Elfjes zijn ook populair bij kinderen tussen de 6 en 12 jaar

Als je een kinderboek schrijft, moet je voor de boekhandels heel duidelijk aangeven wie de doelgroep is: 2-4 jaar, 4-7 jaar, 7-9 jaar, 9-12 jaar en daarna krijg je pas 12+. Ik ben nooit een voorstander geweest van hokjesdenken en leeftijdscategorieën voor boeken. Ik las als kind alles wat me aansprak. Toen mijn oudste zoon in 3 vwo ‘Ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch op zijn boekenlijst wilde zetten, werd dat afgewezen door zijn docent Nederlands. ‘Daar ben je nog te jong voor, dat is een bovenbouwboek.’ Bizar toch? En zo ging het ook met mijn debuut ‘Elfjes bestaan’, maar dan andersom.

Mijn boek is vanwege de prachtige illustraties uitermate geschikt om aan baby’s, peuters en kleuters voor te lezen. Toen de uitgever dus vroeg welke leeftijdscategorie ze moest aanvinken, antwoordde ik: ‘van 0 tot 5 jaar. Maar…’ Ik slikte de rest in, want ik weet als schrijfcoach hoe ontzettend belangrijk het is dat je een ideale lezer kiest en daar zelfs een persona over schrijft. Dat is dé manier om te verbinden met je doelgroep, de juiste tone of voice te hanteren en natuurlijk voor je boekmarketing. Maar… ik wist zo zeker dat ‘Elfjes bestaan’ ook in de smaak zou vallen bij kinderen van 6-12 jaar, vooral meiden. Zij kunnen namelijk zelf al lezen, ze zijn vaak betoverd door de elfjesmagie en de gedichtjes van elf woorden lezen lekker vlot. En zo bleek, gelukkig maar.

Ze wil later elfje worden
Nora (linker foto) is 6 jaar en zij wil later elfje worden. Ze is dolblij met mijn boek. Lynn is 11 jaar (middelste foto) en ze was meteen verrukt dat haar Knuf in ‘Elfjes bestaan’ staat. Kijk haar eens stralen. Toen ik laatst mijn vriendin Marlies bezocht, stonden haar dochters Isabel (7) en Anna (12) mij al op te wachten met het boek in hun handen. ‘Jij hebt een boek geschreven en wij hebben hem al helemaal uit. Het zijn hele lieve gedichtjes en ik ben dol op de tekeningen.’

Dan smelt ik echt! Dit was zo de bedoeling. Dat al deze kinderen ervan genieten, lekker zelf kunnen lezen en weg kunnen dromen bij de illustraties. Ook Nienke van 10 (rechter foto) had op de eerste dag dat ze mijn boek in handen kreeg al direct een paar voorkeur-elfjes. Ze ging lezen in haar zachte wansie en drukte het boek dicht tegen zich aan.  

Het schrijven van elfjes
Niet alleen kinderen houden van elfjes. Ook veel moeders en oma’s zijn dol op de magie en gebruiken het woord ‘elfje’ bijvoorbeeld als koosnaampje. Op LinkedIn kreeg ik een verzoek van een moeder of ik het boek wilde signeren voor haar dochters Lea en Vera, die ze liefkozend ‘mijn elfjes’ noemt. Natuurlijk zijn mijn signeerschrijfsels altijd in de vorm van elfje, om in stijl te blijven. Honderden cursisten heb ik de afgelopen jaren kennis laten maken met het schrijven van elfjes. En velen werden er net zo verliefd op als ik. 

Wil je lekker in de elfensfeer blijven? 
In mijn online training Creatief schrijven leer ik je om elfjes en vele andere dichtvormen te schrijven. Echt een genot om te spelen met taal en de poëet in jezelf te ontdekken. En ‘Elfjes bestaan’ kun je gewoon bestellen (ook gaaf om cadeau te geven) bij je lokale boekhandel, op bol.com en via Droomvallei Uitgeverij

1 thought on “Elfjes zijn ook populair bij kinderen tussen de 6 en 12 jaar”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: