De vroege dood van een ouder is een zielsverlies

Laatst las ik op social media een verhaal van een man die zijn vrouw verloor en achterbleef met twee jonge kinderen. De klap was groot. Wat hem enorm heeft geholpen was de bereidwilligheid van zijn werkgever om hem volledig de regie te geven over zijn eigen rouwproces. Hij kreeg geen enkele tijdsdruk opgelegd om weer aan het werk te gaan. Zo kon hij doen wat nodig was om zijn leven weer op te pakken. Een leven van alleenstaande vader, met alle tijd voor zijn kinderen die al zo jong hun moeder moeten missen.

Verdriet kan bij kinderen ondergronds gaan
Ik ken deze man verder niet en weet niet hoe zijn leven eruitziet na een jaar, of na twee jaar. Ik hoop voor hem dat hij een liefdevolle omgeving heeft waarvan hij steun ondervindt. Voor familie en vrienden van een jonge weduwnaar of weduwe is het verdriet van het achterblijvende gezin vaak moeilijk om aan te zien. Als er dan een nieuwe partner op het toneel verschijnt die het ook goed kan vinden met de kinderen haalt de omgeving opgelucht adem. Het gezin is weer compleet en het probleem is dus opgelost. Anders dan bij een echtscheiding is er geen gedoe met ex-partners. Maar mensen vergeten vaak dat dit nieuwe gezin wel is gebouwd op een fundament van verlies. Als de overleden ouder er niet meer mag zijn, in beelden en verhalen, gaat het verdriet bij de kinderen ‘ondergronds’. Zij ontwikkelen zich vaak tot sterke en onafhankelijke volwassenen met een gevoelige antenne voor wat anderen nodig hebben. Daardoor voelen ze vaak minder goed waar zij zelf behoefte aan hebben.

Handreikingen voor nieuwe gezinnen na de dood van een ouder

  • Kinderen die jong een ouder verliezen, hebben volwassenen nodig. Als jij de achtergebleven ouder bent, kijk met de ogen van je kinderen. Wat hebben zij nodig? Zet dat voorop. Volg het ritme van de kinderen, sluit aan bij de momenten waarop zij het verlies ter sprake brengen. Forceer niets, geef het de tijd. Laat merken dat jij openstaat voor hun vragen en verhalen. Besef dat jij het nooit 100% goed kunt doen. Simpelweg omdat ‘er was eens’ nooit meer terugkomt. Er blijft leegte.
  • De dode ouder blijft systemisch gezien altijd aanwezig. In opstellingen is vaak de welwillendheid van deze ouder zichtbaar, de wens om een zegen te geven. ‘Wat fijn dat jullie een tweede kans krijgen.’ Als je dit kunt aannemen, kan de overleden ouder een krachtbron zijn.
  • Als jij de nieuwe ouder bent: wees jezelf, probeer het niet ten koste van jouw eigenheid nog beter te doen om alles weer goed te maken. Erken dat dat niet kan. Er was een liefde in het leven van jouw partner voordat jij kwam. Zijn kinderen hebben al een mama, die plek is niet vacant. Jij mag zijn wie je bent, een betrouwbare en waardevolle volwassene in het leven van de kinderen van je partner.

Kan rouwcoaching helpen?
De mensen die bij mij in begeleiding komen zijn vaak van die dappere strijders. Die door een levensgebeurtenis, die niets met het jonge verlies te maken heeft, ineens volkomen uit balans kunnen zijn. Dat is het moment dat ze voelen dat ze meer te doen hebben dan even pas op de plaats te maken. Soms kunnen ze zelf nauwelijks bevatten dat hun disbalans te maken kan hebben met het op jonge leeftijd verliezen van hun vader of moeder. “Ach, dat is immers al zo lang geleden!” zegt de omgeving vaak – en dat zijn ze bijna gaan geloven.

Verdriet eronder houden kost ongelofelijk veel energie. Alsof je constant een skippybal onder water moet duwen. Als dat echt niet meer lukt, komt-ie met een enorme kracht naar boven. Toch hoef je niet bang te zijn dat je verdrinkt in een zee van verdriet. Rouwen gaat altijd in kleine beetjes, precies zo veel als jij op dat moment (ver)dragen kunt.

Meer lezen over jong ouderverlies?
Op mijn website staan meer blogs over jong ouderverlies. In het blog Heb jij ook jong een van je ouders verloren? lees je hoe mijn begeleiding eruit kan zien. Wil je eerst kennismaken? Dat kan uiteraard. Stuur dan een mail naar susan@susanvanderbeek.nl en we plannen een kosteloos kennismakingsgesprek.

0 thoughts on “De vroege dood van een ouder is een zielsverlies”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: