Wat je van je kind kunt leren

‘Mam, als ik thuis zeur over dat het smeren van mijn boterham met pindakaas niet lukt, zeg jij meteen ‘ik hoor geen vraag’ en nu geef jij gewoon antwoord terwijl ik niks vraag, ik wil alleen maar even mijn verhaal kwijt.’ Toen was ik even stil. Wat een wijsheid. Ja, hij wilde gewoon even zijn verhaal kwijt en ik zat er alweer bovenop met mijn goedbedoelde maar uiterst vervelende adviezen. 

Waarom we zo graag helpen
Ons kind hoeft maar iets aan te geven dat er iets niet goed gaat, het moeilijk heeft of wordt gepest en we zitten, vaak zonder dat we het willen, er bovenop om te helpen. Want als je kind het moeilijk heeft dan raakt dat je. Je kind verdrietig zien doet pijn, dat wil je niet. Een boos kind dat niet bereikbaar is voor jouw troost en liefde is vaak nog lastiger. Gauw het probleem oplossen dus en we kunnen door.

Waarom? Omdat we anders zelf de pijn voelen die ons kind voelt. De pijn die we zelf zo goed kennen van vroeger.

Waarom in de spiegel kijken eng kan zijn
Niet iedereen durft in de spiegel te kijken. Kinderen gaan alleen net zo lang door tot je het wel doet. Tot je durft te zien wat er nodig is zodat je kind zelf vrij is om zijn of haar eigen leven te leiden. 

Eigenlijk doe je je eigen kindertijd over als je vader of moeder wordt. Je ziet weer dezelfde tekenfilms als toen, leest jouw oude kinderboekjes voor, speelt met blokken, lego, poppen, net als jijzelf vroeger. Maar je krijgt het hele pakket, dus ook de dingen die niet fijn waren herbeleef je. En de pijn die nog vastzit aan jouw nare ervaringen neem je mee in de manier waarop je ouder bent, dat gaat vanzelf, of je nu wilt of niet. Je kind raakt dus jouw eigen innerlijke kind. De fijne momenten waarop je heerlijk kunt spelen, je je even weer helemaal kind voelt en een diepe verbinding ervaart, maar ook de momenten waarop je je machteloos voelt, niet weet wat je moet doen of verdrietig bent omdat je kind je zo raakt of het bloed onder je nagels vandaan haalt. En je dingen denkt waar je je voor schaamt. 

Wat jouw kind je laat zien
Alles wat je voelt bij je kind gaat over jouzelf, jij wordt immers geraakt. Luistert je kind niet naar je en maakt dat je boos? Voel dan maar eens hoelang je het al kent dat er niet naar je geluisterd wordt. Werd je bijvoorbeeld wel gehoord en gezien als kind of niet, of te weinig? Wordt je kind gepest op school en maakt het je woedend of machteloos? Werd je zelf gepest en kon je je niet weren? 

Je kind laat zien wie je bent, wat je doet, wat je voelt en wat jij nodig hebt. Je kind is jouw spiegel. Durf jij daarin te kijken?

Wat je ziet als je kijkt
Ben je zover dat je in de spiegel durft te kijken? Mooi. Vooral voor jezelf maar zeker ook voor je kind. Je kind kan dan namelijk stoppen met deze te grote verantwoordelijke taak. Als je kijkt, dan zie je wat er voor jou nodig is. Waar er heling op mag komen. Wat je mag opruimen wat je niet meer dient.

Zegt je kind steeds nee? Misschien moet jij dat ook eens gaan doen. Roept je kind dat hij ook nooit wat mag? Voel eens hoeveel jij jezelf toestaat, hoeveel ruimte er is voor jezelf. Vraagt je kind steeds meer en weet je niet meer hoe je het nog goed kan doen? Daar ligt dan de uitnodiging om te gaan vertrouwen op jezelf, je kunnen en je kracht. Misschien juist minder doen, want dat is ook nog steeds goed genoeg.

En durf je dieper te kijken? Durf je te zien waarom je voelt wat je voelt? Wat jij als kind hebt ervaren wat niet fijn was? Durf jij jouw eigen innerlijke kind te helen, zodat je jezelf bevrijdt in het hier en nu en je je eigen kind de ruimte geeft voor zichzelf?

Recht naar je kern 
Zelf die onderliggende laag zien in de spiegel van je kind is niet altijd gemakkelijk. Maar samen met mij hebben we dat zo gedaan. In de gratis online sessie ‘Recht naar je kern’ onderzoeken we kort en krachtig wat jouw kind je te vertellen heeft en welke stap jij het beste kunt zetten om jezelf te bevrijden. Is het tijd om echt naar jezelf te kijken? Vraag de sessie dan hier aan. Samen kijken we in de spiegel en zien we jou zoals je bedoeld bent te zijn. 

0 thoughts on “Wat je van je kind kunt leren”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: