Lekker leven zonder gluten

Ik leef al een tijd zonder al te veel gluten. Grote hoeveelheden kan ik niet hebben, zoals brood, pasta en couscous. Gluten zitten in granen, het is het spulletje dat mede zorgt voor smeuïgheid en elasticiteit in brood en gebak. Het zit ook vaak in soepen en sausjes. Het zorgt er voor mij dus voor dat ik niet onbevangen een verpakking opentrek, altijd eerst even kijken; de consequentie van dat niet doen, is best groot. Gelukkig heb ik inmiddels wat favoriete adresjes voor lekkere glutenvrije producten. Ik deel ze in dit blog.

Ziek
Mijn lijf slaat op tilt als ik te veel gluten eet. Gelukkig heb ik geen coeliakie, dan kan ook het kleinste beetje gluten je dagen ziek maken, ik kan een klein beetje wel hebben. De consequentie van te veel gluten is voor mij meestal buikpijn, hevige krampen en een nacht brak slapen en heen en weer naar het toilet. Dat is niet zo goed voor mijn humeur. Daarnaast heb ik dan overdag een lijf dat me afleidt. In uiterste nood heb ik een pil die ik kan gebruiken, dan moet ik echter wel weten dat er gluten verstopt zijn.

Verpakkingen goed bestuderen
Hiermee leven kent zo wat uitdagingen; elke verpakking bekijken, afwegen of het net wel of net niet kan. Daarnaast ook smaakverschil. Ik ben er na ruim tien jaar nog niet aan gewend. Aan brokkelig brood, die andere beleving in mijn mond bij het eten. Soms krijg ik het niet weg.

10 Glutenvrije producttips
Ik heb gelukkig wel wat favorieten ontdekt zo in de loop der jaren. Er is nu veel variatie en er zijn veel producten ook glutenvrij te verkrijgen. Zelf eet ik het liefst zo vers mogelijk. De gluten zorgen ervoor dat iets langer vers en lekker blijft.

 1. Albert Heijn
  Albert Heijn heeft een goede lijn in glutenvrij waar ik zo mijn toppers in heb gevonden. Het dagverse brood en het rozijnenbrood is lekker. Is je brood wat ouder dan helpt roosteren ook enorm. Grotere filialen geven een fijnere keuze.
 2. Schär
  Schär heeft veel soorten koekjes die ik lekker vind. Ook hun Mehrkorn afbakbroodjes zijn bij mij favoriet. En als toastje eet ik hun crackers.
 3. Schnitzer
  De afbakbroodjes van het merk Schnitzer smaken mij altijd erg goed.
 4. Lieke is Vrij
  Bij Ekoplaza koop ik van het merk met deze leuke naam – Lieke is Vrij – bijvoorbeeld lange vingers voor in de tiramisu.
 5. Damhert
  De online winkel Damhert heeft heerlijke kokosrotsjes en brownies.
 6. Peak’s Free From
  Couscous en paneermeel koop ik van het merk Peak’s en heb ik eigenlijk altijd op voorraad. De kruidnoten, speculaasmix en cakemixen van Peak’s Free From zijn ook handig om in huis te hebben. En rond Oud & Nieuw is de oliebollenmix lekker om te maken.
 7. Sam Mills
  Qua pasta vind ik Sam Mills het prettigst. Wel een bouillonblokje in het water voor de smaak, en olie toevoegen om het minder te laten plakken.
 8. Jamie Oliver
  Zelf glutenvrije pasta maken is ook een aanrader, dan kun je er net wat meer smaak aan toevoegen. Mijn favoriete recept is van Jamie Oliver.
 9. Gebaksjuwelier
  Mocht je eens in de gelegenheid zijn, de gebaksjuwelier in Culemborg heeft heerlijk gebak, brood en zelfbakbroodmix. Alles in deze winkel is glutenvrij, wat een luxe. Bij speciale gelegenheden bestellen wij er ook gebak, dan weet je zeker dat jouw favoriete taart er is. Ik hoop dat ze in december weer ‘de speciale zak van sinterklaas’ gaan maken!
 10. Glutenvrije webshop
  Verlekker je maar eens op de https://www.glutenvrijewebshop.nl/, daar vind je echt heel veel.

Heb jij nog lekkere glutenvrije tips? Zet ze gerust hieronder!

2 thoughts on “Lekker leven zonder gluten”
 1. Alle recepten van Oh my pie!
  En de Lidl heeft 2x per jaar glutenvrije weken.

  Ik bestel altijd bij de glutenvrije webshop of bij de notenshop.

  Amandelmeel, rijstebloem, havermeel en Boekweitmeel heb ik standaard in huis. Dan kan je ook veel zelf bakken. Op mijn website staan ook veel glutenvrije recepten.

 2. Wat een fjjn blog, Judith, dank voor de tips. Ik herken je klachten en leef ook al aardig wat jaren glutenvrij. En koemelkvrij. En suikervrij. Dat laatste is vrije keuze. Wat bij glutenvrije producten niet handig is, want daar zit helaas vaak suiker aan toegevoegd. Een aantal merken die je noemt, ken ik nog niet. Eens kijken of ik daar wat bij vindt. En daarnaast maak ik zelf (koolhydraatvrij) ‘brood.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: