De dood is springlevend

Het leven is veranderd, het sterven ook. Dit geldt voor heel veel mensen die in het ziekenhuis belanden met corona en hun naaste familie. De spanning of je er nog uitkomt. Zeker wanneer je op de IC terechtkomt en in slaap wordt gebracht. Dit is een onvoorspelbaar spannend gebeuren, zowel voor de patiënt als voor het verplegend personeel.

Mensen eenzaam en alleen te zien sterven raakt iedereen. Als verpleegkundige of arts raakt elk overlijden je. Voor de naaste familie is het onvoorstelbaar pijnlijk om geen afscheid te kunnen nemen of een hand vast te houden wanneer het moeilijk is. Het is dan ook belangrijk om zo goed mogelijk met deze hartverscheurende situaties om te gaan.

Wanneer bezoek niet is toegestaan
Onze zorgverleners doen wat ze kunnen om de patiënten en hun familie bij te staan. Ook al is er een ogenschijnlijke afstand met beschermende kleding, mondkapje en bril. Ook al voel je jezelf machteloos als verzorgende, de kracht van de intentie is groter dan je je kunt voorstellen. De liefdevolle intentie wordt ook gevoeld door diegene die verzorgd wordt. De intentie van liefde en compassie gaat door maskers, beschermende kleding en brillen heen.

Wat kun je op afstand doen?
Wat doe je wanneer je gebeld wordt dat het niet goed gaat? Wat kun je doen op afstand?

  • Stuur liefdevolle gedachten.
  • Steek een kaarsje aan en zet een foto neer van diegene.
  • Schrijf mooie herinneringen op.
  • Laat kinderen een tekening maken.  
  • Zaai bloemetjes als teken van hoop.
  • Maak je eigen afscheids- of helingsritueel.
  • Doe datgene wat bij je past, oOf je nu bidt of mediteert, het gaat om de intentie.

Energie vind zijn eigen weg
Voor liefde hoef je niet persé samen te zijn. De energie van liefde vindt zijn eigen weg. Dit kun je niet beredeneren, maar het is wel voelbaar. Ook voor degenen die sterven. Je kunt beïnvloed worden door deze positieve gedachten, afstand bestaat niet voor energie. Wanneer je weet dat je ziel onsterfelijk is en doorgaat als je je fysieke lichaam hebt verlaten, kan dit een troost bieden voor de achterblijvers. Voor diegene die overgaat kan dit ‘weten’ ervoor zorgen dat je meer vertrouwen hebt om het leven daadwerkelijk los te laten. 

Niemand sterft alleen, er is altijd een begeleiding
Zelf heb ik veel mensen begeleid tijdens het sterfproces. De meest wonderlijke verhalen heb ik gehoord. Van een engel die naast het bed stond om troost te bieden tot een geliefd overleden persoon die naast het bed stond. Troost en vertrouwen heeft dit veelal teweeg gebracht. Vanuit de ongeziene wereld krijgen we steun en hulp. Niemand sterft alleen, er is altijd een begeleiding. Zelfs geliefde huisdieren die zijn gestorven kunnen bij je komen om je te steunen. We zijn onlosmakelijk verbonden.

Wat kun je nog betekenen in het overgangsproces?
Energie blijft altijd bestaan. Door mijn vele heldere dromen krijg ik vaak van te voren al een soort film te zien over het proces van mensen die gaan overlijden in mijn omgeving. Ik onderneem dan ook actie en voel wat ik nog zou kunnen betekenen in het overgangsproces. Vaak heeft dit te maken met onverwerkte ervaringen in het leven. Ik stimuleer de mensen om alsnog een aantal dingen uit te spreken of rond te maken, zodat ze rust in zichzelf kunnen vinden.

Wanneer je weet dat je alles hebt gedaan wat binnen je vermogen ligt, kun je jezelf makkelijker overgeven en het leven loslaten. Ook na het sterven krijg ik vaak nog een boodschap door. Dit is heel ontroerend en maakt me bewust dat het sterven springlevend is.

Rouwkost
In mijn praktijk werk ik veel met mensen die te maken hebben gehad met verlies in verschillende vormen. Een luisterend oor is belangrijk, maar ook het verwerken van verdriet. Soms kan dit zo vast gaan zitten dat je allerlei fysieke en/of emotionele klachten krijgt. Het kan zelfs zo ernstig zijn dat je de zin van je leven niet meer ziet. Wanneer je dit de juiste aandacht en verwerking geeft, kun je jezelf weer openstellen voor het leven en genieten van dat wat is.

Aandacht voor jouw gevoelens
Wanneer je behoefte hebt aan een gesprek, dan bied ik je een gratis gesprek aan van 30 minuten per telefoon of Skype. Het uiten van gevoelens is belangrijk voor iedereen. Of je nu arts, verzorgende of familie bent. Een ieder heeft zijn eigen ervaring en dit verdient aandacht.

2 thoughts on “De dood is springlevend”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: