De volle maan van 20 oktober 2021 – Loslaten wat je niet meer nodig hebt

Nu is het echt herfst. De bossen kleuren mooi op in alle soorten aardetinten. Het grote jaarlijkse feest van loslaten is begonnen. In het bos zijn dit de bladeren en wij mogen loslaten wat ons in de weg zit en geen nut meer heeft. De volle maan van 20 oktober 2021, de Jachtmaan, is hier uitermate geschikt voor. Het oude blad valt af, zodat er later iets nieuws kan uitgroeien en tot stand komen.

De herfst is een periode waarin het oude mag loskomen en losgelaten worden. Dit zie je aan de bomen waar er bij elke windvlaag van alles omlaag komt aan blad, maar ook aan vrucht of zaad. De natuur geeft hierin het voorbeeld. Het blad mag vallen want dit heeft zijn dienst bewezen. De vrucht mag los om nu van te genieten of verwerkt te worden voor een later tijdstip. De zaden bewaren nu nog de wensen en dromen, van wat er mag gaan uitgroeien. Ze kunnen gaan ontkiemen. Maar pas als de omstandigheden goed zijn. Zo wordt de levenscyclus in stand gehouden die door de seizoenen heen wandelt. Als de tijd rijp is om iets nieuws tot groei en bloei te laten komen gebeurt dit.

Kortere dagen, langere nachten
De periode dat het steeds langer donker is, is aangebroken. Een overgangsperiode waarbij de dagen duidelijk een stuk korter en de nachten een stuk langer zijn. Van nature reageren we op langer donker door ons meer naar binnen te richten. Er gebeurt van alles en ook heb je van alles meegenomen naar nu. Juist rond deze volle maan is het reflecteren op innerlijke zaken prettig. Aan de hand van de afgelopen tijd bekijk je waar er ruimte voor is, je belemmeringen, barrières, drempels en herinneringen die je hebt. Waar je nu staat en waar je heen wilt en vooral wat je los wilt laten.

Wil je het bewaren of ben je er klaar mee?
Door je aandacht erheen te brengen zet je in het licht wat je bezighoudt. Je bedenkt en bekijkt wat je in de komende tijd wilt, verwacht en ook absoluut niet meer wil. Geen ruimte meer voor hebt en wil maken. Het heeft je prima op weg geholpen om te komen waar je nu bent. Alleen nu heb je het niet meer nodig. Dus wil je het bewaren voor later en meenemen, ga je het de komende tijd gebruiken of ben je er klaar mee?

Wat goed voelt voor jou
Als uitgangspunt neem je wat goed voelt voor jou. Rond deze volle maan wordt dit extra ingekleurd door de maanstand die nu een grote rol speelt. Hierdoor kan je wat feller reageren dan normaal en duidelijk aangeven wat er weg mag, klaar en afgerond is. Ook het najagen van wat je nog wilt bereiken heeft een grotere urgentie.

Maan in Ram
Met de maan in Ram wordt er vuur energie in gang gezet. Knopen doorhakken gaat eenvoudiger en een beslissing nemen ook. Ram is recht voor z’n raap en geeft in ieder geval een gevoel waarbij je:

 • Meer op jezelf bent gericht
 • Impulsief handelt en reageert
 • Ongeduldig bent
 • Een kort lontje hebt
 • Onafhankelijk acteert
 • Gedrevenheid de overhand heeft

Zon in Weegschaal
Behalve de energie van de maan speelt ook de zon mee. Het is nu de kunst om een balans te vinden tussen beide. De maan in Ram heeft nu de zon in Weegschaal er recht tegenover staan. Met de zon in Weegschaal wil je het samen eens zijn, zodanig dat een ieder tevreden is. Van hieruit gaat het om jezelf en de ander in relatie tot en met elkaar. Ook kan je meer te maken krijgen met:

 • Twijfels
 • Zoeken naar balans en evenwicht in je keuzes
 • Meer bezig zijn met je belangrijkste relaties
 • Behoefte aan harmonie en hierdoor conflicten afzwakken of uit de weg gaan
 • Behoefte aan mooie dingen zoals kunst, kleding, huisinrichting
 • Afhankelijk zijn van een ander
 • Aanpassen aan de ander
 • Bedachtzaamheid

Balans tussen beide
Met de maan in Ram heb je eerder kans om knopen door te hakken en in de actiestand te schieten. Waarbij je vasthoudt aan je behoeftes zodat dit het gewenste resultaat oplevert. De zon in Weegschaal helpt je in ieder geval op pad om stap voor stap iets nieuws aan te leren. Balans tussen beide zorgt ervoor dat je bij jezelf blijft en toch ook uitreikt naar de ander. Je mag hierin zelf het initiatief nemen om te voelen en bekijken waar voor jou het juiste evenwicht ligt en hoe je ermee om wilt gaan. Loslaten wat je niet meer nodig hebt helpt om niet langer belemmerd te worden door het oude.

Loslaten zodat er ruimte komt
Tijd dus om los te laten zodat er ruimte komt om nieuwe dingen aan te trekken en deze op een later tijdstip verder ontwikkelt. Om goed te kunnen loslaten is er aandacht voor je innerlijk nodig. Alleen laat wel los met wijsheid. Gooi oude schoenen niet zomaar weg anders krijg je hele koude voeten. Wees dus zorgvuldig met loslaten, maar niet te voorzichtig of krampachtig. Juist dan houd je vast aan wat voor jou nu geen nut meer heeft. Kijk in jezelf hoe dit voelt en of het er voor jou nog toe doet, zodat je weet wat je niet meer wilt, wat je meeneemt en in welke richting je wilt gaan.

Bewegen in de gewenste richting
Vaak is het overdag nu nog erg lekker om buiten te zijn en te genieten van het herfstzonnetje. Wandelen zorgt ook voor ruimte in je hoofd waardoor je eenvoudiger tot een besluit kan komen. Zo beweeg je je letterlijk in de gewenste richting, fysiek met je lichaam en in je hoofd door de ruimte die er ontstaat.

Lukt dit niet? Neem dan contact met me op. Dan kijken we samen waarom dit niet lukt: kailosinzichten@gmail.com.

4 thoughts on “De volle maan van 20 oktober 2021 – Loslaten wat je niet meer nodig hebt”
 1. Mooi blog weer, Natasia. En zo mooi gezegd, over de schoenen weg doen en koude voeten krijgen. Lekker beeldend. Ik ga je tips opvolgen en in de natuur voelen of ik dat ene iets waar ik mee loop los mag laten.

 2. Wat een superfijn blog. En ‘it fits like a glove’. Precies de thema’s die me bezig houden. Hoop alleen dat mijn Ram karaktereigenschappen me deze periode niet erg in de weg gaan staan. 😬

  1. Hai Joke.
   Zie nu pas je reactie op mijn blog.

   Dank je wel.

   Ik denk dat je Ram eigenschappen je wel goed hebben geholpen. Zodat je snel tot een keuze hebt kunnen komen en geen eindeloze wil en weeg momenten nodig hebt om uberhaubt in beweging te komen.

   Mooi dat mijn blog zo aansloot.

   Warme groet

 3. Dank je Willy. Als je los laat wat je niets meer brengt krijg je weer ruimte voor andere zaken die je van alles aan moois brengen. Lekker voelen of het voor jou het goede moment is

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: