Wonen in het oudste stukje Rotterdam

In mijn vorige blog – Wonen in een historisch verhaal – kon je lezen over de geschiedenis van het bijzondere pand waar ik sinds een paar weken woon. En het leuke is dat ik ook nog eens in een hele bijzondere wijk woon: Delfshaven. Ja je leest het goed, dit was niet altijd gemeente Rotterdam, vroeger was het de haven van Delft.

Iedere dag wandel ik een ander straatje in en dwaal ik rond door de wijk. Soms verdwaal ik letterlijk, best avontuurlijk. En dan zie ik dat hier in Historisch Delfshaven ook de tijd heeft stilgestaan, net als in WEST507, het appartementencomplex waar ik woon. Het is een gezellige volkswijk met heel veel monumentale pandjes.

Het oudste stukje Rotterdam
De vroegere haven van Delft overleefde de oorlog waardoor dit één van de weinige plekken in de stad is waar je oude tijden kunt herleven. Het is het oudste stukje Rotterdam, het stamt nog uit 1389. Het is misschien vreemd dat het oude haventje eigenlijk de haven van Delft was, wat toch een kilometer of 10 naar het noorden lag. Maar aangezien Delft niet aan een grote rivier lag, en ze geen zin hadden om steeds belasting aan de Rotterdammers te betalen, legden ze hun eigen haventje aan de Maas aan. Daaromheen groeide het stadje Delfshaven, dat sinds 1886 juist weer deel uitmaakt van Rotterdam.

Deze pittoreske jachthaven is een van de weinige stukjes oude stad die het bombardement op Rotterdam in 1940 doorstaan hebben. Vroeger verdiende men in Delfshaven de kost met de haringvisserij en het distilleren van jenever. Nu vind je in de historische grachtenpandjes antiek- en snuisterijenwinkels, restaurantjes, cafés, kunstenaarsateliers, jeneverproeflokaal De Ooievaar, de Pelgrimsvaderkerk (de pelgrims vertrokken in 1620 op zoek naar een nieuw bestaan in wat we nu Amerika noemen), ’t Zakkendragershuisje uit 1653, stadsbrouwerij De Pelgrim en Korenmolen De Destilleerketel uit 1727. 

De VOC-tijd
Zittend op een muurtje voor Stadsbrouwerij De Pelgrim waan ik me in de VOC-tijd, dat vertellen de bordjes op de gevels ook. Ik staar door mijn wimpers naar de schepen in Delfshaven. Ik zie de bedrijvigheid, de armoede, de scheepslieden én de grote koopmanshuizen. De schrijver in mij komt weer los…

Lloydkwartier
Aan de andere kant van WEST507 (het voormalige Oceaanhuis) steek ik de Westzeedijk over en loop ik over de kade naar het Lloydkwartier, ook een plek met een verhaal. Het Lloydkwartier is niet altijd bewoonbaar geweest, vroeger was het een groot havengebied. Het gaat zelfs terug tot in de 17e eeuw. Toen werden er vooral aardewerk, sterke drank en wapens verhandeld aan de voormalige kolonie van Suriname. Tussen de innovatieve nieuwbouwprojecten aan de kades herinnert veel aan het beruchte verleden van dit oude havengebied.

Schrijven langs de Maas
Het voormalig havengebied is inmiddels getransformeerd tot een eigentijds woon- en werkgebied. Met hangouts, het Maaspodium, populaire cafés en restaurants, sportclubs, Albert Heijn, scholen en veel creatieve bedrijvigheid. In de monumentale pakhuizen, oude havenmonumenten en moderne gebouwen zijn veel ontwerpbureaus, reclamemakers, architecten, fotografen en audiovisuele bedrijfjes te vinden.

Ik wandel hier graag. Om uit te waaien langs de Maas. Bootjes te kijken. De wind door mijn haren te voelen. Iets te eten of te drinken. Voor het gevoel van de rauwe haven in combinatie met hedendaagse architectuur. Ik sta op de kop van de kade en vang de wind van de brede Maas. Ik houd van deze rivier, van de geur. Ik zie enorme vrachtschepen voorbijglijden. De watertaxi’s racen over het water om passagiers aan de overkant af te zetten.

Deze plek inspireert mij enorm. Op de kop van de kade ga ik zitten op een bankje. Er is verder niemand. Ik pak mijn notitieboekje en pen, ik tuur nog even naar de overkant en begin dan met het schrijven van dit blog.

BLOG Zinnig & Zuiver
Wil jij ook bloggen over jouw leefomgeving, wat je meemaakt of waar je gewoon heel veel over weet, jouw expertise? Het is allemaal interessant om te lezen. Jouw blogs zijn van onschatbare waarde. Hoe je dat aanpakt? Dat leer ik je in dit boek. Vandaag besteld, morgen in huis. Of koop gewoon de e-versie, ook handig!

Bronnen: rotterdam.info, mustsee.today, nieuweplekkenontdekken.nl, lloydkwartier-rotterdam.nl, woneninrotterdam.nl

1 thought on “Wonen in het oudste stukje Rotterdam”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: