10 Tips om te voorkomen dat je leegloopt

Je zult het ongetwijfeld herkennen: je voelt je opgewekt en vol energie en ineens komt er iemand binnen met een voor jou ‘negatieve’ energie die overweldigend op je afkomt. Je voelt de zwaarte als het ware je lijf ingaan. Weg is je opgewekte gevoel en de vermoeidheid slaat toe. Je loopt leeg.

Hoe zit dat nu met energie?
Je bestaat niet alleen uit een fysiek lichaam; je hebt een energieveld om je heen. Wie twee magneten tegen elkaar duwt, merkt dat het moeilijk gaat. Ze stoten elkaar af. Je kunt dit niet zien, maar wel voelen in je handen. Alles wat leeft, heeft zo’n energieveld (elektromagnetisch veld) om zich heen. We noemen dit ook wel aura. Veel mensen kunnen de aura voelen wanneer ze met hun hand naar het lichaam bewegen. Je voelt dan dat de lucht onder je hand wat dikker wordt. Dit lijkt een beetje op de twee magneten waar je de weerstand tussen voelt. In dit energieveld zit informatie over hoe je jezelf voelt en over prikkels en ervaringen die je hebt opgedaan.

Communicatie vanuit de aura
Wij communiceren niet alleen met onze stem, maar ook met ons lichaam. Verbaal en non-verbaal, met stem en met lichaamsgebaren. Dat we ook communiceren via onze aura is onbekend gebied voor veel mensen. Vooral wanneer je gevoelig bent voor energie pik je heel veel op van de aura van de ander, met alle gevolgen van dien. Wat je bij jezelf moeilijk kan verdragen, is ook moeilijk om bij anderen te zien. Onbewust komen we meteen in actie wanneer iemand zich niet fijn voelt. Het helperssyndroom wordt aangezet. Dit is een soort reflex vanuit jouw empathische vermogen.

De ander vertrekt opgeladen en jij voelt je leeg
Hoe meer lading je met je meedraagt – zoals verdriet, pijn, angst – hoe zwaarder de energie kan aanvoelen. Je herkent gevoelens en emoties in elkaar. Je natuurlijke reactie is om te zorgen dat het goed gaat met de ander. Je zit goed in je energie, dus geef je er makkelijk wat van weg. De ander vertrekt opgeladen en jij voelt je leeg.

Zo vangen we de verschillende stemmingen op
Het verstrengeld raken in andermans energieën komt vaak voort uit aangeleerde oordelen over hoe je hoort te zijn. Wanneer je aan jezelf denkt, word je al snel egoïstisch genoemd. We leren van jongs af aan om ons aan te passen. Dit aanpassen doen we door onze voelsprieten als antennes aan te zetten. Zo vangen we de verschillende stemmingen op en gaan ernaar handelen. 

Als gevoelig persoon voel je het verdriet van anderen haarscherp aan.  Je wilt er voor de ander zijn, zelfs als dit ten koste gaat van jezelf. Dit heeft tot gevolg dat je energie weglekt. De ander vertrekt opgeladen en jij blijft vermoeid en onverklaarbaar verdrietig achter. 

Wat kun je eraan doen?

 1. Maak onderscheid tussen welke energie van jou is en welke van de ander. 
 2. Zorg dat je goed geaard bent en je lijf voelt.
 3. Wees je bewust van je ademhaling, adem door.
 4.  Visualiseer dat je een bron van licht in je hebt die onaantastbaar is.
 5. Leg jezelf niet de taak op om te zorgen voor de ander.
 6. Laat je niet meezuigen in negatieve uitingen, maar probeer dit bewust om te buigen. Blijf in je eigen energie.
 7. Toon medeleven, maar ga niet mee in het medelijden.
 8. Respecteer de vrije wil van anderen, je hoeft het niet te veranderen.
 9. Wees zelf de verandering die je voor de wereld wenst.
 10. Zorg dat er momenten zijn waarop je je batterij kunt opladen.

Sensitiviteit is een kracht
Het is goed om je er bewust van te zijn dat mensen niet expres hun negatieve energie bij jou leggen. We zoeken vaak verbinding met de ander. In deze verbinding geven we onbewust onze energie door. Hoe meer je er bewust van bent dat dit kan gebeuren, hoe makkelijker het is om bij jezelf te blijven en niet te verstrengelen met de ander. Gebruik je sensitiviteit als kracht en zet het bewust in op momenten dat het je dient.

Een weg van uitdagingen en transformatie
Persoonlijk heb ik ervaren wat het met je doet om je sensitiviteit in te kunnen zetten als kracht. Ik wens dit iedereen toe. Dagelijks begeleid ik mensen naar een betere versie van zichzelf. Ieder van ons is voortdurend bezig om zichzelf te ontwikkelen tot de persoon die je wilt zijn. De weg daarnaartoe is een weg van uitdagingen en transformatie. De werkelijke kracht zit in onszelf. Wanneer we dicht bij onze kern komen en blijven, dan beseffen we dat we altijd kunnen kiezen.

Wat kan ik voor je doen?
Mocht het bovenstaande vragen in je oproepen, dan nodig ik je uit om contact met me op te nemen. Ik kijk graag met je mee wanneer je energie verliest op wat voor manier dan ook. Vraag een gratis inzichtgesprek aan van 15 minuten contact@anna-smit.nl.

2 thoughts on “10 Tips om te voorkomen dat je leegloopt”
 1. Heel helder Anna, en vooral de vijfde geeft zo veel ruimte, althans bij mij. Ik hoef het niet voor de ander te fixen. Dat heb ik ook door schade en schande een beetje geleerd. Gelukkig. Want wat is dit herkenbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: