De beste bescherming tegen de angstepidemie

Enkele weken geleden schreef ik over de angstgestuurde grenzeloosheid van een hele generatie jonge vrouwen, die de vorm van een nieuwe epidemie lijkt aan te nemen: Een nieuwe epidemie onder jonge vrouwen? Overigens is deze epidemie ook nog steeds besmettelijk voor minder jonge vrouwen en voor mannen… maar dat even geheel terzijde. Wat belangrijk is bij deze nieuwe epidemie, is hoe je weerstand opbouwt tegen angst. Wat mij betreft is er een aantal concrete dingen die jij kunt doen als je merkt dat je angst je in sommige situaties in de greep heeft en leidt tot spanning, onzekerheid, bovenmatig verantwoordelijkheidsgevoel, prestatiedrang, vlucht- of vechtreacties, of stress. In dit blog neem ik je mee naar het allerbelangrijkste dat je kunt doen om je weerstand tegen dit angstvirus te vergroten.

Fysiek en mentaal sterk
We weten allemaal dat het belangrijk is om je fysieke gezondheid te vergroten, zodat je weerstand kunt opbouwen tegen verkoudheden, griep en virussen. In deze coronatijd is daar gelukkig ook veel aandacht voor. Genoeg buitenlucht, gezond eten, bewegen en voldoende rust vergroten je fysieke weerstand. Maar hoe zit dat met je mentale weerstand. Hoe vergroot jij je mentale weerstand? Je weerstand tegen angst? 

Wie ben jij echt?
Allereerst nodig ik je uit om eens na te denken over de vraag: Wie ben jij? Als ik je die vraag stel, welk antwoord geef je dan? Misschien zoiets als: Ik ben Ingrid, ik ben 54 jaar en vriendin van….,  moeder van ….  en ik werk voor diverse opdrachtgevers als freelance NLP trainer en coach. Ik geef NLP practitioner en master trainingen en daarnaast coach ik ondernemers en vrouwen met NLP en mBIT technieken. Ik woon in een heerlijk huis vlak bij de natuur en ik geniet van uitstapjes op mijn motor en het ontdekken van nieuwe plekken en verre landen.

Of misschien antwoord je zoiets als: Ik ben Ingrid, ik ben een vrouw die houdt van het leven en ik wil bijdragen aan de kwaliteit van leven van mezelf en anderen in alles wat ik doe. ik ben nieuwsgierig en ik hou van avontuur, van het ontdekken van nieuwe mogelijkheden en van het contact met mooie mensen. Ik ben iemand die dierbare herinneringen wil verzamelen en die zo veel mogelijk geniet van elke dag. 

Hoe beschrijf jij jezelf?
Merk je het verschil? Als jij jezelf beschrijft, als jij nadenkt over je identiteit, noem je dan dingen op die je kunt kwijtraken, zoals je huis, je auto of je motor, je partner, je baan? En omschrijf je de dingen die je doet, zoals je werk, je hobby’s en je bezigheden? Of beschrijf je jezelf door je waarden, je interesses en verlangens, je doelen en je talenten op te noemen?

Het meest krachtige medicijn tegen het angstvirus
Van de stoïcijnen, een filosofische stroming die al ruim 2500 jaar geleden ontstond, kunnen we nu nog steeds leren dat we ons veel vrijer kunnen voelen als we onze identiteit omschrijven als iets dat we niet kunnen kwijtraken. Want dan hoef je ook niet bang te zijn om het kwijt te raken. Zo simpel kan het zijn. En in ons huidige leven is het kennelijk toch niet zo makkelijk. Want hoe vaak houden we ons krampachtig vast aan zaken die we kunnen kwijtraken, oftewel de angst regeert. Want stel je voor dat ik mijn bedrijf of mijn baan, de erkenning van mijn leidinggevende, de steun van mijn partner, mijn plek in de vriendenclub, het aantal likes op de social media, mijn uiterlijk of mijn bezittingen kwijtraak. Of stel je voor dat ik mijn gedachten en overtuigingen ‘kwijtraak’, omdat dat wat ik denk dat waar is eigenlijk alleen maar mijn idee van de waarheid is? Wie ben ik dan nog?

Dus als je heel eerlijk kijkt, in hoeverre identificeer jij je met zaken, activiteiten, mensen, overtuigingen en werkzaamheden die je kunt kwijtraken? Natuurlijk is dat een bron voor angst. 

Het eerste, meest krachtige medicijn tegen de angstepidemie,
is het ontdekken wie jij bent op een manier die je nooit,
maar dan ook nooit zult kwijtraken.
Wat een vrijheid geeft dat!

Bijna krampachtig hield ik daaraan vast
Ik heb dit zelf meegemaakt toen ik een aantal jaren geleden mijn eigen bedrijf, mijn trainingsbureau, kwijtraakte. Jarenlang had ik al mijn tijd, energie, focus en talent ingezet om als ondernemer, eigenaar van mijn eigen bedrijf een bestaan en inkomen op te bouwen. Bijna krampachtig hield ik daaraan vast en bleef ik knokken en ploeteren om het bestaan ervan te redden. Daarna heb ik ook nog veel energie gestoken in het opstarten van een nieuw trainingsbureau. Maar het stroomde niet. Het werkte niet. Achteraf gezien kwam ik in een soort ‘identiteitscrisis’ terecht, want wie was ik als ik geen ondernemer meer was? Wat moest ik dan gaan doen?

Vanaf dat moment ging het weer stromen
Totdat ik besloot dat ik mijn missie, mijn talent en mijn vaardigheden ook in een heel andere vorm kon inzetten. Als freelancer of in loondienst, wat maakt het uit? Het heeft geen invloed op wie ik ben en hoe waardevol ik ben. Vanaf dat moment ging het weer stromen, kreeg ik andere ideeën en zag ik nieuwe mogelijkheden en was ik vrij van de vorm die ik mezelf onbewust had opgelegd. 

Begin bij de bron
Om de mentale weerstand tegen het angstvirus te vergroten, zou ik er dan ook voor willen pleiten om bij de bron te beginnen. Bij de vraag: Wie ben ik? Wie ben ik echt? Om daarna wellicht de vraag te stellen: Wie wil ik zijn? 

Eenmaal bevrijd van dit angstvirus kunnen echte talenten en passies weer gaan stromen.
Daar ben ik van overtuigd.

Kan ik je op weg helpen?
Als NLP en mBIT coach kan ik je uiteraard een flinke stap op weg helpen in dit proces, ik heb het immers zelf aardig goed doorleefd. Wil je meer weten of aan de slag? Je weet me te vinden en bent meer dan welkom.
https://ingrid-smit.nl/coach/

2 thoughts on “De beste bescherming tegen de angstepidemie”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: