Sint-Jan en de volle maan van 24 juni

De komende dagen lijkt de tijd stil te staan. Voor mij voelt het als een cadeau om te vieren dat het zomer is. Op 21 juni is het dan ook midzomer, dan is het midden van het jaar bereikt. De zon is krachtiger dan het donker en dat zie je in ons en de natuur om ons heen. Zelfs de volle maan lijkt lichter en straalt vaak een bepaalde zwoelheid uit. Nu het langer licht is en de dagen warm en zonnig zijn, voelt het leven anders.

In de avond gaat de zon de komende 11 dagen om 22:04 uur onder. Over een paar dagen wordt de dag echter in de ochtend telkens, mondjesmaat, alweer een minuutje korter. Wat nog niet opvalt, nu er zo’n overvloed aan licht is.

Oogsten voor wanneer het nodig is
Veel bloemen en planten koesteren zich in het licht en zuigen zich vol zonnekracht. Waardoor hun eigenschappen versterkt worden. Ze groeien en bloeien nu in al hun uitbundigheid. Voor veel kruiden is dit daarom het ideale moment om ze te oogsten, zodat ze op hun best zijn en zo ingezet kunnen worden wanneer dat nodig is.

Sint-Janskruid
Op 24 juni is het Sint-Jan en naar deze heilige is een kruid vernoemd waar ik een groot fan van ben: Sint-Janskruid. Met z’n gele bloemblaadjes valt deze, zo op het eerste oog helemaal niet op. Er zijn talloze gele bloemen die wel wat weg hebben van het Sint-Janskruid. Daarom is het goed opletten of je de juiste plant aan het plukken bent. Daar kom ik straks op terug.

Sint-Janskruid is een eigenwijsje en heeft vele bijzondere eigenschappen. Het helpt om volledig in je eigen ik-kracht te gaan staan. Zodat je de wereld jouw boodschappen, nieuwe ideeën, dingen en nog te realiseren doelen kan brengen. Je laten zien op jouw eigen en unieke wijze en je ook zo neerzetten in de wereld.

Symbool van licht en donker
Sint-Janskruid houdt van reizen en op pad zijn. Onderweg naar een volgende bestemming. Terwijl ondertussen de zon, maar ook de schaduw, wordt gekoesterd. Daarom zie je deze plant vooral aan de rand van het bos waar zon is, maar ook in de duinen op arme grond, zandgrond, langs akkers, bermen, graslanden en langs het talud van het spoor. Praktisch nooit op dezelfde plek als het jaar ervoor. Daar vind je het kruid meer niet dan wel terug. Door het uitgebreide wortelstelsel van deze plant kan je deze in een paar jaar tijd letterlijk over een stuk grond zien reizen, van de ene naar de andere kant.

Deze plant is een symbool van het licht en het donker en daarom een door mij geliefde plant. We hebben het licht nodig. Zonder licht is er ook geen schaduw. Schaduw en duisternis vallen niet op zonder licht, we hebben we ze allebei nodig.

Sint-Jansdag
Het is een speciale dag bij de Katholieken en valt elk jaar op 24 juni. Sint-Jan wordt al heel lang gevierd en is een verbastering van de oorspronkelijke naam Johannes de Doper. Sint-Janskruid werd ook magische krachten toegedicht als het op deze dag werd geplukt en werkt als beschermer tegen donder en bliksem. Vóór het Christendom werd een soortgelijk feest ook al gevierd. De feesten hebben als gemeenschappelijk punt de krachten van de plant Sint-Janskruid. In de voor-Christelijke tijd werd het Balderkruid genoemd. Maar het heeft nog tal van andere namen, zoals Johanneskruid, Hertshooi, Duivelsdruif of Jaag den duivel.

Sint-Jan en de volle maan 
Deze Sint-Jan is het volle maan. Een goed moment om het licht te vieren. Want deze volle maan is juist de maan die over het licht en toch ook over het donker gaat. Vier dus dat het licht is, midzomer, Sint-Jan. Vier het leven, waar het licht essentieel voor is. Maar bovenal: vergeet niet dat er zonder donker geen licht is.

De zon in Kreeft en de maan in Steenbok
De volle maan van 24 juni is een tegenstelling tussen de zon in Kreeft en de maan in Steenbok. Evenwicht vinden en het nieuwe een plek geven in de plaats van wat er eerder was. Ook weerstand en kwetsbaarheid naar de ander gaan deze volle maan hand in hand. Net als innerlijke rust en realisme.

Met name de zon in Kreeft laat zich nu zien als:

 • Verzorgend naar de ander
 • Aanvoelend  
 • Anderen ten dienst willen zijn en helpen
 • Zelf minder zichtbaar, juist de ander in het middelpunt zetten
 • Ontzorgen
 • 1 op 1 relatie is belangrijk
 • Emoties niet snel laten zien
 • Behoefte aan een huiselijke sfeer bij voorkeur door middel van familie of gezin

De maan in Steenbok staat daar tegenover en is vooral gericht op:

 • Zelf regelen, organiseren en de controle houden
 • Niet zomaar het achterste van je tong laten zien
 • Touwtjes in handen houden
 • Zakelijke inslag naar buiten toe
 • Kan afstandelijk en afwachtend overkomen
 • Groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Gevoel er niet toe te doen
 • Leren loslaten om naar perfectie te streven
 • Angst voor afwijzing of tekort schieten.

De kunst is om het evenwicht tussen beide te vinden. Tussen afstandelijk en verzorgend. Tussen alles zelf willen controleren en bepalen en dit aan de ander overlaten. Slechts de hand uitreikend waar dat nodig is. Evenwicht tussen zon en maan en licht en donker. Tussen twee mensen in een relatie.

Evenwicht tussen licht en donker
Voor mij is het Sint-Janskruid hierin een goede vertegenwoordiger dat nu volop overal groeit. Zo worden we hier aan herinnerd. De blaadjes van het Sint-Janskruid spelen daarin een belangrijke rol. Zo op het oog niets bijzonders. Tot je een blad hebt geplukt. Als je dit omhoog houdt, zodat je eronder en door kan kijken, zie je het pas. Er zitten namelijk honderden gaatjes in het blad. Deze zijn als sterren in een donkere hemel en vooral goed zichtbaar als je ze in de richting van de zon houdt. Zo kan je het kruid herkennen. Het evenwicht tussen licht en donker is in dit kruid zichtbaar.

Interesse?
Bij een teveel aan donker wil je vaak meer licht. Omdat je daar middenin zit, kan je dat dan niet vinden. Ik reik je graag de hand om het licht weer zelf aan te leren doen. Neem contact met me op: kailosinzichten@gmail.com

4 thoughts on “Sint-Jan en de volle maan van 24 juni”
 1. Je verhaal ligt me na aan het hart Natasia. In Brabant vierden we in mijn jeugd het Sint-Jansfeest, we maakten dan een bosje met 7 kruiden.
  24 juni was ook mijn trouwdag, een huwelijk met licht en donker …. en vooral ook verbonden met de bloeiende linde.
  Hartegroet, Karin

  1. Wat mooi Karin. Zo is er licht en een beetje donker. Bedoel je een kruidenwis die je maakte van zeven kruiden??

 2. Het kruid is voor sommige dieren giftig. Paarden zijn slimme viervoeters die hier meestal niet naar talen ze weten goed wat ze smaakt en goed voor ze is. Dus eten ze geen Sintjanskruid.. Alleen per ongeluk gebeurd dat weleens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: