10 Tips voor ouders van basisschoolleerlingen

Zijn jouw kinderen thuis tijdens deze crisis en vraag je je af hoe je ze het beste met hun schoolwerk kunt helpen? Als je geen juf bent, maar papa of mama, is dat best een uitdaging. Het kan heftig zijn om zo op elkaars lip te zitten en dan ook nog wat te moeten met elkaar! Hoe houd je het behapbaar? Vanuit mijn expertise als basisschooljuf wil ik je graag hiermee helpen. Daarom heb ik 10 handig tips voor je. 

Tip 1: Deel de tijd in, maar maak het niet te lang
Ik zie al van die dagindelinglijstjes verschijnen op social media. Structuur is handig, dan weet iedereen waar hij aan toe is. Maak (als dat kan in samenspraak met je kinderen) een schooltijdindeling.

  • Anderhalf uur schoolwerk, dan een korte pauze
  • Weer anderhalf uur
  • Dan een lunchpauze
  • En daarna nogmaals anderhalf uur

Net als op school. Anderhalf uur achter elkaar aan opdrachten werken vraagt van je kind een lange concentratieboog, dus spreek af dat je kind om de 20 à 30 minuten wisselt van activiteit. Dit is afhankelijk van de leeftijd en de beweeglijkheid; bij jonge kinderen korter dan bij oudere kinderen. 

Tip 2: Schoolbel
Laat je kind zelf elke dag een ‘schoolbel’ verzinnen: een wekkergeluid uitzoeken op je telefoon, een kookwekker zetten of een timer op de computer. Als je googled op online-timer kom je hele leuke dingen tegen: vuurwerk dat afgaat als de tijd om is, een olifant die tettert enzovoort. Als je kind het zelf kan kiezen, gaat hij er vaak mee akkoord om te werken totdat de schoolbel afgaat. Kies er wel maar ééntje per dag, anders blijf je bezig met veranderen!

Tip 3: Eigenaarschap
Je wilt je kind ook eigenaarschap aanleren over zijn leerproces. Waar begint je kind mee als hij een aantal taken heeft? Thuis leren is anders dan op school, waar de juf of meester meestal zegt wat je moet doen. Thuis is er ook een heleboel afleiding en leuks. Het is best lastig om alléén maar je schoolwerk te moeten doen, terwijl je thuis juist gewend bent aan vrije tijd en vrije keus. Laat hem of haar daarom beginnen met een zelfgekozen ‘leuke’ opdracht. Bijvoorbeeld een tekening of lego bouwen. Maximaal 10 of 20 minuutjes. Dan iets wat hij of zij de vervelendste of lastigste opdracht vindt. En zo wissel je een beetje af. Maak ook tijd voor gymmen, tenten bouwen, leren jongleren, muziek maken, liedjes leren of dansen. Dan lukt het leren met je hoofd ook beter.

Tip 4: Geef ruimte
Je bent als ouder misschien geneigd om je er steeds mee te bemoeien. Want je wilt toch dat je kind het goed doet. Laat hem of haar zijn eigen foutjes maken. En geef hem de ruimte om je om hulp te vragen. Als je kind dat niet automatisch doet, maar een beetje blijft worstelen, zeg hem dan dat hij om hulp mag vragen. Maar help niet uit jezelf, houd jezelf in. Na afloop kun je kort evalueren hoe het ging, of nakijken. Benoem dan niet alle fouten, maar pik er ééntje uit die je wilt behandelen. Vraag bijvoorbeeld: ‘hoe heb je dit opgelost?’ Ik doe het zó en dan heb ik die en die uitkomst. En praat er dan over. 

Tip 5: Niet storen
Spreek af dat je kind ook ‘ssst’ tegen je mag zeggen als hij of zij eenmaal lekker bezig is en in de flow zit en jij per ongeluk toch stoort.

Tip 6: Lekkers
Zet tijdens het werk af en toe een extraatje neer, een klein bakje fruit of een glas drinken. Maar wel stil.

Tip 7: Afdwalen
Sommige kinderen zijn dromerig. Als je ziet dat je kind afdwaalt of wegdroomt, laat dat even een paar minuutjes toe. Zijn hersenen nemen dan even een andere route die interessanter is. Haal hem of haar dan zachtjes weer bij de les. Je kan iemand wel dwingen zich te concentreren, maar dat is niet zo bevorderlijk voor de sfeer. Liever nodig je een kind ertoe uit door een vraag te stellen over de stof. Als hij of zij veel weerstand vertoont, is er misschien iets anders aan de hand. Mail of bel me gerust als je raad wilt.

Tip 8: Beperking in tijd
Soms helpt een timer of kookwekker om het werk geconcentreerd sneller af te krijgen. Bijvoorbeeld als een kind een kwartier over drie sommen doet. Als je de timer zet en zegt: ‘kijken of jij alle sommen in tien minuten af hebt en morgen je tijd kan verbeteren.’ Maar geen straf als het niet lukt!

Tip 9: Fouten maken
Wees lief voor je kind als het niet lukt; fouten maken hoort bij leren, anders ben je niet aan het leren! We zijn mensen. Mensen maken fouten en doen ook veel dingen goed. Blijf liever geduldig. 

Tip 10: Neem tijd voor elkaar
Het is een bijzondere tijd, waarin je veel tijd met je gezin kunt doorbrengen. Geniet ook met elkaar. Lees voor, maak een wandeling, bak koekjes of ga samen buiten sporten. Daar leren kinderen ook veel van en dit is dé tijd waarbij je de beste herinneringen kunt maken!

Hoe het thuisonderwijs managen?
Wil je meer tips of wil je graag even overleggen over hoe je het thuisonderwijs moet managen? Wat als je kind niet wil? Wat als er veel ruzie is? Stuur een mail naar info@bastcoaching.nl en vermeld daarin de leeftijd van je kind en je vraag, of bel of app me. Kijk op mijn website www.bastcoaching.nl voor meer informatie.

In mijn bedrijf coach ik jongeren, studenten en volwassenen, maar ouders van jongere kinderen zijn ook van harte welkom. Zeker in deze crisistijd. En het kost niks. 

2 thoughts on “10 Tips voor ouders van basisschoolleerlingen”
  1. Het is inderdaad goed om kinderen de ruimte en rust te geven die ze nodig hebben om hun taken af te maken. Ook maak ik regelmatig een weekschema, zodat we weten wat we aan het einde van de week af moeten hebben. Dit geeft extra motivatie en structuur die we nodig hebben.

  2. Bedankt voor het delen van deze tips voor basisschoolleerlingen. Kinderen de ruimte geven om te leren en fouten maken is belangrijk. Ook het leren oplossen van eigen problemen leren ze hierdoor. Buitenschoolse activiteiten zoals een zomerkamp met andere kinderen draagt hier ook aan bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: