Nieuwe dingen leren is heerlijk, groei brengt je verder

Tien jaar geleden was mindfulness mij volledig onbekend. Toen ik eraan begon, wist mijn rationele brein niet wat ik me daar precies bij moest voorstellen. Één ding wist ik wel zeker: dat het zeer welkom was. Intuïtief voelde ik dat mindfulness en het mediteren mij meer rust en ruimte zouden brengen. Daar vertrouwde ik op, en het werd overvloedig beloond.

Iets wringt en je wilt je anders voelen
Stel dat er iets wringt. Je voelt het aan alles, maar je kunt het niet precies verwoorden. Je zit ergens al langer mee, piekert je suf, maar komt er niet uit. Je hebt het gevoel dat je in kringetjes loopt en dat je onrust of spanning per week of maand groeit. Als het een praktisch probleem is, kun je het ook praktisch oplossen. Echter, als het een gevoelsmatige vraag of knelpunt is, zijn de tools voor praktische problemen ongeschikt. Je weet wél dat je je anders wilt voelen: energieker, fitter, rustiger, of meer vertrouwen hebben, meer in balans zijn, veerkrachtiger, vrolijker, geduldiger en zachter in je relaties. Maar hoe?

Wat vraagt verandering van jou?
Als je de onrust, spanning of welk gevoel dan ook makkelijk en snel kon ombuigen, had je het al lang gedaan. Maar het gevoel, de kleur of toon van je gedachten verander je niet op commando. Het gaat erom dat je inziet dat als je niets anders doet, blijf je hetzelfde krijgen en voelen als tot nu toe. Als je iets anders wilt, moet je het ook anders aanpakken.

Stap 1: Erkenning dat er iets is dat je aandacht vraagt.
Stap 2: Jezelf toestaan om daar iets aan te doen, jezelf een ander gevoel gunnen.
Stap 3: Besluit: je interne drive om te veranderen activeren: de knop omzetten.
Stap 4: Vertragen; wat heb je nu nodig en waar sta je nu? 
Stap 5: Onderzoeken en ontdekken welke stappen het zijn en wie de persoon is die je uit dat kringetje helpt, zodat je de juiste afslag ziet, voelt en ook neemt.
Stap 6: Nieuwsgierig en met vertrouwen openstaan voor groei.

Ontwikkeling is leuk, groei een noodzaak
We beginnen niet aan coaching omdat we groei zo leuk vinden. Sommigen van ons vinden het heerlijk om zich te ontwikkelen en in iets nieuws te duiken, maar dat is niet hetzelfde als groei. We kiezen niet voor een coachingsprogramma of mindfulness training omdat we zo graag willen groeien; want groei betekent verandering, andere stappen dan je gewend bent. We willen wel het resultaat; ons anders voelen, en vervolgens moeiteloser – vanuit rust en nieuwe energie en kracht – onze weg vinden; keuzes maken die goed voelen en waar we echt achter staan. We kiezen niet voor groei, maar hebben het nodig om dat resultaat te behalen. En zoals je weet, niemand anders kan voor jou groeien, maar om te groeien heb je vaak iemand anders nodig. Iemand die er al geweest is, die een gids kan zijn, iemand die een spiegel voor je houdt, iemand die je liefdevol en objectief richting het resultaat gidst.

Dus wanneer je je echt anders wilt gaan voelen, andere keuzes maken, opnieuw je weg wilt vinden en andere richting kiezen, is groei nodig. Een coach kan het je wel makkelijker, aangenamer en sneller maken dan wanneer je zelf blijft proberen en toch niet echt vooruitkomt. Zonde van de tijd.

Een bergtocht
Ik houd van bergen en zie de weg van nu naar het gewenste gevoel als een tocht in de bergen. Je begint eraan met het doel voor ogen, een berghut of een mooie piek – of het is een mooi rondje daarboven en einde van de dag mag je heerlijk voldaan ontspannen in de zon van het uitzicht genieten. Je begint enthousiast en beleeft plezier aan je tocht, naast de nodige fysieke inspanningen. Je komt van alles tegen onderweg; een mooie ontmoeting, of misschien raak je een keer de weg kwijt en moet je iemand de weg vragen, of zelfs omdraaien, of moet je schuilen voor de regen, valt de beklimming mee een ben je sneller boven dan je dacht. Misschien zit je onderweg in de mist…

Wat je ook tegenkomt, als je doorzet word je beloond met een uitzicht. En ook dat kan anders uitpakken, maar je doet je tocht nooit voor niets. Je bent tevreden en trots over je vermogens onderweg, en moe maar voldaan, blij en gelukkig dat je de tocht hebt gemaakt. Kun je al de lichtheid voelen van je tocht naar beneden, met deze ervaring in je rugzak? 

Mindfulness is geen bestemming, maar het pad
Mindfulness lost geen problemen op. Het is een krachtige en eenvoudige tool en vormt het pad naar je beter voelen, je energie en intuïtie kunnen herstellen en veerkrachtig verder gaan – om je hart te kunnen volgen. Alles wat in een traject van een begeleide mindfulness training of coaching zit, maakt jouw pad:

  1. aangenamer & leuker
  2. speels en verrassend
  3. moeitelozer dan zelf doorploeteren (‘eerst zelf proberen’)
  4. flexibeler, om de onvoorziene zaken om te buigen naar een leerervaring 

Mindfulness is niet de oplossing, maar het pad om bij de oplossing te komen en daarvan te kunnen genieten en profiteren. En dat is waar het om gaat: dat jij je zo voelt zoals je zou voelen, zo denkt zoals je zou willen denken, en doet wat je zou willen doen.

Wil je ontdekken wat mindful veerkrachtcoaching jou kan brengen en hoe jouw natuurlijk evenwicht eruitziet en voelt? Plan een gesprek met mij en we kijken samen welke stappen nu bij jou passen. Ik kijk ernaar uit om je te leren kennen!

0 thoughts on “Nieuwe dingen leren is heerlijk, groei brengt je verder”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: