Aangewakkerd reisverlangen door Thaise elfjes

Vlak voordat ik samen met mijn lief een lange reis ging maken naar Azië om onze dromen te onderzoeken, begon ik met schrijven op Blogzinnig. Ik had mijzelf eerder twee heerlijke schrijfworkshops van Marije cadeau gedaan. Super spannend vond ik het om mijn blogs te delen, maar Marije gaf mij schrijfvertrouwen waardoor de woordstroom vanbinnen sindsdien nog steeds het licht blijft zien. 

Elfjes
“Katrín, vergeet niet op te schrijven wat  je beleeft op reis, zo fijn voor later… al zijn het elfjes (gedichtjes van 11 woorden) voor elke plaats waar jullie terechtkomen of langsgaan. Echt, je denkt dat je het nooit vergeet, maar geloof me: doe het.” Zo spoorde Marije mij aan. Vergeten? Ik? Echt niet… en toch.

Ik liet de verhalen van de jongeren vrij
Ik schreef in Thailand niet over het reizen zelf, hoewel ik schreef vanaf prachtige plekken in de sidderende Thaise hitte, met soms een afkoelende duik in een turquoise zee. Nee, ik schreef de verhalen van de jongeren die in mij leven sinds mijn tijd als jeugdhulpverlener op vele scholen. Mooie, ontroerende en rauwe verhalen. Ik liet ze vrij. 

Ongevraagde cadeautjes van het leven
Eén van de tips van Marije is om je blog hardop voor te lezen en dat deed ik aan mijzelf, maar vooral aan Roy, mijn lief. Er zijn heel wat tranen gelaten om de struggles van de jongeren met hun ongevraagde cadeautjes van het leven. Zo jong en al zo veel bagage.

Jongeren een stem geven
Het was kennelijk tijd om te verwerken en afscheid te nemen van het werk door verhalen te delen van dappere jongeren, ouders, docenten en hulpverleners. Het was vooral ook tijd om jongeren een stem te geven, in mijn ogen wordt er namelijk zoveel geoordeeld zonder het weten. Compassie en oog hebben voor het verhaal achter de ander, de glimlach of het gedrag is mijn drive.

‘Als je wilt oordelen over mijn leven, mijn keuzes, ga dan eerst in mijn schoenen staan…’ vind ik een mooie om in gedachten te houden op momenten dat je oordelen opborrelen. 

Kinderen een miljoenkeer geknuffeld
Maar ik dwaal af van de stranden, van het reizen en van de avonturen die wij in Thailand beleefden met elkaar. We waren vertrokken, banen opgezegd, huis voor lang verhuurd, tranen weggepinkt, kinderen een miljoen keer geknuffeld, vastgehouden en losgelaten en weer vastgehouden. ‘Nog één keer samen eten… en nog een keer…’ tot ze er wellicht gek van werden. 

Verbindende elastiekjes
Door elastiekjes voor altijd verbonden; waar we ook gaan of staan. Het gaf mijn kinderen vertrouwen toen ze klein waren en als pleistertjes aan mij vastgeplakt zaten en nu gaf het mij vertrouwen om te gaan, zo ver van hen. 

Ruim een jaar later en mijn Thaise Elfjes
Ik ben Marije dankbaar, ook voor haar tip, want nu ruim een jaar later lees ik mijn reis in elfjes door Thailand. Ik voel het reisverlangen in mijn buik en hart. Hoe mooi: dat wat ik in Nederland beleefde, deelde ik vanuit Thailand en dat wat ik in Thailand beleefde, deel ik vanuit Zandvoort. 

Schiphol
Kinderen, familie
Woorden, kussen, tranen
Afscheid nemen voor maanden
Spannend

Lucht
Maakt vrij
Laat tranen los
Kan ik het wel
Avonturen

Bangkok
Eerste stappen
Het is begonnen
voel het leven stromen
Dromen

Au-Nang
Massage, massage
Zee, zon, zand
Er zijn, tijd hebben
Ontspannen

Varen
blauwe lucht
op turquoise zee
kinderen aan elastiekjes zijn
mee

Koh-Jum 
Stil eiland
Handje vol mensen
Apen spelen stelend rond
Natuur

Koh-Lanta
Gezellig druk
Zee, zon, strand
Kleurrijke zonsondergang aan zee
Balans

Trang 
Vol vogelgezang
Uit houten kooitjes
Hangend aan zoveel marktkramen
Vogelsopranen

Surat-Thani
Grote stad
Bloedheet, benauwd, zweet
Scooters en auto’s vullen
straten

Koh-Samui
Ik durf
Ik vraag het:
Wil je mij trouwen?
Ja

Koh-Paghnan
Prachtig mooi
Voel geen chemie
Wat is er mis?
Energie

Huahin
Scooter op
En scooter af
Oudere mannen lonken meisjes
Schaamteloos

Pattaya
Mannen mannen
Schaars geklede vrouwen
Mannen, mannen, man ohh
man

Chanteburry
Voorbij gereisd
Daar niet uitgestapt
of blijven hangen, stil
verlangen

Trat
Bij Cambodja
Leeg en verlaten
Even helemaal niets te
doen

Plotsklaps
Onverwachts bracht
de persconferentie ons
terug van Trat naar
Nederland

Koh-Chang
Wel gepland
Niet kunnen zien
We gaan komen in
dromen

Reizen
Zo snel
als we kunnen
naar het vliegveld moeten
vluchten

Bangkok
Voelbare stilte
Op de luchthaven 
In plastic verpakte mensen
Besmettingsangst

Vlucht
Eindelijk verlaten
Vliegtuig in lucht 
Virus mee aan boord 
Benauwd

Schiphol
Onzekerheid, sirenes
omsingelen het vliegtuig
Jongen met ambulance vertrekt
Opgesloten

Vliegtuig
Spanning stijgt
Iedereen is onzeker
Mogen we eruit of…
terug?

Logeren
Niet thuis
Maar wel dichtbij
onze kinderen en dierbaren
Liefde

Zandvoort
Eigen plekje
Duin en zee
Hier wordt geboren mijn
boek

Bali
We komen!
Nu in dromen,
Straks met de kinderen
Avonturen

Avonturen
Is leven
Op de stroom
Van het leven zelf
Vrijheid

Wil je meer verhalen lezen?
Bestel dan mijn boek op www.dejufdiegeenjufis.nl. Je kunt het boek ook cadeau geven en een opdracht toevoegen voor de ontvanger, kijk naar de bestelmogelijkheden op de website.  

0 thoughts on “Aangewakkerd reisverlangen door Thaise elfjes”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: