Zo maak je het jaar 2021 tot een nieuw begin

Over 2020 is veel gezegd en geschreven, dit was dan ook een veelbewogen jaar. Vroeger leek het erop dat je wist waar je aan toe was, maar deze zekerheid is weggevallen. Op aarde heerst veel chaos. We kunnen niet blijven reageren vanuit een oude reflex. Chaos is namelijk nodig om tot diepgaande verandering te komen. Het jaar 2021 ingaan betekent écht een nieuw begin.

Het is goed om terug te blikken. Wat hebben we over onszelf en over anderen geleerd? Wat nemen we mee aan nieuwe inzichten en ervaringen in 2021? Stel jezelf maar eens de volgende vragen:

 • Wat heeft 2020 jou persoonlijk geleerd?
 • Is er iets veranderd in je relaties?
 • Wanneer voelde jij je eenzaam?
 • Wanneer heb je een diepe verbinding met jezelf ervaren?
 • Wat heb je gedaan wat je vaker zou willen doen?
 • Waar wil je graag meer over uitwisselen?
 • Wat heb je het meest gemist?
 • Hoe belangrijk zijn tradities voor jou, en waarom?

Durf je patronen en verwachtingen te doorbreken?
Het nieuwe jaar vraagt je om onderscheid te maken in datgene wat voor jou belangrijk is en wat niet. Wat ben je gaan geloven en welke overtuigingen heb je die jou in 2021 niet meer dienen? Durf je patronen en verwachtingen te doorbreken? Het leven is een leerproces dat constant aan verandering onderhevig is. Door je stappen te zetten in de veranderde wereld kun je je eigen keuzes maken. Dit is de tijd om oude zaken achter je te laten die je misschien ooit hebben gediend, maar die je nu ontgroeid bent.

De verandering zit in jezelf
Van kinds af aan wordt ons verteld hoe we moeten leven. Dat je dit moet doen en dat moet doen. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Wij mensen zijn gewoontedieren en blijven vaak hangen in oud gedrag. We vinden dat we recht hebben op. Oude gewoontes en tradities zijn ingesleten. Je kunt er vast een paar opnoemen voor jezelf. Maar er is diepgaande verandering nodig. Luister eens wat vaker naar je innerlijke stem, je intuïtie. Laat dit je voornemen zijn. Ik zeg niet dat dit makkelijk is, voor verandering is moed nodig. 

Komen en gaan
In het heelal zien we sterren komen en gaan. Ook in onze geschiedenis zijn culturen gekomen en weer gegaan. Restanten zijn nog zichtbaar in verschillende vormen. Deze worden nu als heel bijzonder ervaren. Wanneer je gelooft dat energie nooit verloren gaat, kun je nog heel veel leren van de geschiedenis.

Durf je eigen standpunt in te nemen
Durf je te denken buiten het wetenschappelijk bewijs van zaken? Ga niet meteen af op diegene die het allemaal lijkt te weten. Populaire mensen die een enorm bereik hebben via sociaal media. Dit is een veilige ruimte waar mensen zichzelf kunnen profileren. Social media hebben zeker hun nut, maar veel is gebakken lucht. Door te geloven dat deze berichtgeving waarheid is, maak je jezelf klein. Durf je eigen standpunt in te nemen en volg daarin je innerlijke stem. Dan kom je thuis bij jezelf en kun je van daaruit keuzes maken.

De impact van tradities
Tradities worden vaak van generatie op generatie doorgegeven. We moeten vasthouden aan het protocol dat ooit is bedacht. Maar de tijd verandert, het bewustzijn  verandert waardoor je ook anders kunt kijken naar de tradities die we nog steeds volgen. Vraag jezelf eens af of de tradities echt belangrijk zijn en dat ze nog steeds moeten plaatsvinden op de manier van vorige generaties. De commercie vaart er wel bij. Veel is ingericht op de verschillende tradities en de daarbij horende verkoop. Dit lijkt een waarheid te zijn. Deze waarheid blijft bestaan als wij die blijven volgen.

Wat is vieren met elkaar
En wat is nu eigenlijk vieren met elkaar? Wat is de waarde van samenzijn? Hier zijn we ons in 2020 meer dan ooit bewust van geworden. We mogen dieper voelen wat vieren betekent voor jezelf in deze veranderende wereld. Het delen met elkaar in liefde en echte aandacht voor wat nodig is. Geen vluchtigheid meer.

Wat kun je doen?
Wat kun je doen om tot verandering te komen?

 • Ruim oude en belemmerende overtuigingen op.
 • Maak verbinding met je lijf en voel wat het je brengt.
 • Wanneer het leven pijn doet, onderzoek dan waar de pijn vandaan komt. Zonder dat we er ons bewust van zijn nemen we gewoontes en gedachtengoed over.
 • Waarin lijk je misschien wel meer op je moeder of vader dan je wilt
 • Wat is een rode draad in jouw familielijn?

Bevrijd jezelf
Alles begint met bewustzijn. Wanneer je weet waar dingen vandaan komen, heb je de sleutel tot verandering in handen. Wanneer je deze uitdaging aangaat en jezelf bevrijdt, hoef je het niet meer door te geven aan volgende generaties. Dit heeft onmiddellijk effect op je leven in alle facetten. Het zal zich verspreiden als een olievlek in je omgeving en op de aarde. Zo maak je het jaar 2021 tot een nieuw begin.

Wat kan ik voor je doen?
Ik help je graag wanneer bovenstaande vragen in je oproept. Door mijn eigen ervaring in het leven weet ik wat het je oplevert om oude belemmerende zaken op te ruimen. Ik werk niet volgens protocollen, maar stem af op jouw ziel zodat we kunnen werken aan de mooiste versie van jezelf. Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten. Een nieuw begin is altijd mogelijk.

6 thoughts on “Zo maak je het jaar 2021 tot een nieuw begin”
 1. Hoi Anna
  Genoten va je blog
  Ik wil hier zeker mee aan de slag
  En ik wil hierbij jouw hulp vragen
  C
  Liefs Corine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: