De wijsheid van de ziel tijdens de zonnewende

Onze tweede vakantieweek thuis in Zeeland is onverminderd zonnig en warm. We zijn blij met onze Balinese handgemaakte klamboe, die ook nog echt naar Indonesië ruikt. Hierdoor kunnen we twee dakramen tegen elkaar open zetten en houden de muggen ons niet uit onze slaap. Een van onze dochters komt een paar dagen bijtanken na haar tentamenspurt. Ons huis voelt echt als een vakantieplek voor haar. Buiten ontbijten en aardbeien plukken uit de moesbak; het zijn momenten van klein geluk. Wij genieten van al haar verhalen die ze vol enthousiasme vertelt.

Midzomer, 21 juni Indiaanse vision quest
Mijn lief vraagt me of ik haar al verteld heb over ons plan voor de langste dag van het jaar. Ik vertel haar over de kleine Indiaanse vision quest. Die houdt in dat we vanaf 12 uur ’s middags tot de volgende middag 12 uur vasten. Op een mooie plek in de natuur, liefst onder een boom, ga je zitten bij zonsondergang. In stilte zit je daar tot middernacht. Om middernacht sta je op en loop je een aantal keren om de plek waar je zat. Dit herhaal je ieder vol uur, tot zonsopgang.

Innerlijke wijsheid tijdens de zonnewende
De gedachte is dat afstemmen op je innerlijke wijsheid het beste kan tijdens de zonnewende. Onze dochter moet lachen om dit plan. Dat ik zoiets wil doen verrast haar niet echt, maar dat haar vader daar ook voor te vinden is, daar moet ze aan wennen. De zon gaat onder om 22.06 uur. Onze dochter heeft nog even bij ons gezeten tot de zon achter de dijk verdwenen is. Ze geeft ons zachtjes een kus en verdwijnt het huis in. Ik pak mijn boekje en schrijf nu het nog licht is.

Zonnewende
Ga in stilte wanneer de zon ondergaat
Neem waar
De wijsheid is dicht bij de aarde
Zeg je eigen gebed
Brand een vuur

Waarneming:
Een vlieg zoemt
De lucht is blauw-roze-geel
De Indische loopeenden gaan niet naar hun kraal
Ze scharrelen nog
Kwaken zacht

Het vuur knispert
Rook kringelt
Welke wijsheid wil ik ontvangen?
Wijsheid van het hart
Wijsheid over mijn pad

In de wagenschuur miauwt de oude kater klagelijk
Wil hij bij ons zijn?
Of verdwijnen in het vallen van de nacht?
Er zijn nog vogelgeluiden
De lucht kleurt nog dieper roze

De kerkklokken als houvast
De klok van de dorpskerk slaat elk half uur. De tijd verloopt traag en het koelt af. We slaan wollen dekens om ons heen. Dan zie ik hem: een grote vogel op het dak van onze boerderij. Van daaruit vliegt hij naar de oude iepen. Zijn vleugels hebben een enorme spanwijdte. Ik denk dat het een jonge uil is. Hij slaakt een harde, enigszins klagelijke kreet. Even later een tweede vogel. Ze roepen naar elkaar. Vraag en antwoord.

Ik tuur in de vlammen
Af en toe moeten er extra houtblokken op de vuurschaal. Het vuur trekt mijn aandacht. Ik tuur in de vlammen om te kijken wat ik erin zou kunnen zien. Een hele tijd niets. Gewoon vuur. Tot ik een voorovergebogen figuurtje zie met een enorme last op zijn rug. Ik raak een beetje geïrriteerd, jaja, die kennen we nu wel. Is dat het inzicht van deze nacht? De wijsheid?

Vanaf dat moment verdwijnt de verwondering. Gedachtes buitelen over elkaar heen. Ik krijg last van mijn spieren. Ik hoor de echo van de stem van een trainer van lang geleden: “Blijf maar even bij je ongemak.” Ik wacht tot de klok weer slaat en tel de uren tot zonsopkomst. Duurt te lang, veel te lang.

De stilte is verbroken
Uiteindelijk houd ik het vol tot een uur na middernacht. Dan fluister ik tegen mijn lief: “Ik wil een warme douche en een zacht bed!” De stilte is verbroken, ik ga nog even tegen hem aanzitten. We lopen nog een rondje om de boom ter afsluiting. Ik voel me teleurgesteld in mijzelf. Geen nieuwe inzichten, ik heb het niet volgehouden.

Je mag ook herbesluiten
Na een heerlijke nacht denk ik daar anders over. We hebben 3 uur in stilte doorgebracht in de natuur van ons erf. Onder de kweepeer, met uitbundig bloeiende rozenstruiken om ons heen. Wie weet wat de uilen hebben geroepen. En ik heb geoefend met herbesluiten, want doorgaan op wilskracht kan ik al heel erg lang. We maken koffie. Ik drink hem uit mijn lievelingsmok: ‘Helemaal niets meer moeten, de wereld aan je voeten.’

De aanwezigheid van een uil kondigt verandering aan
Twee dagen later zoek ik naar de spirituele betekenis van een ontmoeting met een uil. Een uil staat voor oeroude wijsheid. Het gaat hierbij niet om intellectuele wijsheid, maar om de wijsheid van de ziel. Een uil staat voor intuïtie, het vermogen om te zien wat anderen niet zien. De traditionele betekenis van de uil is de boodschapper van de dood, waarschijnlijk symbolisch als een overgang naar een ander leven, een verandering. Volgens sommige culturen zou het ook de ziel van een overleden familielid kunnen betekenen.

Slapen in Zeeland
Ben je na het lezen van dit blog nieuwsgierig geworden naar onze plek? Kom dan deze zomer naar Zeeland, we hebben nog een aantal weken in ons vakantiehuis beschikbaar. Je kunt rechtstreeks boeken via https://slapeninzeeland.nl/boekingen/. Het is ook mogelijk om tijdens je verblijf een coachsessie of coachwandeling te boeken.

4 thoughts on “De wijsheid van de ziel tijdens de zonnewende”
 1. Lieve Susan, wat schrijf je toch prachtig, hoe gaaf dat jullie dit samen hebben gedaan, wat een ervaring en ja die uil.
  De natuur in jou, met jou, voor jou samen één, je hebt een magische plek daar in Zeeland.

  Liefs van mij xx Monique

  1. Dank je wel lieve Monique! Ik wilde eerst dit blog niet schrijven, omdat ik het experiment ‘mislukt” vond. Pas later besefte ik hoe bijzonder en krachtig het was. De jonge uilen hadden al wekenlang ’s avonds luidkeels zitten piepen in het bos van onze buurvrouw. Na hun ‘groet’ aan ons tijdens de zonnewende zijn ze echt uitgevlogen en niet meer teruggekeerd in het bos. Hoe bijzonder is dat…

 2. Susan, ik heb met een glimlach je Blog gelezen. Zo herkenbaar hoe je dit beschrijft van jou. We reizen al een flinke tijd samen.
  En hoe het na een nachtje slapen allemaal een plek krijgt. Mooie lieverd 🥰

  1. Dank je wel lieve Christa – en hoe fijn is het om samen reisgenoot te zijn al zoveel jaar! Je kent onze plek en je kent mij door en door, ik denk dat je me hebt zien zitten bij het vuur toen je mijn blog las 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: