De kunst van het kiezen

“Je bod is geaccepteerd”, zegt hij. Ik hoor zijn glimlach door de telefoon. Ik glimlach voorzichtig mee. Oeps, volgens mij heb ik net een huis gekocht, ik begin een beetje te trillen. Het is 28 augustus 2020. Een dag om niet te vergeten.

Ik woon al 25 jaar in mijn huidige huis, ik ben hier getrouwd en gescheiden, mijn twee kinderen zijn hier geboren en getogen, ik heb het tweemaal grondig laten verbouwen om het met mijn leven mee te laten groeien. Het is al 25 jaar mijn thuis, mijn fijne, warme, ruime thuis. En toch heb ik zojuist een ander huis gekocht. Ik ga mijn veilige huis verkopen. Ik ga verhuizen. Ik kan het zelf bijna niet geloven.

Sommige besluiten veranderen de koers van je leven
Het besluit om een baan te accepteren of juist niet, om een eigen onderneming te starten of een sabbatical te nemen, het besluit om een relatie met iemand aan te gaan of juist te beëindigen, om ruimte in je leven te maken voor kinderen of voor de zorg voor ouders, om de wereld rond te reizen of te verhuizen. Zo’n besluit verandert de koers van je leven. 

Ingrijpende keuzes kunnen simpel zijn
Heb jij wel eens getwijfeld over een belangrijk besluit of blijf je zitten waar je bent, omdat je niet weet wat er daarna komt? Of omdat je vast wilt houden aan wat eigenlijk al voorbij is? Ingrijpende keuzes zijn soms lastig, maar ze kunnen ook heel simpel zijn. Heel simpel zelfs, als je goed luistert naar jezelf, als je luistert naar je hoofd, je hart en je buik. Hier vertel ik meer over in mijn blog Ben je al bekend met de meerdere Brein Integratie Techniek (mBIT)?

Ik vind het spannend
Ik beëindig nog een beetje trillerig het telefoongesprek met de makelaar en loop naar de keuken. “Volgens mij heb ik net een huis gekocht” zeg ik tegen mijn dochter die aan de keukentafel aan het studeren is. Ze is een prachtige jonge vrouw van 21 en zij is de eerste die ik vertel welk besluit ik zojuist heb genomen. Met een zweem van ongeloof, enthousiasme en spanning in mijn stem zeg ik het nog een keer tegen haar, zodat ik mezelf ook kan overtuigen dat het echt zo is: “Volgens mij heb ik net een huis gekocht!” Ze kijkt me aan met een heerlijke, grote glimlach, ze omhelst me en is blij voor me. Ze deelt het enthousiasme, de spanning, de emotie. Oef, wat spannend dit zeg! 

Het klopt
Voor mij is dit een grote stap. Een kraakhelder besluit dat volledig past bij wie ik nu ben en bij de fase van mijn leven waar ik nu sta. Mijn twee kinderen zijn al het huis uit. Sommigen noemen het wellicht een empty nest, maar ik zie hoe goed het is dat ze uitvliegen. Voor mij is het ook een kans om mijn leven weer anders in te richten. Mijn eerste stap is een kleiner, makkelijker, fijner, goedkoper en handiger huis. Wat er daarna volgt, geen idee, maar deze stap is genomen. Heel spannend. En het klopt. 

Een nieuw hoofdstuk
Het is nu 12 november 2020, de dag dat ik naar de notaris ga om de leveringsakte te tekenen. De dag dat ik de sleutels van mijn nieuwe huis krijg en ik daadwerkelijk aan een nieuw hoofdstuk begin. En ik denk aan de quote die ik een aantal dagen geleden op Facebook tegenkwam, met dank aan Marije van den Bovenkamp voor het posten van die quote:

‘Je kunt niet aan het volgende hoofdstuk beginnen als je het vorige blijft herlezen.’

Zo raak, zo mooi en zo versterkend voor mij. Vandaar dat ik hem juist vandaag met je wil delen. Want misschien sta jij ook voor een belangrijk besluit. Of stel jij een besluit al iets te lang uit. Of misschien merk je dat je je onrustig voelt omdat je niet weet wat de toekomst je dan brengt. Dat klopt. Dat weet je ook niet. Soms heb je gewoon alleen te merken dat het klopt en een eerste stap te zetten. Een hoofdstuk af te sluiten. Een keuze te maken. En dan te vertrouwen op jezelf. Want je kan nou eenmaal niet aan het volgende hoofdstuk beginnen als je telkens maar het vorige blijf lezen.

De kunst van het kiezen
Wil je meer weten over de kunst van het kiezen? Je weet me te vinden op ingrid-smit.nl.

2 thoughts on “De kunst van het kiezen”
  1. Prachtig Ingrid, heerlijk blog, mooie quote en grote stap. Ik herken je opmerking over de niet meer thuis wonende kinderen, dat het nieuwe kansen geeft. Veel plezier en geluk in je nieuwe huis en je nieuwe levensfase. Liefs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: