De kerstsfeer is het fotograferen waard

In december zijn er veel gebouwen mooi versierd met kerstverlichting. Ook in en om het huis is vaak een heerlijke kerstsfeer. Velen genieten van de sfeer en van elkaar. Hoe leuk is het om dit vast te leggen en later op terug te kunnen kijken? Maar dan wel naar foto’s waar je echt blij van wordt. Ik ga nog even door op het blog van vorige week – Tips voor geweldige decemberfoto’s met je mobiel – want met de tips van vandaag verbeteren jouw fotoskills (fotograferen met je smartphone) meteen. Ik geef je 9 tips om het maximale uit je foto’s te halen.

Het blauwe of gouden uur
Als je de kerstsfeer buiten, bijvoorbeeld bomen of gebouwen, wilt fotograferen zorg dan (als het mogelijk is natuurlijk) dat je vlak voor/in het begin van de schemer begint met fotograferen. Het ‘blauwe of gouden uur’ is een mooi stukje tijd om deze foto’s te maken. Tijdens het blauwe/gouden uur (wat overigens veel korter dan een uur is) kun je het contrast tussen de lichtjes en de achtergrond wat verkleinen, zodat je voorkomt dat de achtergrond erg donker/zwart is.

Niet flitsen
Zet de flitser uit. Wanneer je gaat flitsen tijdens het fotograferen zal je de kerstsfeer niet terugzien op de foto. De flitser is een bak licht die in één keer uit je toestel komt (dat is nog een nadeel van de smartphone fotografie), zonder dat je het kunt beïnvloeden. Je foto wordt heel vaak (bijna altijd) heel plat. Heb je toch wat extra licht nodig, kijk welk licht er om je heen is of gebruik en extern lampje.

Statief
Het gebruiken van een statief bij het fotograferen van kerstsfeer maakt het een stuk makkelijker. De kans van een strakke foto is veel groter. Doordat er minder licht aanwezig is, heb je grote kans dat je een bewogen foto krijgt (het lang genoeg je toestel stil houden is erg lastig). Zonde! En makkelijk op te lossen.

Stil
Fotografeer je toch uit de hand, zorg dat je je camera echt zo stil mogelijk houdt. Ook wanneer je de foto hebt gemaakt, houd je toestel nog even stil. Je toestel heeft gewoon iets langer de tijd nodig om ‘het hele proces te doen’ wanneer het licht minder is.

Afstandsbediening of zelfontspanner
Wat ook superhandig is om te gebruiken, is een afstandsbediening of timer. Zo voorkom je dat er beweging ontstaat in je foto. Je hoeft dan namelijk nergens op je mobiel te drukken wat weer een beweging kan veroorzaken. Op hoeveel je je timer zet is helemaal jouw voorkeur, probeer het uit zou ik zeggen.

Een sprookjes achtergrond
Zet een aantal kerstcadeaus, een familielid of huisdier op de voorgrond en bijvoorbeeld een verlichte kerstboom op de achtergrond. Stel scherp op het onderwerp en je achtergrond is sprookjesachtig (onscherp). Vergeet niet te focussen (tikken op je scherm); je toestel snapt niet altijd wat jij als belangrijkste onderwerp in beeld wilt hebben.
En nog eentje om in de gaten te houden, zeker met een kerstboom: let op de achtergrond bij een persoon. Een boom die ‘uit een hoofd groeit’ is zeker geen foto waar je blij van wordt.

Zoek de kerst
Spreek in deze tijd vooral je creativiteit aan. Zoek de kerst. Gebruik een kerstdecoratie in de boom in combinatie met kerstverlichting. Gebruik de kerstbal eens als reflectie, maak er bijvoorbeeld een zelfportret in.

Let op details
Fotografeer ook eens de details. Fotograferen is kijken. Kijk eens echt om je heen. De kerstcadeaus, kersthuisjes, een sieraad of een kersttak. Maak er mooie composities mee. Zet het onderwerp niet altijd in het midden (gebruik je raster), maak je foto spannender en dynamischer door dat onderwerp juist uit het midden te plaatsen (tenzij het natuurlijk een geweldig symmetrisch plaatje is).

Posten op je socials
Maak van je foto (met kerstverlichting in kerstsfeer, passend bij jou) een post op de socials. Het is erg leuk om je eigen creatie te laten zien. Connect met je volgers en wens allen een heerlijke kerst.

Nog even alles op een rij:

  • Kijk om je heen, zoek de mooie plaatjes
  • Zorg dat je je mobiel STIL houdt
  • Gebruik geen flitser
  • Gebruik buiten het blauwe/gouden uurtje
  • Maak foto’s met het licht
  • Zoek, vind, fotografeer details
  • Laat je foto’s zien

Smart-foto
Wil je meer weten over het fotograferen met je smartphone (zowel privé als zakelijk)? Kijk gerust op smart-foto.nl. En neem vooral een kijkje in mijn webshop, voor handige fotografiehulpmiddelen en -accessoires: https://smart-foto.nl/webshop/. Veel plezier! #blijfkijkenenblijfklikken

0 thoughts on “De kerstsfeer is het fotograferen waard”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: