens te zijn aan wat acceptabel is. Materieel mag het aan niets ontbreken.

Laten vallen wat niet meer te dragen was
Terwijl het materieel niet op kan, is dat op een dieper niveau niet het geval. Vaak ligt er van alles op iemands levenspad. Als voorouders en ouders hun last niet meer konden dragen, lieten zij het op hun pad vallen. Waarna het daar blijft liggen tot het weer wordt opgepikt of opgeruimd. Dit oppikken is iets wat eigenlijk gebeurt zonder dat je er erg in hebt. Opruimen gebeurt nooit zomaar vanzelf. 

Bewust worden van wat er op te ruimen is
Bewust heeft mijn moeder flink wat stenen opgeruimd die op haar pad lagen. Zo af en toe gebeurt dit nog steeds. Als ze zich stoot aan een steen pakt ze deze op om te zorgen dat ze zich niet verder bezeert. Ze kijkt wat ze met deze specifieke steen kan en mag doen. Daarna doet ze wat voor haar het beste is. Ruimt de steen vervolgens op en zorgt dat de steen niet wordt neergelegd op het pad van een ander.

Waar ik mijn tenen aan stoot, ruim ik op
Zo ruimt ze voor mij op, zodat ik niet hoef te struikelen over haar stenen. In mijn leven heb ik zelf ook de noodzaak ontdekt om mijn eigen processen op te schonen en op te ruimen, zodat een ander geen last heeft van mijn stenen. Direct is die ander mijn zoon. Maar het kan ook wat verder weg uitwerken. Naar een nichtje, neefje of achternichtje. Het maakt niet uit wie het is. Zorgen dat zij geen last hebben van mijn stenen, daar gaat het om. Zo ruim ik op waar ik mijn tenen aanstoot. Zo hier en daar een kei die nog lang geen berg vormt.

Ondergesteend
Bergen stenen vormen zich als ze generatie na generatie blijven liggen. Zonder dat iemand zich er verantwoordelijk voor voelt, stapelen ze zich op. Eerder begaanbare routes die een familie kleur gaven en bepaalde eigenschappen, raken ondergesteend. Er beginnen zich dan zelfs andere, aangepaste routes te vormen die door de familie worden genomen. Eerst als een olifantenpaadje en uiteindelijk een nieuwe route. 

In gang zetten wat eerder niet in gang kon worden gezet
Totdat er iemand wordt geboren die nieuwsgierig is en dan niet zomaar. Nee, er worden hier en daar wat oudere stenen teruggevonden. Deze duiken op, op het levenspad van het kind. Dit wordt door de horoscoop bepaald. Het kind krijgt bepaalde eigenschappen waarmee het in gang kan zetten wat er niet eerder in gang kon worden gezet. Zodat er weer een andere, nieuwe beweging plaatsvindt in de familie waarbinnen het kind geboren wordt. 

De hervonden steen
En dus stoot het kind, omdat het nu eenmaal gevoelig is voor dit soort stenen, de tenen aan deze steen op haar of zijn levenspad. De steen wordt opgeraapt en bekeken, rondgedraaid. Iets wat nieuw lijkt duikt opnieuw op in de familie. De steen is van de berg gerold en is hervonden. De steen wijst de weg naar de oude route zoals deze ooit liep voor de nieuwe route in gebruik werd genomen. Het kind begint de oude route te lopen, puur omdat het iets heeft opgepikt waar het iets mee moet. Vaak is dat een onbewuste intentie om op te ruimen. In orde maken wat al zolang niet in orde is, was en voelt. 

Onbewust wordt er van alles meegeschept
Regelmatig spelen onbewuste processen een grotere rol dan gedacht. Bewust wordt het kind meegegeven wat het wordt toegewenst. Onbewust wordt er met de pap van alles meegeschept wat niet wordt opgemerkt op bewust niveau. Gewenste en ook ongewenste stukken. Vaak is het zo dat iemand iets meedraagt waar deze iets mee moet en vooral kan. Waar zij of hij constant mee om de oren wordt geslagen, tegenaan loopt of de tenen aan blijft stoten.

Een astroloog kan aanreiken wat nog niet bewust is
Door een horoscoop te maken komt er duidelijkheid en worden onbewuste processen helder, verklaarbaar en aanwijsbaar. Een astroloog kan aanreiken wat nog niet bewust is. Daarnaast kunnen er aanpassingen en veranderingen worden gedaan. Zo wordt er een plek gegeven aan emoties en gevoelens. Zodat het pad kan worden bewandeld zoals het bedoeld is. Zonder ongemak, last, angsten of trauma’s. Door hypnotherapie of een hypnosesessie wordt alles op de juiste plek geschud en gelegd. Beide methodes verenig ik in mijn praktijk Kailos.

Een levenslang opruimproces 
Bewust zijn dat de stenen op je pad liggen en deze opgeruimd mogen, nee moeten worden, is een levenslang proces. Hier hoor ik geregeld over in mijn praktijk en ook gedurende mijn eigen leven heb ik er al diverse malen mee te maken gehad. Uit de weg ruimen en opruimen van mijn stenen zorgen ervoor dat ik lichter verder kan reizen. 

Nieuwsgierig geworden naar mijn aanbod? Neem dan een kijkje op www.kailosinzichten.nl/aanbod/

1 thought on “Ruim je eigen rommel op”
  1. Mooi beschreven Natasia. Ik kan me er helemaal in vinden in wat je schrijft. Doorbreken van familie patronen door oude stenen op te rapen en naast het pad te leggen ipv te laten liggen voor de volgende generatie.. met als gevolg dat het een stapel wordt en uiteindelijk een berg waarvoor je eerst hoog moet klimmen voordat je eroverheen bent. En dat kost dan weer zoveel energie dat je eerst weer moet rusten voordat je het pad verder kunt bewandelen.
    Het doet mij denken aan mijn vader, die liep graag zijn eigen paden in het bos ipv de routepaaltjes te volgen. Ik denk, in het licht van wat jij hierboven beschrijft, dat ik hem nu ook beter kan begrijpen. Ook ik hou ervan om mijn eigen route te volgen, mijn eigen intuitie. Terugkomend op jou stuk…ik baan mijzelf een weg tussen de stenen door en gooi de stenen naar de kant zodat ik een nieuw pad bouw , een nieuw paadje waarvan je hoopt dat het goed zichtbaar is zodat de ander kan volgen zonder zijn tenen te stoten.. Interessant inzicht.
    Dankjewel Natasia, liefs, Micky

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: