Alles is mooier als je lacht

Het is winter in Gambia. ’s Morgens begint het koel, met een temperatuur van rond de 20 graden. Mensen op straat hebben dikke jassen aan, sommigen lopen zelfs met een wollen muts op. In de loop van de dag wordt de zon echt warm en loopt de temperatuur op tot boven de 30 graden. Wij zetten onze zonnebrillen op en een petje of sjaal om ons hoofd te beschermen en factor 30. Want voor je het weet is ons winterwit veranderd in knalrood en dat willen we niet.

Is this your first time in Gambia?
Het is een vraag die we bijna elke dag krijgen: “Is this your first time in Gambia?” We vertellen dan dat het onze tweede keer is, en voor onze dochter de eerste. Natuurlijk vinden ze dat mooi en ze vragen hoe lang we blijven en of we terugkomen volgend jaar. Wie zal het zeggen. Eerst en vooral genieten we van deze reis met onze jongste dochter. Ze heeft twee opleidingen afgerond en is een paar jaar niet op vakantie geweest. We gunnen haar een week in de zon en plannen het zo dat haar verjaardag in deze vakantie valt.

Hey, happy couple
We herinneren ons weer de eindeloze gesprekjes op straat van de vorige keer. Toen probeerden we die zoveel mogelijk te vermijden, omdat ze ons een ongemakkelijk gevoel gaven en we liever op onszelf waren. Hoe vaak we wel niet zijn aangesproken met ‘happy couple’? Het is bijna een standaard openingszin. Om gevolgd te worden door een spervuur aan vragen. “Where are you from? Where do you stay? Do you need a taxi/good restaurant/presents for your friend?” Opvallend veel mensen zeggen dat ze in Nederland zijn geweest of een er familielid hebben. Grappig is ook dat veel mensen een paar standaardzinnen in het Nederlands paraat hebben. “Hoe gaat het vandaag? Lekker geslapen?”

Zie het als spel
De hostess van de reisorganisatie woont zelf in Gambia en is getrouwd met een Gambiaanse man. Zij zegt dat we dit soort gesprekjes vooral als een spel moeten zien. Gambianen zijn nieuwsgierig en willen graag contact. Als je met je blik op oneindig doorloopt en niets terugzegt als je wordt aangesproken, is het een sport voor de volgende om wel contact met je te krijgen. “Neem wel alles met een flinke bonk zout. Waarheid is hier soms een mooi verhaal, bedoeld om een connectie te krijgen” vertelt onze hostess.

Het maakt dat we door een andere bril naar Gambia kijken dan 6 jaar geleden. Het is ook mooi om te zien hoe onze dochter heel natuurlijk en gemakkelijk contact maakt. Haar spontaniteit werkt aanstekelijk.

En prachtige Gambiaanse vrouw
We plannen excursies waardoor we ontzettend veel van het land zien. Af en toe mogen we ook een dagje chillen van onszelf. Op een van die dagen zit ik onder een parasol aan de rand van het zwembad. Met een schetsblok, waarin ik teken wat ik zie en het daarna met een soort vetkrijt inkleur. Pure ontspanning! Uit mijn ooghoeken zie ik een prachtige Gambiaanse vrouw aankomen in een kleurrijk gewaad. Ze komt naar me toe en vraagt: “Are you an artist?” Ik moet erom lachen en vertel dat ik het voor mijn plezier doe, om te relaxen. Ze vraagt of ik nog meer tekeningen heb gemaakt en of ze die mag zien.

Marketing pur sang
We hebben een gesprekje. Ze blijkt te masseren en pedicure te doen in een shop in het hotel. Natuurlijk maken we een afspraak. “Your feet will look like the feet of a newborn baby!” Dit is marketing pur sang: je potentiële klant opzoeken, contact maken en hem of haar een goed gevoel geven. Daar zijn ze hier een meester in.

De week van de ongelezen boeken
Normaal gesproken lees ik heel graag tijdens mijn vakanties. Deze week is er zoveel te zien en te doen dat ik er geen enkele behoefte aan heb. Ik wil niet verdwijnen in de wereld van een boek als er zo’n prachtige kleurrijke wereld zich voor mijn neus ontvouwt. Dan wil ik kijken, ruiken, proeven, grapjes maken en lachen. Al mijn boeken gaan dus ongelezen mee terug naar huis. En mijn voeten? Die zijn babyzacht, met vuurrood gelakte teennagels, dat dan weer wel. Het ‘chose your color’ was te aanlokkelijk om af te slaan.

Retreat op mijn Zeeuwse erf
In Nederland is de winter vooral grijs. Toch kun je ook deze periode enorm genieten van buiten zijn in de natuur. Bovendien is het aan het begin van een nieuw jaar een goede periode om stappen te zetten in je persoonlijke ontwikkeling. Nieuw in mijn aanbod is de mogelijkheid om een verblijf in mijn vakantiehuis te combineren met meerdere coachsessies. Je boekt het vakantiehuis en daarbij een aantal sessies bij mij, verspreid over meerdere dagen. Ik maak graag een offerte op maat voor je.

8 thoughts on “Alles is mooier als je lacht”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: