Wie de schoen past…

Wat heeft de opleiding Haptotherapie mij tot nu toe gebracht? Wat heeft het me opgeleverd? Vragen waarmee ik aan de slag ben gegaan voor mijn presentatie. Een presentatie over het resultaat van vier intensieve opleidingsjaren. Als cliënt, als therapeut, in intervisie. Een reactie uit mijn directe omgeving: ‘Je bent opener en zachter geworden. Vroeger verstijfde je als ik je een knuffel wilde geven.’

Mijn geboorte en jeugd.
Oude pijn en patronen.
Blij, boos, bang en bedroefd.
Stress, burn-out en trauma.
Openen en sluiten.
Autonoom en in verbinding. Nee juist, autonoom in verbinding. Overdracht en tegenoverdracht.
Grenzen en ruimte.
Uitreiken of isoleren.
Aanrakend en doorvoelend door de ruimte.

Om maar wat termen te noemen. Wat heeft het me een hoop geleerd. Met een nieuwe bril met schone, heldere glazen kijk ik de wereld in. Om hem bij slecht weer ook weer schoon te kunnen poetsen. 

Hoe ik mijn plek kan innemen
Voor mij heeft de haptotherapie zowel van binnen als van buiten ruimte gecreëerd. Waar ik voorheen in drama en negatieve gedachten terechtkwam, geen uitweg meer zag, kan ik nu beter plaatsen wat er gebeurt. Wat ik voel, waar het vandaan komt, wat ik doe, wat ik anders kan doen. Hoe ik mezelf kan geruststellen. Hoe ik mijn plek kan innemen. Meer aanwezig kan blijven. Ik sta steviger op mijn benen.

Naar buiten toe is het zichtbaar in het leven van alledag
Het meest duidelijk is in de ruimte die ik nam om alleen op reis te gaan naar Australië. De ruimte in mijn werkagenda. De seizoensplek op de camping. Het uitstapje naar paardrijden. De overwinning van enige blog-schroom. En ook heel praktisch in mijn kleding, mijn schoeisel. 

In andermans schoenen staan
In een van de opleidingsjaren kregen we een oefening om te ervaren hoe het is om in andermans schoenen te lopen. Heel bijzonder om even in de schoenen van een ander staan. Te voelen hoe diens schoenen aanvoelen aan mijn voeten. De verbazing. ‘Heh, loop jij er zo bij? Voor mij voelt dat onprettig, koud, hard, uit balans.’ Of juist zacht, prettig, lekker warm. Zulke schoenen wil ik ook!

Ik startte op hoge hakken
Als ik naar de ontwikkeling van mijn schoenen kijk sinds ik met haptotherapie ben begonnen, is er een duidelijke verandering zichtbaar. Ik startte op hoge hakken, liep letterlijk en figuurlijk op mijn tenen. Inmiddels overweeg ik barefoot (running)shoes aan te schaffen. Het andere einde van het spectrum. Daar tussenin varieert mijn schoenkeuze van praktisch en degelijk, lees: donkerblauw, lage hak, type bowlingschoen. Inmiddels in drie kleuren in mijn kast. Naar kek rozekleurige cowboylaarzen die er op internet zo mooi, vrolijk en blij uitzagen. Maar die ik nog steeds niet heb kunnen dragen. De zoektocht naar een aansprekende en lekker zittende schoen is een hele opgave.

Ik leef mijn maat
Een mooie metafoor voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik ben in de loop der jaren letterlijk en figuurlijk op ruimere voet gaan leven. Steviger in mijn schoenen gaan staan. Zo stap ik door het leven. Me veel meer bewust van de stappen die ik zet. Ik leef meer naar mijn maat. Naar wat mij past. En ja, daar zit soms nog een uitschieter bij. Vanuit enthousiasme, aanpassing of praktische overwegingen. Ik ben me steeds meer bewust hoe nauw het komt. In het contact met mezelf, met de ander.

‘Wees zo fijngevoelig als een prinses op de erwt. En neem je gevoelens dusdanig serieus.‘ Verwoordde Dieuwke Talma zo mooi tijdens een van haar colleges. 

Blootvoets
Terug naar mijn ontwikkelstappen tot nu toe. Tijdens de presentatie neem ik de schoenen mee die ik in de loop van de jaren heb aangeschaft. Mijn medestudenten mogen een stukje van mijn ontwikkeling op een paar van mijn schoenen lopen. Ik ben heel benieuwd naar hun ervaringen. Blootsvoets wandel ik het laatste stukje de deur uit. Nieuwsgierig naar mijn volgende stappen en open voor de schoenen die daarbij passen. 

Wie de schoen past… trekke hem aan
Ben jij benieuwd of de haptotherapie jou past? Neem dan contact op. Ik kan niet wachten om mijn nieuwe schoenen aan te trekken en loop graag een eindje met je op. 

1 thought on “Wie de schoen past…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: