Grensoverschrijdend gedrag of verkrachting is nooit jouw schuld

Met verbijstering heb ik zitten kijken naar een aantal programma’s waar is ingegaan op het grensoverschrijdend gedrag en mogelijk verkrachting bij de Voice of Holland. En vooral dat er een gentleman-agreement blijkt te zijn. Mijn hart huilt en de oude steen in mijn buik is terug. Voor jullie, meiden en vrouwen, ongeacht je leeftijd is dit een diep snijdend trauma.

Hoe jonger je leeftijd hoe ingrijpender, omdat daarmee ook de gezonde ontwikkeling van intimiteit, seksualiteit, vertrouwen in en de verhouding tot mannen ernstig verstoord wordt. Jullie hebben levenslang. Ik heb aan den lijve en van zeer dichtbij meegemaakt wat dit met een meisje of vrouw doet wanneer dit je overkomt.

Het is niet jou schuld, nooit
Bewust kies ik het woord overkomt. Omdat meisjes en vrouwen bijna altijd de schuld bij zichzelf leggen en zich daarna absoluut niets meer waard vinden. Er niet over durven praten, geen aangifte doen omdat je dan de ander beschuldigt. Het is niet jou schuld, nooit. Het begint met spel, een grapje en zij die zich hiermee bezighouden hebben een neus voor potentiële slachtoffers, er doet zich een gelegenheid voor en bam. In de meeste gevallen is het iemand dichtbij  je, die je al kent, die je vertrouwt. Juist dat is zo extreem pijnlijk.

Stoer of slet
Meteen schiet door mijn hoofd dat jongens stoer zijn wanneer ze meerdere vriendinnen hebben gehad, maar meiden worden een slet of hoer genoemd. Dat is mijn hele leven niet veranderd, dit is van alle tijden. Altijd gaat dit gedrag over macht en positie, of dit nu leeftijd, rang en stand is of milieu, dit geldt overigens ook voor kleur. Hoe dienaren van het geloof stelselmatig zijn overgeplaatst naar de derde wereld na seksueel misbruik in de westerse wereld, en konden daar doorgaan met dit gedrag. En zo zijn er meer voorbeelden, op het werk, in de sport, overal.

Hoe mannen voorleven en voorgeleefd zijn
Het begint bij vaders en moeders, die overigens ook ooit kinderen waren met vaders en moeders. En daarmee zijn we bij het systeem van herkomst. De manier waarop mannen met ons omgaan kan in het familiegeweten opgeslagen zijn en onzichtbaar worden doorgegeven. Hoe intimiteit – wat voorafgaat aan seksualiteit – bespreekbaar is en hoe er gesproken wordt over vrouwen.

Het heeft ook te maken met hoe vaders hun zonen benaderen en behandelen; met respect of worden zij gekleineerd? Hoe vaders laten zien, hoe zij voorleven, hoe je man wordt met welke waarden en normen. Dat kunnen zonen immers alleen leren van andere mannen, meestal is dat hun vader. En het heeft te maken met hoe jij bent opgevoed; met eigenwaarde, recht op een eigen mening, verlangen en plek. Naast een man of ten dienste van (je) man(nen); bescheiden, niet je hoofd boven het maaiveld uitsteken.

Verbinding in gelijkwaardigheid
Het is belangrijk dat mannen zich bewust zijn van hun eigen kwetsbaarheid als kracht, hoe ze daarmee omgaan. En hoe ze omgaan met de kwetsbaarheid van andere mannen én die van vrouwen. Hoe mannen zich verbinden met hun partner en kind(eren). Of hij in staat is om fouten toe te geven en daarover open te spreken. Waardoor er ruimte is voor anderen dit voorbeeld te volgen, in een veilige omgeving, gecreëerd door hem en jullie als ouders voor je kinderen. Dan leer je voorbij schaamte en angst te vertellen wat zich van binnen afspeelt of op je hart ligt. En kunnen normale vragen over steun, vriendschap, intimiteit, seksualiteit en liefde worden gesteld en besproken.

Het is de worsteling waar ieder mens mee te maken krijgt in het leven. Laten we elkaar ontmoeten, contact maken en verbinden in gelijkwaardigheid; psychologische vrijheid zeg maar. Dit zal ook doorwerken in de werkomgeving en (sport)verenigingen.

Bewust worden
Heb jij wel eens kritisch gekeken naar jezelf, en naar de man(nen) dichtbij je? Thuis, op het werk, in de (sport)verenigingen? Niet om te beschuldigen, maar om bewust te worden van eventuele blinde vlekken. Niets menselijks is ons immers vreemd. Jouw eigen opvoeding, en die van je partner, is het voorbeeld dat je zelf meegeeft. Daar wordt je kind aan blootgesteld. Gelukkig kun je als volwassene van een afstandje kijken, beschouwen, bijleren en schaven. Dat is naar mijn mening emotionele ontwikkeling.

Ben je zelf in aanraking geweest met grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik dan wel verkrachting? Deel het, praat erover met iemand die je vertrouwt en voel je welkom bij mij. Luisteren zonder oordeel is in dit geval het meest belangrijk.

11 thoughts on “Grensoverschrijdend gedrag of verkrachting is nooit jouw schuld”
 1. Ik heb deze week mijn eigen verhaal op fb gezet. ik was 10 jaar oud en nu 56.. ik ben nu gelukkig en de weg om daar te komen was lang. heel lang wilde ik niet aangeraakt worden,. een eetstoornis gehad. Het is iets wat heel je leven bij je blijft. Dank voor jouw blog.

  carol ann

 2. Mooi geschreven Christa. En zo belangrijk dat er over gesproken wordt.

  Trauma’s worden doorgegeven van generatie op generatie het erkennen en doorvoelen is belangrijk. Dan kan het losgelaten worden.
  Alles begint met bewustwording. Terug naar normaal is een veel gebruikte term geworden. Het is wel handig om te weten en te voelen wat normaal betekent.

  Fijn dat jij er bent Christa.

 3. Dank je wel voor je mooie blog Christa. Het is inderdaad een systemisch probleem dat veel verder gaat dan alleen de daders en waar heel veel vrouwen (en natuurlijk ook mannen) slachtoffer van zijn.

 4. Eén woord springt er voor mij uit: worsteling…

  In de zin van: “Hoe werkt dat, die ‘spelregels’, tussen jongens/mannen & meisjes/vrouwen? Wie bepaalt wat? Waarom? Wanneer? Hoezo dan? Intimiteit & seksualiteit: wat is het verschil? Wanneer wel knuffelen (en hoe dan), wanneer niet en waarom dan? Elkaar groeten: hoe en indien zoenen of kussen op de mond of wang en hoeveel keer dan?”

  En meer van dat soort onduidelijkheden. Pfff… wat een gedoe ! ! ! Dus ja, voor mij soms één grote worsteling… En dat zie ik bij (heel) veel meer jongens/mannen & meisjes/vrouwen.

  Wat mij persoonlijk betreft daardoor ook niet zo heel verwonderlijk, dat ook ik vele malen dik vet over mijn eigen grenzen heen ging. En daarnaast ook ook alleen al meerdere relaties heb gehad waarbij grensoverschrijdend gedrag een (grote) rol speelde.

  Grensoverschrijdend gedrag in de breedste zin van het woord. Wat mij betreft valt daaronder o.a. ook: (huiselijk) geweld, (drug- / alcohol) verslavingen en bijbehorende gevolgen…

  1. Dank je Sonja, voor je openhartig antwoord.
   Inderdaad een worsteling, die we niet met regeltjes kunnen dichttimmeren.
   Communicatie en dan spreken èn luisteren. Nee is nee.
   Klopt ook in relaties, huwelijk vindt grensoverschrijdend gedrag plaats.
   Helaas.
   Intimiteit staat voor mij voor veilig, vertrouwd, samen, respect, en eerlijk.
   Seksualiteit komt daarna, wat mij betreft kan t één niet zonder het ander.

 5. Mooi en helder geschreven Christa!
  Die alinea over verbinding en gelijkwaardigheidis waar m.i. veel te weinig (of helemaal niet) over gesproken wordt, niet in gezinnen en niet in die meningen-praatprogramma’s. Schrijf hier meer over, heel belangrijk onderwerp!!

  1. Dank je Agnes, ik schrijf je onderwerpen op mijn bloglijstje. Het is waar wat je zegt, vrouwen weerbaar maken dat is waar het tot nu toe over ging. Het wordt tijd dat we gaan praten over wat mannen moeten gaan doen, het ligt bij hen. Het is makkelijker niet de hand in eigen boezem te steken zo is gebleken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: