Overtuigend taalgebruik om je boodschap goed over te brengen

Al meer dan een jaar vraag ik mij af wie de tekstschrijver is van de corona-speeches. Is dat één persoon of zit er een heel team achter? De manier van taal naar buiten brengen en kneden in de juiste vorm, zodat er een bepaald effect wordt bereikt is herkenbaar voor mij. Dit in de gesproken vorm. Voor de geschreven vorm heb ik alweer ruim twee jaar een schrijfcoach.

In maart 2020 was de eerste corona-speech. Al tegen het einde van deze eerste speech herkende ik een bepaalde manier van overtuigend taalgebruik die mij niet vreemd is. Ik maak er zelf herhaaldelijk gebruik van als ik aan het werk ben in mijn praktijk. Dit om iemand dusdanig een zet te geven om te gaan doen wat hij of zij zelf voor ogen heeft. 

Overtuigend taalgebruik
Er bekroop me de gedachte dat Rutte, die deze speech uitsprak, niet zelf heeft bedacht. Het kan niet anders dan dat er iemand achter zit die handig is met taal. Misschien wel een heel team. Het taalgebruik was zodanig dat er op de juiste momenten zinnen werden herhaald. Aangezien een politicus veel met taal bezig is, ging hem dit goed af. Hij was handig en slim met de speech die voor hem geschreven was. 

Voor mijn hypnotherapie-sessies
Zelf ben ik mondeling best handig met taal al zeg ik het zelf. Dat is ook nodig, want als hypnotherapeut heb je overtuigende taal nodig om iemand te begeleiden en de juiste stappen te laten zetten. Precies daarom viel mij het taalgebruik op bij onze minister-president en zijn collega’s. Ik heb niet iemand die mijn sessies uitschrijft voor een hypnotherapie-sessie. Volgens mij werkt dat ook niet, omdat de sessies uniek zijn en ter plekke op maat gemaakt. Vooraf is dat dus niet precies tot in detail te bedenken en op te schrijven.

Beter leren schrijven
Geschreven taal is anders, vooral als je iets wilt overdragen op papier. Hier wilde ik graag beter in worden, zodat ik door middel van heldere taal, op een scherm of op papier, mijn boodschap kan overbrengen. Om dit beter te leren, heb ik een schrijfcoach gezocht die mij helpt met beter te leren schrijven. En die heb ik gevonden: Marije van den Bovenkamp van Schrijfzin, de hoofdredacteur van dit blogplatform. Al ruim twee jaar helpt ze me op weg. Hierdoor word ik steeds beter in mijn schriftelijk taalgebruik en kan ik effectiever mijn boodschap overbrengen. Zie de schrijfgroei in mijn blogs hier op Blogzinnig. Nog steeds ga ik vooruit en maak ik progressie. En dit doe ik met heel veel plezier. Zo wordt ik beter in wat ik wil doen. Marije maak mij bewust van mijn schrijfvalkuilen en corrigeert mij waar nodig. Het fijne van haar coaching is dat ze mijn manier van schrijven niet verandert, maar er juist aan bijdraagt. Zo blijft het van mij en wordt het alleen onder de loep genomen. Het is mijn verhaal met mijn boodschap. 

BLOG Zinnig & Zuiver
Ongetwijfeld merkte ik daarom ook op dat de speeches voor corona vast door iemand anders zijn geschreven die daar een ster in is. Een ster in zijn of haar vak om zulke overtuigende taal te gebruiken op papier. Zo is Marije ook een ster in haar vak en komt ze steeds meer tot bloei; nu met haar nieuwe boek BLOG Zinnig & Zuiver. Zij bereikt steeds meer schrijvers (in spé) om ook hun boodschap aan het papier of scherm toe te vertrouwen en daardoor een veel groter publiek bereiken. Is een schrijfcoach misschien ook iets voor jou?

0 thoughts on “Overtuigend taalgebruik om je boodschap goed over te brengen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: